Connect with us

Integracije

Kentera: Posljednja imenovanja mogu ugroziti odnose sa EU i NATO

Published

on

Kentera

Podgorica, (MINA) – Posljednja imenovanja u sektoru bezbjednosti mogu ugroziti odnose Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) i NATO savezom, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera.

On je za Novu M kazao da Crna Gora definitivno pripada Zapadu, i to je ono čemu je težila svih prethodnih godina.

Kako je naveo, obećanja koja je dala nova Vlada sada se dovode u koliziju sa nekim konkretnim imenovanjima ljudi u bezbjednosnom sektoru, za koji je URA bila garant da do promjena u negativnom smislu neće doći.

Toj priči, smatra Kentera, na ruku ne ide naimenovanje Milana Kneževića za predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu.

„Baca jednu sumnju na to da li Crna Gora ostati na tom putu ili je ovo sve bila jedna dobro osmišljena igra koju Rusi već decenijama igraju, maskirovka takozvana, gdje se neke stvari jednostavno prikriju, da bi se neke druge stvari odradile“, naveo je Kentera.

Prema njegovim riječima, nije dobro da na čelu Odbora za bezbjednost bude čovjek koji je otvoreno radio za ruske interese „i još uvijek vjerovatno radi“.

Kentera smatra da za evroatlantski put Crne Gore nije dobro rješenje ni novi šef Agencije za nacionalnu bezbjednost koji je, kako je naveo, blisko povezan sa Demokratskim frontom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Ne ulazeći u personalne kvalitete tih osoba, da li su to dobri ili loši ljudi, ni to da li je ispunjen zakon, ovdje se radi o tome kakva je njihova ideologija, odnosno čemu su njihova shvatanja bliža, a njihova je suprotna onome za šta smo se zalagali, onda zaista imamo problem“, kazao je Kentera.

Kako je naveo, problem je i to što se crkva previše miješa u politiku.

„Crkva treba da se bavi vjerom i da propagira vjeru na najbolji mogući način sa ciljem mogućeg pomirenja stanovništva, a da politiku ostavi političarima“, smatra kentera.

Sve te stvari, kako je naveo, dovešće do toga „da naši partneri budu oprezniji u saradnji sa Crnom Gorom, jer nije riječ samo o našoj bezbjednosti, već i saveznika iz NATO-a.

Kentera je kazao da je ključno pitanje kako će se NATO postaviti u svemu ovome.

„U NATO postoje vrlo jasne procedure koje se moraju poštovati, i zna se ko može dobiti pristup tajnim podacima i ko nikad ne bi smio. Moje osnovno pitanje je – šta ako sjutra NATO ne dodijeli clearance za pristup tim tajnim podacima ovim osobama znajući za njihove kontakte imaju“, rekao je Kentera.

Prema njegovim riječima, do toga može lako doći.

„Pa možemo očekivati stagnaciju u odnosima i sa EU i sa NATO-om, jer niko neće ugroziti interese preostalih članica zbog dva čovjeka u Crnoj Gori“, zaključio je Kentera

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije