Connect with us

Politika

Kabinet Bečića: Đukanović je prije par godina pozvao DF da uđe u Vladu i rekao da se ne šali

Published

on

“Jedan od većih javnih interesa Crne Gore u ovom trenutku je da dođe do objedinjavanja lokalnih izbora i da u narednih šest mjeseci nemamo četiri odvojena izborna procesa”

Kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića saopštio je danas da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović “u nedostatku argumenata, usljed činjenice da u svom reagovanju nije opovrgao ni jedan argument naveden u sinoćnjem istupu Bečića, a tiče se objedinjavanja lokalnih izbora, po starom oprobanom receptu prelazi na teren manipulacija baveći se Demokratskim frontom (DF), rekonstrukcijom Vlade i neistinama, poput ove da predsjednik Parlamenta bilo koga uvodi u vlast”.

Iz Kabineta Bečića su reagovali na današnje saopštenje Kabineta Đukanovića.

“Međutim, kada već govori na temu ulaska DF-a u Vladu, da ga podsjetimo da je upravo on (Đukanović) kao premijer Crne Gore prije nekoliko godina pozvao DF da uđe u Vladu. Kada su ga novinari nakon toga pitali da li se šalio, odgovorio je: “Nijesmo se šalili, zaista želimo da širimo koaliciju jer mislimo da bi to bilo u interesu Crne Gore. Smatrali smo da za početak treba obnoviti tu ideju koja je stara nekoliko godina”, poručio je Đukanović. Pretpostavljamo da je isto uslijedilo zbog tada veoma politički idiličnih odnosa predsjednika Đukanovića i predsjednika Srbije, Vučića”, ističe se u saopštenju Kabineta Bečića koje potpisuje Dubravka Joksimović, savjetnica predsjednika Skupštine Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da što se tiče teme objedinjavanja izbora, u vezi sa čim nikako da čuju odgovor na jednostavna pitanja:

1. Na osnovu koje zakonske norme ste krajem marta prošle godine, desetak dana prije održavanja lokalnih izbora u Tivtu, nakon predaje izbornih lista, donijeli Odluku kojom ste odložili izbore?

2. Da li su tek mjesec dana nakon Vaše martovske Odluke poslanici DPS-a u Skupštini usvojili upravo dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi kojom se daje mogućnost da se produži mandat skupštinama opština usled vanredne situacije izazvane korona virusom?

3. Da li ste se 20. juna, kada ste donijeli Odluku o novom datumu održavanja izbora u Tivtu upravo pozvali na Zakon o lokalnoj samoupravi i njegovu dopunu kojim je omogućen produžetak mandata SO Tivat?

4. Da li je OIK Tivat nakon Vaše martovske Odluke o odlaganju izbora desetak dana prije roka za njihovo održavanje, donio Odluku o prekidu svih izbornih radnji, njihovom ostanku na pravnoj snazi i nastavku u avgustu kada su 30. avgusta održani u odloženom terminu zajedno sa drugim lokalnim izborima?

5. Da li je Skupšitna Crne Gore prije 15-ak godina glasovima i poslanika DPS-a dopunila Zakon o lokalnoj samopravi, produžila mandat skupštinama opština i predsjednicima opština, kako bi se objedinili lokalni i parlamentarni izbori?

6. Gdje to piše da predsjednik države ili bilo koji građanin može da krši obaveze utvrđene zakonima koje usvaja najviši zakonodavni dom u zemlji

“Jedan od većih javnih interesa Crne Gore u ovom trenutku je da dođe do objedinjavanja lokalnih izbora i da u narednih šest mjeseci nemamo četiri odvojena izborna procesa. To je interes svakom dobronamjernom građaninu koji želi stabilnost i koji se bori protiv ekstremizma, podjela, tenzija i primitivizma. Nema ovdje bilo kakve selekcije, jer da je parlamentarna većina htjela kalkulaciju ostavila bi da se izbori u Beranama održe mjesec i po dana prije održavanja izbora u Podgorici. Međutim, prema svima isti aršini, isti odnos i prema vlasti i prema opoziciji, jer scene koje smo gledali u brojnim izbornim kampanjama na lokalnom nivou u proteklim mjesecima i godinama ne želimo nikada više da se ponove. Crnoj Gori treba smirivanje tenzija i smanjenje polarizacije. To žele građani, to žele naše evropski prijatelji”, zaključuje se u saopštenju iz Bečićevog Kabineta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije