Connect with us

Politika

Iza prijetnji ”srpskim svetom” krije se veleizdaja i propast srBstva

Published

on

Piše: Balša Knežević

Predsjednik entiteta BiH, Republika Srpska, Putinov čovjek za Zapadni Balkan i lice koje se već par godina nalazu na listi sankcija SAD i Velike Britanije, Milorad Mile Dodik doputovao je juče u Podgoricu da se vidi sa svojim bratom po srBstvu Andrijom Rajom Mandićem.

Kada je u pitanju ova posjeta ništa nije jasno – od toga da li je zvanična ili privatna, na čiji poziv je Dodik doputovao i što je konkretna svrha posjete osim podgrijavanja tenzija u Crnoj Gori u cilju nastavka sabotaže na EU putu. U svakom slučaju prvi profesionalni Srbin Crne Gore Rajo Mandić, koji je uz podršku SAD postavljen na mjesto predsjednika Skupštine, opet je zloupotrijebio svoju poziciju da organizuje nešto što je ličilo na privatni dernek za njegovog prijatelja Mileta.

Profesionalni provokator koji je od zakletog evropejca i pro-zapadnog političara, postao tvrdokorni nacionalista i zajahao na talasu velikosBstva, juče je opravdao sve atribute koji mu se pripisuju kao osvjedočenom podgrijavaču tenzija po rusko-srpskom receptu za region.

Bilo je tu provociranja dizanjem tri prsta, glorifikovanja hegemonističkog projekta ”srpski svet” za koga je Mile rekao da je ”fenomenalna ideja”, a sve je bilo začinjeno nuđenjem ”sporazuma o specijalnim vezama RS i Crne Gore”.

Mile Dodik zarađuje svoj nacionalistički hleb sa sedam kora

Mile ispunio zadatak

Ono što je jasno nakon jučerašnje posjete Dodika Crnoj Gori je da je ovaj osvjedočeni velikosrpski profesionalni provokator ispunio u potpunosti svoj zadatak – da digne tenzije u Crnoj Gori i uzburka javnost svojom ruralno-ekstravagntnom pojavom.

U tome su mu svesrdno pomogli crnogorski mediji, koji umjesto da su samo uzgred izvještavali o dolasku ovog regionalnog marginalca i Putinovog ”korisnog idiota”, dali su mu naslovne strane bez ikakvog kritičkog osvrta na njegovu posjetu!?

Takav pristup poznat je kao ”sroćenovski model 1979”, a dobio je ime po čuvenom brkatom faktoru koji i dalje uređuje crnogorske medije na način kako se to radilo za vrijem komunizma 70-ih godina prošlog vijeka.

S obzirom da se crnogorska javnost propisno uzbudila zbog medijskog prostora koji je provokator Dodnik dobio na njegovo veliko zadovoljstvo, nužno je objasniti što se u stvari krije iza njegove posjete i polu-privatnog susreta sa pajtašem Rajom Mandićem.

Iako je kuknjava o integraciji Crne Gore u ”srpski svet” već počela, a strah od ”sporazuma o specijalnim vezama RS i Crne Gore” uzeo maha, agresivno srbovanje Mileta i Raja po Podgorici u stvari je samo dokaz nemoći velikosrpske nacionalističke ideje. Čitavo jučerašnje dernečenje i ispoljavanje ruralnih nacionalističkih tendencija služilo je samo da se sakrije veleizdaja srBstva i da se eventualno osigura poneka apanaža od Beograda i Moskve, a moguće i novi orden od njegove milosti Putina. Želja za usporavanjem Crne Gore na putu ka EU se podrazumijeva, mada velikosrpskim bukadžijama i to sve teže ide.

Mile i Rajo – profesionalni srbi-provokatori u službi veleizdaje srBstva

Dodik sabotira Republiku Srpsku

Kao što smo već naveli, Dodikova provokatorska akcija dizanja tenzija u Podgorici juče je doživjela uspjeh, prije svega zbog crnogorskih medija koji su najpodložniji manipulacijama i jedva dočekaju priliku da šire propagandu regionalnih provokatora. Zbog ovakvog uspjeha akcije, Dodik je sigurno sebi povećao honorar koji dobija od Beograda i Moskve za posao regionalog klovna-destabilizatora.

Predsjednik entiteta RS je poznat kao veliksorpski provokator i zakleti vojnik ”srpskog sveta”, ruski igrač i Putinov ”korisni idiot”, ali ono što se zaboravlja je da kad se  Dodik pojavio 90-ih bio je najveća uzdanica zapada! O sadašnjem Miletu-srbendi 90-ih su govorili da je jedini, uz Mila Đukanovića koji je uspio da se profiliše kao evropski političar i okrene leđa Slobodanu Miloševiću. Ali vremenom je prešao na stranu nacionalizma, jer je kao praktičan čovjek shvatio da je to mnogo populistički isplativije, a ako je suditi po Miletovom imovinskom stanju, i honorari su veći. Međutim, lakrdije i javne tirade o ”srpskom svetu”, nezavisnosti entiteta RS i slična prepričavanja velikosrpskih vlažnih snova, mogu da imaju samo kontraefekat.

”Dodik nije glup čovjek, on je svjestan da ovakvim izletima kao što je to bilo juče u Podgorici, ili primanjem ordena od Putina i agresivnom promocijom ‘srpskog sveta’ i nezavisnosti RS, samo izaziva kontraefekat. Time samo pojačava gnijev zapada od koga zavisi sudbina BiH i RS. Dodik zna da su ‘srpski svet’ i nezavisna RS apsurdne ideje, i ako ovako nastavi, a sve su prilike da hoće, ne samo da neće doći do nezavisnosti RS, već postoji izgledna mogućnost da Vašington i Brisel odluče da idu na reviziju Dejtonskog sporazuma i dodatno ograniče prava i ingerencije RS”, rekli su naši diplomatski izvori.

Stoga, Dodik provokacijama o ”srpskom svetu” ne radi u korist te ideje, već na veliku štetu političkog ”srBstva”.

Ovako je nekad govorio Mile Srbenda!

”Ono što Dodik radi odavno više ne možete vidjeti kod Aleksandra Vučića koji je shvatio da je to kontraproduktivno. Dodik ne mari za srBstvo, svjestan je da je na nezavisnost RS apsurdno i pomisliti, ali je situiran i računa da uvijek može da pobjegne u neku od svojih vila u Beogradu ako pritisak zapada postane neizdrživ, što nije nemoguć scenario”, rekli su naši izvori.

Rajo iz ”srpskog sveta” krije izdaju Kosova i Putina

Kada je u pitanju Dodikov jučerašnji domaćin Andrija Rajo Mandić, i on koristi halabuku oko ”srpskog sveta” da sakrije izdaju kosovskog zavjeta u kojoj sudjeluje sa Vučićem, ali i izdaju Putina i gotovo svih principa po kojima je decenijama djelovao.

Rajo tvrdi da je čuvar kosovskog zavjeta, a prima naloge od Vučića, koji je faktički upotpunio veleizdaju Kosova nedavnim odlukama o priznavanju tablica, pasoša, prećutnim odobravanjem da euro bude jedina valuta u toj državi…

Kada je potpisao Sporazum o fomiranju nove vlasti, Mandić se saglasio da ”razvija prijateljsku saradnju sa svim državama priznatim od strane Crne Gore”, uključujući i suverenu državu Kosovo, koju je naša država davno priznala!

Dodikov brat po provokatorskom zanatu je godinama bio jedan od glavnih zagovarača da Crna Gora ne treba da bude suverena država, bio je veliki putinofil koji je rekao da Putina doživljava kao svog predsjednika, a dugogodišnji je saradnik svih autokratskih režima u Srbiji, posebno ovog Vučićevog.

Ali kada je prihvatio gore pomenuti sporazum, Mandić je potpisao da Crnu Goru doživljava ”kao svoju kolijevku i kuću”, da je ”NATO saveznik”, da će ”ostati posvećen potpunoj usklađenosti vanjske politike sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, što znači podrška sankcijama uvedenim protiv Rusije i Putinovog režima. Takođe treba podsjetiti da se Mandić prije dvije sedmice šetao po Briselu gdje se evropskim zvaničnicima ulagivao pričom o evropskoj budućnosti Crne Gore.

Mile Dodik, Rajo Mandić i Aca Vučić: Možda da im srpski autokrata objasni zašto više ne pominje ”srpski svet”, kako je Kosovo faktički nezavisno i zašto je nemoguće otcjepljenje RS

Ovakvo bizarno ponašanje Mandića koji svako malo mijenja političku ideologiju u neku ruku i ne čudi, jer prema podacima Vikiliksa objavljenim 2011. godine, on je 2007. godine u Američkoj ambasadi dao obećanje da će uvesti Crnu Goru u NATO, ako mu  pomognu da sruši tadašnji režim DPS-a.

Nemjerljiv doprinos propasti srBstva

Jasno je da su i Rajo i Mile u prošlosti pokazivali jake tendencije da postanu prozapadni političari, ali draž srBsko-ruskog sveta i po svemu sudeći veće apanaže, opredijelili su ih za srBsko-rusku nacionalističku varijantu.

S obzirom da je zapad u regionu nikad pasivniji i da dozvoljava nesmetanu ekspanziju veloksrpskog hegemonizma, Mile i Rajo su ugrabili priliku za izvođenje svog nacionalističkog performansa.

Ali koliku god halabuku pravili, evidentno je da ove dvije maskote ”srpskog sveta” svojim ponašanjem samo kriju veleizdaju i konvertitstvo. Vulgarnim i napadnim nametanjem propalog koncepta ”srpskog sveta”, ustvari daju veliki doprinos propasti političkog srBstva koje vodi u učvršćivanje nezavisnosti države Kosovo, ”cementiranje” statusa RS kao BiH entiteta sa mnogo manje ingerencija nego što je to Dejtonom garantovano. Crna Gora je čalnica NATO-a i već viđena članica EU i pored svih opstrukcija, koje mogu samo da uspore ali ne i da zaustave taj put. Velikosrpsko nacionalističko dernečenje u budućnosti možde samo dovesti do jačanja ideja o otcjepljenju Vojvodine i Sandžaka… Odnosno ”srpski smak sveta”!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije