Povežite se sa nama

Politika

Kabinet Đukanovića: Odluka zakonita, Bečić vansistemski upad u izborni sistem mogao obaviti prije 14. septembra

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kabinet predsjednika države Mila Đukanovića saopštio je da je njegova odluka da raspiše lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju zakonita, te da prvi čovjek parlamenta Aleksa Bečić i vladajuća koalicija pokušavaju da je ignorišu.

Reagujući na navode Bečića da će nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, Đukanović imati konkretno zakonsko uporište i obavezu da uskladi Odluku o raspisivanju izbora u ove tri opštine, u Kabinetu predsjednika kažu da je Bečić “vansistemski upad u izborni sistem” mogao obaviti prije 14. septembra, tačnije prije odluke predsjednika države.

– Zakon o izboru odbornika i poslanika čl.13 i 14. propisao je obavezu Predsjednika Crne Gore da najkasnije 60 dana uoči poslednjeg termina za održavanje izbora iste raspiše. Imperativna norma ovog Zakona određuje da se „Izbori za odbornike i poslanike održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat. Dakle, u konkretnom slučaju, krajnji rok za donošenje Odluke o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini opštine Prijestonice Cetinje je bio 6 oktobar – navedeno je u reagovanju Kabineta Đukanovića.

Logično bi bilo, kažu u Kabinetu predsjednika, da je uoči raspisivanja izbora Bečić uložio napor da reaktivira Odbor za izborno zakonodavstvo da pripremi i predloži parlamentu na usvajanje odgovarajuće norme u zakonima koji regulišu ovu oblast: Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakon o biračkim spiskovima, kao i ostale propise koji su u funkciji sprovođenja izbora.

– Umjesto toga, on je imao druge prioritete-rekonstrukciju Vlade i uvođenje Demokratskog fronta u nju – ističe se u reagovanju.

Kad već nije obezbijedio funkcionalnost parlamenta, mogao je, napominju u Kabinetu Đukanovića, makar ovaj vansistemski upad u izborni sistem (Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi) obaviti prije 14. septembra, tačnije prije Odluke predsjednika o raspisivanju izbora u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prijestonice Cetinje.

– Ovako sada imamo zakonitu Odluku predsjednika koja je duže od mjesec dana sastavni dio pravnog poretka Crne Gore, koju predsjednik Parlamenta i vladajuća koalicija pokušavaju da ignorišu. Uz to, oni pokušavaju da nametnu Predsjedniku Crne Gore nepoštovanje vlastitih odluka donijetih u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore – naglašeno je u reagovanju.

Sve to, napominju, previđajući dvije okolnosti poznate čak i pravnicima – pripravnicima.

– Prvu, da time krše ustavno načelo o zabrani povratnog dejstva propisano članom 147 Ustava koji glasi da „zakon i drugi propisi ne mogu imati povratno dejstvo. To je moguće samo izuzetno ako to zahtijeva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona.“ I drugu, da su prava i obaveze propisani Ustavom i Zakonom o Predsjedniku Crne Gore i da se ne mogu propisivati kako kome padne na pamet, uključujući i svaku novu parlamentarnu većinu – zaključeno je u reagovanju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije