Connect with us

Politika

JANJIĆ: Eksponentni proruskih interesa guraju Crnu Goru u permanentnu nestabilnost

Published

on

“Crna Gora je nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine ušla u fazu političke nestabilnosti. Niko nema dovoljno snage i podrške da nametne svoj stav, što samo po sebi nije loše, ali niko nema dovoljno podrške da iznese i sprovede ono što treba jednoj državi”, kaže u razgovoru za Dnevne novine spoljnopolitički analitičar iz Beograda, osnivač i predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Povod za razgovor bio je njegov intervju hrvatskoj Sedmici u kojem je poslao vrlo uznemirujuću poruku, da ukoliko se ne zaustavi kampanja iz Beograda, region ponovo klizi u oružane sukobe, te da u toj varijanti ne bi mogla biti pošteđena ni Crna Gora.

Janjić ocjenjuje da će se, uprkos činjenici da je zadržan spoljnopolitički kurs naše države, ipak pojaviti problemi.

“U aktuelnoj vlasti imate snažan politički subjekt Demokratski front, čije ideje sigurno dijeli i dio građana koji možda nijesu njihovi glasači. Zadatak DF-a je destabilizacija Crne Gore i njeno ‘izvođenje’ iz NATO saveza, odnosno pokazivanje na primjeru vaše zemlje da je Alijansa ipak slab partner. Dakle, eksponenti tih politika, a svi znamo gdje je centar, moraju da opravdaju “investiciju” a to znači da će pokušavati da izazivaju permanentnu nestabilnost”, ocjenjuje sagovomik DN.

Podsjeća i na primjer Ukrajine.

“Ko god misli da je Rusija pobornike ‘ruskog sveta’, proruske politike, sada ‘srpskog sveta’ plaćala samo da oni dođu na vlast, taj se vara. Nije dovoljno dovesti svoje izvršioce, već se mora ići korak dalje u ispunjavanju zadataka. Za sada to DF-u ne polazi za rukom. Uz sve pojedinačne eskalacije u okviru vladajuće koalicije, ipak je Front jedan dio ‘progutao’, ali samo privremeno, čekajući bolje dane. Što se tiče DPS-a, on se u odnose koalicionih partnera na vlasti i njihove nesuglasice nije uključivao, i dobro je što je tako”, ističe Janjić.

On ocjenjuje da će se “kritičan nivo nestabilnosti” dogoditi na najosjetljivoj tački, a to je pitanje identiteta.

“Ono mora biti riješeno ako se želi stabilnost. Dakle, pitanje identiteta je prostor na kojem može doći do ‘događanja naroda’. Pokret ‘Ne damo svetinje’ nije bio ništa drugo do ‘događanje naroda’, ali nije uspio. Vjerujem da neće uspjeti ni u narednim pokušajima, ali će takvih udara na stabilnost Crne Gore biti. Ono čega sve manje ima u aktuelnoj većini jeste aktivna borba za odbranu vrijednosti multietničke države. To postoji u priči, ali to se kao ideja troši ako se na tome ne radi. Opozicija za sada sprečava veću štetu”, ocjenjuje Janjić.

Spoljnopolitički analitičar iz Beograda smatra da se od Andrije Mandića i DF-a očekuje politička pobuna i to ovog puta znači rušenje Vlade koju su oni podržali.

“U politici i istoriji politike sve je pitanje momentuma. Ovog puta taj momentum se ne diktira iz Crne Gore. Vladajuća koalicija nema proaktivnu politiku i njeno djelovanje se svodi na reagovanja naspoljne događaje, koji uglavnom idu u korist DF-a, koji se oslanja prije svega na Rusiju, dok se vlast pojavljuje sa kontradiktornim inputima. Tako je stvoren vakuum – jer domaći akteri ne žele da svojom aktivnošću dinamiziraju politiku iz straha da ne izgube postojeću podršku. Sa druge strane imamo spoljne faktore, kao što su članice NATO.

Prognoze su takve da će poslije ujedinjavanja politika Bajdenove administracije i EU, preko NATO, doći do proaktivne politike, do nove reafirmacije i promocije demokratskih vrijednosti koje se ostvaruju preko Alijanse”, smatra Janjić.

U Crnoj Gori su, kako kaže, najneuralgičnije tačke na sjeveru.

“Ukoliko se to shvati u analizama koje se rade u Pentagonu, Vašingtonu, zemljama članicama NATO, onda je moguća preventivna politička bezbjednosna reakcija. Bajdenova administracija pamti iskustvo o promašaju američke politike u slučaju Jugoslavije. Oni su previše vjerovali, iako su imali sve analize o slabostima bivše države i mogućnost njenog održanja. Nijesu preduzeli ništa i nijesu imali plan B. Tu frustraciju da velika sila, kakva je Amerika, dođe u situaciju da je male sile uslovljavaju i da mora da reaguje upotrebom vojske, a ne politikom i diplomatijom, SAD nosi iz vremena raspada SFRJ. Kod Bajdena, međutim, postoji naučena lekcija i Amerika će zbog te naučene lekcije uraditi sve ono što nijesu devedesetih”, smatra Janjić.

Što se tiče Srbije i SAD, ocjenjuje Janjić, jasno je kako će stvari ići stvaraće se pritisak na Vučića i njegovo okruženje.

“Ako se dozvoli da se Vulinova politika nealizuje, to će direktno biti ruski nož u leđa Aleksandra Vučića, upravo zbog sprečavanja uključivanja Srbije u NATO i širenja Alijanse. Ali, vidi se da je nova američka administracija već donijela neke preventivne mjere. Prioritet je Bosna i Hercegovina. Ne treba da padnu velike žrtve. Dovoljno je da padnu balvani i da se pojave neformalni carinici, koji zaustavljaju automobile. Terorisanje ljudi na drugoj teritoriji, koje neko u etničkom smislu smatra svojim, a nije, ovog puta će apsolutno na pitanju BiH biti odmah presječeno”, kaže Dušan Janjić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije