Connect with us

Integracije

PAHOR: EU da ubrza pregovore sa Crnom Gorom

Published

on

Predsjednik Slovenije Borut Pahor kazao je da očekuje da će pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) biti nastavljeni bržom dinamikom, i da će Crna Gora postati prva sljedeća članica Unije.

Pahor se danas sastao sa crnogorskom ministarkom odbrane Oliverom Injac, koja boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ocijenio da se tradicionalno dobrosusjedski odnosi dvije države temelje na intenzivnom političkom dijalogu, zajedničkim vrijednostima i sadržajnoj saradnji u brojnim oblastima.

Pahor je kazao da očekuje da će pregovori Crne Gore sa EU biti nastavljeni bržom dinamikom, i da će Crna Gora postati prva sljedeća članica Unije.

„U tom kontekstu, istakao je da će integracija Zapadnog Balkana biti u fokusu agende tokom njihovog predsjedavanja Savjetom EU, dodajući da možemo računati na političku i ekspertsku pomoć Slovenije“, navodi se u saopštenju.

Injac je kazala da je saradnja Crne Gore i Slovenije uvijek bila izuzetno značajna na putu ostvarivanja samostalnosti, kao i progresa u domenu NATO i evropskih integracija.

Kako je navela, Slovenija je značajno doprinijela kvalitetu reformskih procesa Crne Gore.

Injac je istakla i ulogu Slovenije za napredak regiona, imajući u vidu da je ta država uzor i putokaz za države Zapadnog Balkana.

Ona je, navodi se, pozdravila planirane prioritetne ciljeve Slovenije tokom njenog predstojećeg predsjedavanja Savjetom EU koje će započeti u junu.

„A naročito definisane oblasti djelovanja na polju odbrane koje se odnose na saradnju sa Zapadnim Balkanom pod zajedničkim bezbjednosnim i odbrambenim inicijativama EU“, navodi se u saopštenju.

Injac se sastala i sa predsjednikom slovenačkog parlamentarnog Odbora za odbranu Semom Bevkom i članovima Odbora.

„Na sastanku su razmijenjena mišljenja i stavovi o aktuelnoj političkoj, društvenoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, Sloveniji i regionu Zapadnog Balkana, kao i aktuelnim projektima saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je delegacije Ministarstva odbrane posjetila Istorijski vojni park u Pivci, u okviru kojeg se nalazi i muzejski eksponat podmornice koju je Crna Gora donirala Sloveniji 2011. godine.

Injac i ministar odbrane Matej Tonin svečano su otkrili spomen ploču povodom desetogodišnjice od donacije podmornice Sloveniji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije