Connect with us

Politika

KAKO SE ZAPOSLITI “PO DUBINI”: Ni krivični postupak nije problem

Published

on

Šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine – Demokratskog fronta Slaven Radunović, ,,Crno na bijelo” Miloš Konatar, Demokrata Boris Bogdanović, SNP-a Dragan Ivanović i Pokreta za promjene Branko Radulović predali su juče u skupštinsku proceduru prijedlog izmjena zakona o državnim službenicima i namještenicima kojim su značajno liberalizovani uslovi za zapošljavanje u državnoj upravi. – piše Pobjeda.

Ključna novina u predloženim izmjenama odnosi se na izmjenu dijela člana 34 aktuelnog zakona pa radni odnos, kako predlaže parlamentarna većina, može zasnovati lice i protiv koga je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti!

-Članom 8 mijenja se norma (u članu 34) koja je potencijalno bila u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, kao takva je još i eliminatorna, a glasi i protiv koga nije pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti, i koju je neophodno brisati, jer narušava ustavni princip pretpostavke nevinosti, navodi se u obrazloženju izmjena.

Skupštinska većina predlaže i novi član 159 koji je prelazna odredba ovog zakona a koji propisuje da se se akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji državnih organa i pravnih lica, uskladiti sa ovim zakonom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Izmjenama zakona se i predlaže da se stručni ispit iz statusa imperativno obavezujućeg uslova značajno liberalizuje i polaže u zakonom propisanom vremenu od godinu dana. Time je stručni ispit postao fakultativni uslov jer nije uslov za stalno radno mjesto.

-Liberalniji je pristup obavezi polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima. To više nije eliminatoran uslov, već fakultativan i, ako kandidat ima nesporno bolje sve ostale karakteristike, ostavlja mu se rok za polaganje stručnog ispita, što takođe doprinosi jačanju osnove za stvaranje veće konkurencije za radna mjesta, primarno radna mjesta rukovodnog kadara, navodi se u obrazloženju zakona.

Vladajuća većina je shodno svojim političkim interesima vodila računa da se ukloni prepreka koja je predvidađa kao kriterijum da je kandidat radio na nekom rukovodećem mjestu tri li pet godina godine pa se te odredbe brišu.

-U tim slučajevima norme su precizirane i kao kriterijum se navode godine iskustva (radnog staža), što je kroz sistem provjere znanja i sposobnosti sasvim dovoljno i otklanja opasnost od potencijalne pojave diskriminacije, te šanse kandidata dovodi u ravan jednake početne pozicije, navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije