Connect with us

Politika

KNEŽEVIĆ: Nova vlada ili izbori, ko želi da ostane kako jeste – nema našu podršku

Published

on

Ni jednu tajnu informaciju sa sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu nijesam iznio u javnost, samo sam komentarisao ono što je već bilo u javnosti – kaže Knežević

Demokratski front donio je odluku da insistira na izboru nove vlade. Ukoliko i ovaj prijedlog ne bude prihvatljiv ostalim konstituentima parlamentarne većine, čekaju nas prijevremeni izbori kao jedino preostalo rješenje duboke krize. Ko misli da sve treba da ostane kako jeste, u našem savezu nema ni partnera ni podršku. A ko misli da je rješenje neki vid koalicije sa DPS-om, neka mu je srećno, mi ćemo s narodom na ulice – kazao je u intervjuu Pobjedi Milan Knežević, predsjednik DNP, jedan od lidera DF-a i prvi čovjek Odbora za bezbjednost i odbranu.

Istakao je i da ga dešavanja u Vladi podsjećaju na turske sapunice sa neizvjesnim krajem.

POBJEDA: Je li priča o rekonstrukciji Vlade stvarno završena i što dalje?

KNEŽEVIĆ: DF je napravio veliki ustupak i žrtvu prihvatajući da damo šansu prijedlogu Demokrata, ne bi li se još jednom razmotrila mogućnost rekonstrukcije Vlade kao modela za izlazak iz krize.

Pošto je očigledno da ni Zdravko Krivokapić, a ni Dritan Abazović ne žele rekonstrukciju, DF je donio odluku da insistira na izboru nove vlade. Ukoliko i ovaj prijedlog ne bude prihvatljiv ostalim konstituentima parlamentarne većine, čekaju nas prijevremeni izbori kao jedino preostalo rješenje duboke društveno-političke krize u kojoj se nalazimo. U jednoj polemici sa Zdravkom Krivokapićem figurativno sam ga optužio da je odnio loptu na petar (tavan) i da neće da je vrati, dok akteri političke utakmice čekaju na terenu njen početak. Sad mi se čini da se Krivokapiću na petru (tavanu) pridružio i Dritan Abazović, i da se sad njih dvojica, narodski rečeno, dobačaju po principu: ,,Ja bih, ali Dritan neće, i ja isto bih, ali Zdravko neće“. E pošto su građani umorni od besmislenih duplih pasova, DF se odlučio na ovaj potez i bićemo istrajni u namjeri da se ovo neprirodno stanje parlamentarno izvršnog dualizma najzad riješi. Ko misli da sve treba da ostane kako jeste, u našem savezu nema ni partnera ni podršku. A ko misli da je rješenje neki vid koalicije s DPS-om, neka mu je srećno, mi ćemo s narodom na ulice svim raspoloživim demokratskim sredstvima braniti tekovine 30. avgusta.

POBJEDA: Kako komentarišete ocjene međunarodnih zvaničnika da bi ulazak DF-a u Vladu udaljio Crnu Goru od EU? 

KNEŽEVIĆ: Komentari pojedinih lobista bivšeg režima za mene nemaju nikakvu težinu iz jednog prostog razloga, jer iza DF-a stoji narod koji nam je dao podršku od 133.275 glasača. Jedino u glavama pojedinih plaćenika politički savez koji čini 67 odsto parlamentarne većine ne treba da ima svoje predstavnike u Vladi. A ako bi mi mogli objasniti u kojoj to članici EU – a može i država u Africi – oni koji pobijede na izborima ne mogu biti dio izvršne vlasti, onda sam spreman da komentarišem njihove želje. Crna Gora još zvanično nije postala kolonija i valjda bi trebalo da suvereno vodi spoljnju i unutrašnju politiku, a ako postoji neki dokument u kom smo se obavezali da više nijesmo suverena država, neka ga objelodane, da bih im poslije toga mogao poručiti da ga okače i mačku o rep.

Najbolji primjer poslušnog državnika je upravo Zoran Zaev. Protivno referendumskoj volji građana Makedonije, promijenio je ime države da bi navodno ubrzao EU integracije, a ne da ih nije ubrzao, već je prije tri dana podnio ostavku na funkciju premijera i predsjednika SDSM. Zato što na izborima ne glasaju pojedini korumpirani zadnjeligaški činovnici EU, već glasa narod. Zamislite da je nama u DF-u neko ponudio da promijenimo ime i sopstveni identitet u zamjenu za ministarske pozicije i izvrsnu vlast, a onda zamislite i kakav odgovor bi dobio taj neko ko god bio. Vrijeme je pokazalo da kad god je neko htio da izoluje i marginalizuje DF, mi bi redovno osvajali preko 20 %, a sad smo blizu 30% podrške, jer mi slusamo narod, a ne ambasade.I sto je najvažnije, nikad nismo izdali one koji su nas glasali.

POBJEDA: Kao predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu kazali ste da je neistina da ste odali tajne podatke saopštene na posljednjoj sjednici tog tijela za šta Vas je optužio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Ipak ste organizovali pres konferenciju i govorili o nekim detaljima sa sjednice koji se tiču državnog udara, prisluškivanja, Peruničića, smrti Luke Bulatovića. Jeste li zloupotrijebili poziciju predsjednika Odbora time što ste na pres konferenciji saopštili neke detalje?

KNEŽEVIĆ: U nedostatku argumenata Milivoje Katnić je pribjegao klasičnoj zloupotrebi službenog položaja i zamjeni teza. Ni jednu tajnu informaciju sa sjednice Odbora nijesam iznio u javnost, samo sam komentarisao ono što je već bilo u javnosti. Upravo je Milivoje Katnić svojim javnim nastupima nakon tragičnog slučaja s Lukom Bulatovićem odao detalje iz istrage, a kasnije to potvrdio i puštanjem Dejana Peruničića da se brani sa slobode. Zašto su video zapisi Luke Bulatovića emitovani u medijima ako su oni dio dokaznog materijala u istrazi koja je tajna? Ko je prvi izašao u javnost i saopštio da postoje još tri snimka? Ko je prvi saopštio da je Dejan Peruničić bio nalogodavac prisluškivanja SDT-a? Ko je prepričao značajan dio sjednice koji je osvanuo u mediju Dragana Đilasa?

I onda kad sam se uključio da zaštitim Odbor od Milivoja Katnića, dobio sam prijetnju od SDT da će formirati predmet protiv mene (sav se tresem), i da on više neće dolaziti na sjednice Odbora. Naravno da neće, jer je svojim skandaloznim nastupom još jednom potvrdio zašto treba da ubrzo bude smijenjen. Ali ne samo smijenjen, Milivoje Katnić će morati i krivično pravno da odgovara za mnogobrojne zloupotrebe za vrijeme svog mandata. A dokaza protiv njega ima najmanje dva teretna vagona, i to ruska.

POBJEDA: Predsjednik ste Odbora za bezbjednost i samim tim u prilici da u gluvoj sobi čujete detalje o slučaju državni udar, koje ste i otkrili javnosti. Je li to konflikt interesa, s obzirom da ste bili osuđeni u predmetu ,,državni udar“ i da će biti ponovljeno suđenje?

KNEŽEVIĆ: Kao predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, dosadašnjim aktivnostima ne samo da nijesam prekršio zakon, već se u Izvještaju EK o napretku Crne Gore indirektno konstatuje da je upravo ovaj odbor jedina svijetla tačka u tunelu evropskih integracija.

Osjećam nemjerljivo zadovoljstvo poslije svih godina hajke na mene i DF što smo pokazali da nas nijesu slomile montirane političke optužnice i što se novi dokazi te monstruozne montaže svakodnevno pojavljuju. Ostvarujući uvid u dokumenta ANB-a koja su se odnosila na tzv. državni udar, nijesam prekršio nijedan zakon, već sam kao član Odbora imao pravo da u skladu sa Zakonom zatražim pristup tajnim podacima. I to sam uradio u februaru ove godine, a odluka Apelacionog suda je donesena krajem decembra 2020. godine.

I sad postaje problem što sam se ja uvjerio da je ANB aktivno učestvovala zajedno sa SDT u montaži državnog udara, i da njihova operativna saznanja ne uključuju Andriju Mandića i mene. A nije problem što je ANB na čelu sa Dejanom Peruničićem sve vrijeme bila logistika u ovoj namještaljci? Takođe se postavlja pitanje zašto saznanja i dokazi koje je prikupila ANB nijesu uvršteni u dokazni materijal protiv nas. Iz prostog razloga, jer bi tad već svi znali da je sve montirano, i da bi Milivoje Katnić morao odgovarati za političku optužnicu. Zato i pozivam direktora ANB-a Dejana Vukšića da skine oznaku tajnosti sa predmeta ,,državni udar“ da vidi čitava Crna Gora, mada je već dosta vidjela, kako je bivši režim inscenirao pokušaj terorizma na dan izbora. A ja poslije pet godina torture mogu svakog uzdignuta čela da pogledam u oči.

POBJEDA: Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović nedavno je u ZIKS-u posjetio osuđenika Ljuba Bigovića vezano za slučaj ubistva Duška Jovanovića. Nije uobičajeno da potpredsjednik Vlade ide da razgovara sa nekim ko je osuđen za organizovani kriminal. Je li Vam sporna ova posjeta vicepremijera i jeste li dobili službenu zabilješku o toj posjeti, koju ste tražili kao predsjednika Odbora za bezbjednost?

KNEŽEVIĆ: Informacija o posjeti Dritana Abazovića zatvoreniku Ljubu Bigoviću izazvala je brojne reakcije u javnosti. Kao predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu zatražio sam od potpredsjednika Vlade informaciju o toj posjeti na osnovu koje ćemo donijeti eventualnu odluku o njegovom saslušanju na Odboru. Zakon o tajnosti podataka me obavezuje da dalje ne komentarišem ono što sam čuo na sjednici Obora, a odnosi se na Abazovićevu posjetu Ljubu Bigoviću.

POBJEDA: Čuli smo na Odboru za bezbjednost informaciju koju je saopštio Raško Konjević iz SDP-a, da ste Vi i Andrija Mandić zbog ekstremizma pod mjerama tajnog nadzora. Kako komentarišete takvu informaciju, da ste pod mjerama tajnog nadzora i u vlasti koju podržavate?

KNEŽEVIĆ: Andrija Mandić i ja smo godinama unazad protivzakonito prisluškivani od ANB-a uz odobrenje Vesne Medenice i to navodno zbog ekstremizma. Po zakonu, nadležne institucije su bile dužne da nas obavijeste o tome kad su prestale te mjere, a trebalo je da prestanu nakon šest mjeseci. Međutim, prema mojim informacijama, Andrija Mandić i ja smo bili na mjerama tajnog nadzora punih pet godina. Ako to nije kršenje ljudskih prava i sloboda, onda ne znam šta jeste. Ali kad god bih dobio informacije da sam prisluškivan, poručivao sam im da zalud ne zrače uši, jer sve što sam mislio i radio protiv bivšeg režima, bilo je javno i neskriveno. I mnogo sam ponosan na taj period života.

Posjeta Krivokapića Beogradu ne mijenja moj stav o njemu

POBJEDA: Premijer Krivokapić otputovaće uskoro u prvu zvaničnu posjetu Beogradu. Kako to komentarišete, s obzirom na to da je prošlo već godinu i da do sada nije bio pozivan, a više puta je navodio da bi se rado odazvao pozivu srpske premijerke?

KNEŽEVIĆ: Srbija je suverena država koja samostalno vodi unutrašnju i spoljnu politiku u skladu sa svojim nacionalnim interesima. Posjeta Zdravka Krivokapića Beogradu ni na koji način neće promijenti moj politički stav o njemu.

Kao u turskim sapunicama

POBJEDA: Predsjednik Vlade Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović očigledno nijesu u dobrim odnosima još od ustoličenja Joanikija. I sami ste rekli da njih dvojica ne mogu biti u istoj vladi, ali Krivokapić nema podršku Abazovića da smijeni Sekulovića. Očigledno je da postoji duboka podjela i u Vladi, ne samo u parlamentarnoj većini. Kako komentarišete tu nesvakidašnju situaciju?

KNEŽEVIĆ: Mene posljednja dešavanja u Vladi neodoljivo podsjećaju na turske sapunice sa neizvjesnim krajem, jer Zdravko ne želi Sekulovića, ali Dritan voli Sekulovića, pa Zdravku ne daje da ga smijeni, a Sekulović voli Brđanina, kojeg opet ne voli Zdravko, zato Milojko voli Zdravka, ali Milojka ne voli Sergej, dok je Dritan ravnodušan prema Milojku, i neće da kaže Brđaninu da li ga voli ko što voli Sekulovića, kao što je nekad njega volio Zdravko. I dok se sve ove ljubavi i mržnje raspletu, ko ne završi u ludnici, možda bude imao sreće da igra u nastavku sapunice.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije