Povežite se sa nama

Integracije

KORDIĆ: Sprovođenje evropske agende je goruće pitanje crnogorskog društva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Proces proširenja se mora osnažiti, kako u državama Zapadnog Balkana, tako i unutar same EU, na način da postane opipljiviji za građane i poslovnu zajednicu. Za očuvanje kredibiliteta politike proširenja, neophodno je da države Zapadnog Balkana intenziviraju reformske procese, ali i da EU vrednuje i nagrađuje ostvareni napredak svake od država iz procesa proširenja, poručeno je na sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan njemačkog Aspen Instituta

Učesnici sastanka su razmotrili teme koje se odnose na osnaživanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana EU, jačanje regionalne saradnje i implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan. Posebno je istaknuta važnost snaženja inkluzivne regionalne saradnje u funkciji brže integracije u EU.

Kako naglašavaju u saopštenju Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja, sastanak Radne grupe u onlajn formatu, okupio je renomirane učesnike i poznavaoce politike proširenja EU iz svih država Zapadnog Balkana, kako predstavnike vlada, tako i nevladinog sektora, uz pokroviteljstvo njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Na sastanku je učestvovala glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Kordić je istakla da je geopolitički prostor Zapadnog Balkana od strateškog značaja za očuvanje stabilnosti i bezbjednosti evropskog kontinenta, imajući u vidu djelovanja trećih strana, te da se primjena revidirane metodologije pregovora s EU mora percipirati kao instrument da Unija oživi proces proširenja i doprinese njegovom kredibilitetu.

“Pored strateške važnosti za stabilnost cijelog regiona, evropska integracija je goruća tema crnogorskog društva i njeno sprovođenje je ono što treba da različite političke aktere ujedini u dijalog. Prava vrijednost evropske integracije je upravo u njenom uticaju na demokratsku transformaciju i život naših građana i zato je važno identifikovati instrumente koji će proces učiniti opipljivijim. U tom smislu, revidiranu metodologiju ćemo iskoristiti za jačanje političkog dijaloga sa državama članicama EU, ali i uključivanje u mjere rane integracije za pripremu naših institucija za sistem politika i procedura EU, te bolje korištenje fondova EU. Cilj je učiniti proces opipljivijim za građane ”, kazala je Kordić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
24.11.2021. 17:59

… a srpski nacionalizam i okupacija SPC
vjerovatno za ovu gdju nije goreci problem CG …

Sponzor

Najčitanije