Povežite se sa nama

Integracije

Kordić: Strateška vanjskopolitička orijentacija Crne Gore jasna

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ona je poručila da je ključni prioritet Vlade da u što kraćem roku ispuni preporuke iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije, kroz implementaciju posebnog akcionog plana

Strateška vanjskopolitička orijentacija Crne Gore jasna je i zasnovana na punoj usklađenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona se danas u Briselu, u susret održavanju međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, sastala sa šefom stalnog predstavništva Slovenije pri EU u Briselu Iztokom Jarcom i šeficom Stalnog predstavništva Rumunije pri Uniji Luminitom Odobesku.

Na tom sastanku, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, konstatovano je da napori slovenačkog predsjedništva na afirmaciji politike proširenja EU na najbolji način mogu biti zaokruženi organizovanjem međuvladine konferencije.

Kako je saopšteno, na toj konferenciji Crna Gora bi bila u prilici da iznese jasnu mapu puta za napredak u pregovorima.

Kordić je zahvalila slovenačkom Predsjedništvu EU na afirmaciji politike proširenja.

Ona je poručila da je ključni prioritet Vlade da u što kraćem roku ispuni preporuke iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije, kroz implementaciju posebnog akcionog plana.

Kordić je ukazala na prioritete Crne Gore u vladavini prava, uključujući reformu pravosuđa i slobodu medija, kao i na niz mjera finansijske i ekonomske konsolidacije koje su poslužile kao osnova za reformske programe Evropa sad i Crna Gora odmah.

Jarc, koji je bio i pregovarač Slovenije za oblast poljoprivrede u doba njenog pristupanja EU, naglasio je važnost političkog dijaloga sa državama članicama Unije.

On je ocijenio ohrabrujućim poruke država članica EU upućene ove sedmice premijeru Zdravku Krivokapiću na neformalnom sastanku ministara evropskih/vanjskih poslova Unije.

Jarc je naglasio da je Slovenija, tokom predsjedavanja Savjetom EU, učinila sve da politiku proširenja drži visoko na agenda.

On je naveo da, predstojeću Međuvladinu konferenciju, Crna Gora treba da iskoristi za predstavljanje jasne vizije adresiranja prioriteta u vladavini prava, ali i vizije dalje ekonomske konsolidacije.

Na sastanku sa Odobesku zajednički je ocijenjeno da treba produbljivati učešće Crne Gore u svim programima i inicijativama EU kroz mjere rane integracije, uključujući i one u kontekstu saradnje na nivou NATO-EU u dijelu jačanja otpornosti na hibridne prijetnje i dezinformacije.

Odobesku, koja ima bogato diplomatsko iskustvo u evropskim poslovima u Briselu, istakla je značaj pozicije Crne Gore kao najnaprednijeg kandidata u pregovorima s EU i ukazala na važnost snaženja pozitivnog narativa o Crnoj Gori.

„Crna Gora je jedinstvena po stoprocentnoj usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i najboljem učinku u poglavljima pregovora s Unijom, i potrebno je prema državama članicama snažnije afirmisati pozitivne rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pregovorima“, kazala je Odobesku.

Ona je ukazala na potrebu da se pregovaračka struktura uveže i približi ne samo briselskoj administraciji, nego i strukturama koje rade na evropskim poslovima u prijestonicama država članica EU.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije