Connect with us

Integracije

RADULOVIĆ SA EVROPSKIM ZVANIČNICIMA U BRISELU: EU spremna da unaprijedi pregovarački proces sa Crnom Gorom

Published

on

Evropska unija (EU) je spremna da unaprijedi pregovarački proces sa Crnom Gorom, što će dati jasne i vidljive rezultate u približavanju države punopravnom članstvu, poručeno je tokom razgovora ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, radna posjeta Radulovića Briselu bila je prilika za razmjenu mišljenja o rezultatima Crne Gore, kao i o pitanju kako unaprijediti proces EU integracije.

Navodi se da su te teme bile u fokusu susreta sa glavnim savjetnikom za spoljnu politiku predsjednika Evropskog savjeta, Simonom Mordjuom, i poslanikom Evropskog parlamenta (EP) i šefom parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom.

Tokom razgovora sa Mordjuom, Radulović je kazao je da je kvalitet reformi prioritet Crne Gore, budući da ona želi da bude, ne samo prva sljedeća članica EU, već i ravnopravan i spreman partner.

On je istakao da je jedan od važnih preduslova upravo smjer crnogorske spoljne politike.

„Činjenica da Evropska komisija (EK) u svom Izvještaju o napretku izdvaja stoprocentnu usklađenost sa njenom spoljnom i bezbjednosnom politikom, signalizira dobar pravac“, kazao je Radulović.

Mordju je, kako je saopšteno iz MVP-a, naglasio da je posjetom predsjednice EK poslat jasan signal – da je Crnoj Gori mjesto u EU.

„Takođe, EU je spremna da u narednom periodu dodatno unaprijedi pregovarački proces sa Crnom Gorom, što će dati jasne i vidljive rezultate u približavanju Crne Gore punopravnom članstvu“, kazao je Mordju.

On je, kako se navodi, pozdravio odlučnost Vlade Crne Gore da beskompromisno nastavi sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Iz MVP-a su kazali da je na sastanku sa Mekalisterom istaknuto da će EU „nastaviti da promoviše evropsku agendu na ovim prostorima“.

„Naglasivši da je naša država tokom dosadašnjih pregovora pokazala spremnost da uvaži konstruktivne kritike, on je ponovio poruku sa Spoljnopolitičkog odbora (AFET) u EP o imperativu da se uspostavi inkluzivni dijalog i evropski put Crne Gore postavi ispred političkih interesa i netolerancije“, kaže se u saopštenju.

Mekalister je najavio da će misija AFET-a u decembru posjetiti Crnu Goru, što će, kako je kazao, doći u pravo vrijeme, jer je potrebno dati podršku i prenijeti važne poruke političarima u Podgorici.

„Takođe, upućen je poziv Raduloviću da bude gost AFET-a tokom narednog zasijedanja“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije