Connect with us

Politika

KO ĆE BITI NOVI PROFESIONALNI SRBIN BROJ JEDAN: Borba će biti žestoka, ali laskava titula sigurno ide u Zetu!

Published

on

Piše: Balša Knežević

Nakon što je prva velikosrpska violina Andrija Rajo Mandić istupio iz simfonijskog orkestra profesionalnog srBstva u Crnoj Gori, ostala je da zjapi ogromna rupa nepopunjenog prostora u crnogorskom odjeljenju ”srpskog sveta”.

Doskorašnji prvi profesionalni Srbin Crne Gore, lider Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije ZBCG, Andrija Mandić izabran je u poneđeljak za predsjednika Skupštine i tim postupkom je ovjerio izdaju svih svojih dosadašnjih ideala koje je zastupao kao pošteni crnogorski velikosrbin.

Portal Aktuelno već je pisao da je Mandić, da bi konačno dobio jednu visoku državnu funkciju morao da se odrekne svih političkih principa i ideoloških načela koje je nerijetko branio i na ulici fizički se obračunavajući sa svakim ko je ugrožavao ”sveta načela srBstva i svetosavlja”.

Međutim, nakon što je Mandić potpisao koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti, i prihvatio fotelju predsjednika Skupštine, on više nema ni formalno, niti moralno pravo da sebe doživljava kao ”prvog među jednakima” u kultu crnogorskog srBstva.

Mandić dobija orden za zasluge od svog nalogodavca Aleksandra Vučića: Služio interesima velikosrpstva sa pozicije broj 1. godinama, ali sada je vrijeme za mlađe snage

Mandić više nije Srbin no. 1

Mandić je prihvatanjem pozicije predsjednika Skupštine, i zvanično aktivirao sve stavke iz Sporazuma u kojem se, između ostalog navodi, da Crnu Goru doživljava ”kao svoju kolijevku i kuću”, da je ”NATO saveznik”, da će ”ostati posvećen potpunoj usklađenosti vanjske politike sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, što znači podrška sankcijama uvedenim protiv Rusije i Putinovog režima. Takođe, Mandić se saglasio da ”razvija prijateljsku saradnju sa svim državama priznatim od strane Crne Gore”, uključujući i suverenu državu Kosovo, koju je naša država davno priznala.

Mandić je, metaforički rečeno, ”prodao dušu NATO đavolu”, pogazio kosovski zavjet, izdao Vladimira Putina, pljunuo na vezu sa dosadašnjim nalogodavcem, srpskim autokratom Aleksandrom Vučićem i prigrlio crnogorsku nezavisnost! Time je ostavio upražnjeno mjesto na tronu profesionalnog srBstva!

”Birači ZBCG, odnosno bivšeg DF-a razočarani su ovim potezom Mandića, jer im je on godinama bio uzdanica i svojevrsna paradigma odbrane srBststva i zavjeta cara Lazara i Miloša Obilića. Jeste da je on zasjeo na čelo parlamenta, ali pitanje je po koju cijenu? Njegovi glasači shvatili su da je izdao sve za što se zalagao i time je izgubio ne samo poziciju Vučićevog Srbina broj jedan u Crnoj Gori, već i najveći dio glasača”, rekli su izvori Portala Aktuelno bliski vrhu koalicije ZBCG.

Partizan Knežević najozbiljniji kandidat za prvog četnika Crne Gore

Kao najozbiljniji kandidat za Mandićevog nasljednika na tronu profesionalnog srBstva u Crnoj Gori pominje se njegov partijski kolega Milan Knežević, koji je, iako je bio na čelu liste ZBCG, ustupio Mandiću mjesto predsjednika Skupštine. Možda baš da bi imao manevarskog prostora za buduće političke angažmane.

Da li će Knežević zamijeniti Raja na tronu profesionalnog srBstva

Iako je Knežević potpisao isti Sporazum kao i Mandić, on u ovom aranžmanu još uvijek nije dobio ništa značajno što bi ga obavezalo da poštuje potpisano.

Stoga je on i dalje u očima birača neukaljani Srbin, koji može da preuzme titulu prvog profesionalca u zaštiti srBstva i Vučićevog operativca broj 1.

Kako su kazali naši izvori iz krugova najuglednijih crnogorskih Srba, pred Kneževićem su dva puta – on  može da izabere da se pridruži Mandiću u izdaji srBstva i putinizma, time što će eventulano prihvatiti neku visoku funkciju prilikom dogovorene rekonstrukcije Vlade sljedeće godine.

Druga opcija, koja je za ugledne profesionalne Srbe u Crnoj Gori mnogo poželjnija, je da Knežević zauzme Mandićevo mjesto na poziciji prvog profi Srbina u Crnoj Gori.

Jedini nedostatak u čitavoj ovoj priči je što je Knežević iz poznate mojanovićke partizanske porodice, pa će mu biti malo neobično da bude prvi Vučićev profesionalni Srbin i samim tim zastupa četničku ideologiju, koja je Mandiću, kao četničkom vojvodi, prirodno ležala.

Ljaljo favorit iz sjenke, već se dokazao Vučiću

Knežević će ipak imati žestoku konkurenciju za poziciju prvog Vučićevog profesionalnog Srbina u Crnoj Gori, i to u vidu Alekse Bečića – svog plemenika koji dolazi iz Balabana, zetskog sela koje se graniči sa Milanovim Mojanovićima.

Velika prednost Bečića u borbi za tron profesionalnog srBstva u Crnoj Gori je to što zastupa takozvanu ”ameba ideologiju” koja se prilagođava svim okolnostima, a za Beograd je tijesno povezan ”džakuzi” vezom

Tek nakon formiranja vlade postalo je jasno da je Bečić imao ključnu ulogu u Vučićevom planu infiltracije neočetničkog ZBCG u strukture vlasti. Jer Bečić je tokom pregovora bio izričit da ne želi vladu u kojoj će biti Mehmet Zenka, pod izgovorom da je on neko ko je sarađivao sa DPS-om, iako mu je tadašnji mandatar Milojko Spajić to predlagao.

Bečić je takođe bio isključiv da ne želi nikakvu podršku od Socijaldemokrata, što je otvorilo vrata za ulazak putinističko-velikosrpskih političkih snaga u vlast.

Iako je Bečić potpisao isti sporazum kao i Mandić i Knežević, to njemu ne predstavlja apsolutno nikakvu prepreku za tron profesionalnog srBstva, jer su Ljaljo i njegove Demorkate poznati kao ideološki beskičmenjaci koji se nikad eksplicitno nijesu izjasnili ni po jednom bitnom pitanju – od jezika, nacionalnosti, crkve, države… Tako da bi skok u otvoreno veliksorpstvo, koje za sad prikriveno zastupa, za Ljalja bio samo jedan novi kameleonski manevar.

Veliki plus za Bečića, kada je u pitanju borba za titulu prvog Vučićevog Srbina u Crnoj Gori je i to što je očigledno debelo ucijenjen od Beograda, jer u protivnom ne bi odustao od fotelje predsjendika Skupštine za koju je jedno vrijeme bio patološki vezan i tek tako je prepuštio Mandiću. Kako se spekuliše, kao predmet ucjena pominje se izvjesni ”džakuzi”, ali o tome nekom drugom prilikom.

Titula ide u Zetu

Dva mlada kandidata za Mandićevog nasljednika, Knežević i Bečić, garant su da profesionalno srBstvo u Crnoj Gori ipak ima budućnost, iako je još uvijek rano govoriti ko će od Raja naslijediti laskavu titulu prvog profi-Srbina.

Ali zjapeća praznina koju je izdajom principa i odlaskom sa četničko-velikosrpskog trona Mandić ostavio za sobom, mora uskoro biti popunjena.

Makar jedno je jasno, da se tron profesionalnog srBstva sa sjevera Crne Gore i Mandićevog Šavnika, seli u Zetu – pitanje je samo da li će Mojanovići ili Balabani biti počastvovani preuzimanjem istorijskog nasljeđa i ove velike novosvetosavske svetinje!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije