Connect with us

Politika

KLUGE: Pad broja oboljelih važna vijest, nastavite da poštujete mjere

Published

on

Pad broja oboljelih od COVID-19 u Crnoj Gori predstavlja važnu vijest, ocijenio je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije  za Evropu, Hans Kluge, navodeći da se mora nastaviti sa poštovanjem preporučenih mjera.

Kako je saopšteno iz Vlade, Kluge se sastao danas u Vili Gorica sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, koji mu je zahvalio na podršci i partnerskom odnosu SZO prema Crnoj Gori, naročito u toku pandemije COVID-19.

Krivokapić je kazao da je Crna Gora i te kako svjesna važnosti angažovanja SZO na planu globalnih procesa, a naročito u toku pandemije.

On je istakao da Crna Gora slijedi sva uputstva i informacije koje joj stoje na raspolaganju kao državi članici SZO, a koje ona dobija kroz državnu kancelariju na čijem čelu se nalazi Mina Brajović.

„Mada smo u svojoj prošlosti često bježali od realnih problema, u situaciji pandemije COVID-19 to nije bilo moguće. Suočili smo se sa njom, ali i sa problemima koji su naslijeđeni kroz čitav sistem zdravstvene zaštite, naročito kada je u pitanju nedostatak opšte bolnice u Glavnom gradu“, naveo je Krivokapić.

On je, kako je saopšteno, Klugea upoznao sa pravom borbom koju je Crna Gora vodila kako bi došla do potrebne količine vakcina, sačuvala biološku masu i napravila šansu za ekonomski oporavak zemlje, „s obzirom na to da je zatečeno stanje po pitanju nabavke vakcina bilo alarmantno“.

„Broj zaraženih je bio visok i gotovo da smo po tome bili lideri u Evropi. Ipak, poštovanjem preporučenih mjera zaštite, a bez primjene represivnih mjera i gotovo bez kažnjavanja građana, došli smo do podnošljivog broja zaraženih i dobrog evropskog prosjeka“, kazao je Krivokapić.

Naravno, kako je naveo, tome je doprinijela i vakcinacija, ali je postojao i prazan prostor zbog nedostatka vakcina.

Krivokapić je istakao da Vlada i resorno ministarstvo žele da formiraju sistem zdravstvene zaštite koji će biti dostupan svima podjednako, i da je pravo na zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava.

Kako je kazao, zdravstvena prevencija, zdravstvena kultura i kultura življenja jesu stvari u kojima i te kako ima prostora za napredak.

„Zdravlje građana, zelene inicijative i ekološki pristup rješavanju problema nam je prioritet“, naglasio je Krivokapić.

Kluge je, kako se navodi, zahvalio Krivokapiću na srdačnoj dobrodošlici, odavši priznanje Vladi za sve što je do sada učinila na zaštiti i imunizaciji građana Crne Gore.

„Čestitam vam na početku masovne vakcinacije građana. Koliko shvatam, vaši početni rezultati u procesu masovne vakcinacije građana, bolji su od rezultata koji se postižu u Njemačkoj. To je fantastično“, naveo je Kluge.

On je kazao da se mora imati na umu da trenutni uspjeh ne znači sasvim izlazak iz COVID krize.

„Mora se nastaviti sa poštovanjem preporučenih mjera“, istakao je Kluge.

On je, govoreći o turističkoj sezoni u kontekstu pandemije, kazao da velika dinamika pada broja oboljelih predstavlja važnu vijest.

Sada, kako je naveo, treba razmišljati o obezbjeđivanju punktova gdje turisti ulaze u Crnu Goru zemlju.

„Potrebno je ispoštovati stroge politike zaštite u hotelima. Predlažemo svakodnevno sprovođenje brzih testova u hotelima, prije turističkih izleta i posjeta gradovima“, rekao je Kluge.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije