Connect with us

Politika

IZMJENE ZAKONA: Ukidaju se donacije političkim partijama

Published

on

Izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja biće predmet rada novog skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Očekuje se da taj zakon, za koji neće biti potrebna dvotrećinska većina poslanika, može da bude vrlo lako izmijenjen i da rješenja zažive u praksi. To je zakon koji je iz seta izbornih najčešće mijenjan u posljednjih nekoliko godina.

Iz Demokratske Crne Gore ističu da su spremili nova rješenja. Da je potpuno jasno da postoji potreba unapređenja ovog zakonskog teksta, usklađivanja sa međunarodnim standardima i preporukama, smatra funkcioner Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin.

“Poznato je da su Demokrate još u okviru rada prethodnog odbora predložile i dostavile kompletan tekst novog zakona, što će svakako poslužiti kao osnova za naš rad u novom odboru. Poznat je i naš stav kojim smo podržali uvođenje u Krivični zakonik krivičnog djela nezakonito finansiranje političkih subjekata, što je jedan od osnova za poštenu i ravnopravnu izbornu utakmicu. Takođe, predložili smo i ukidanje donacija političkim subjektima i niz drugih rješenja koja će, uvjereni smo, biti prihvaćena i ugrađena u novi zakonski tekst”, kaže Rovčanin za Dan.

Za razliku od ovog zakona, Zakon o izboru poslanika i odbornika, kao krovni akt, biće usvajan dvotrećinskom većinom. Takva većina nije potrebna ni za zakon o ličnoj karti ili državljanstvu, kao ni za zakon o biračkom spisku, o čemu će takođe biti riječi. Odbor bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da završi rad do 30. juna, do kada bi zakoni trebalo da budu dostavljeni parlamentu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije