Povežite se sa nama

Komentar

Džiber na prodaju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Piše: Balša Knežević

Neki ljudi se jednostavno rode sa svim predispozicijama da budu površni, nepromišljeni, lišeni ne samo moći dubljeg razumijevanja svijeta oko sebe, već oslobođeni elementarne intelektualne moći ispravnog rezonovanja.

Kada se tim nedostacima dodaju fizički limiti dobijamo eksplozivnu kombinaciju frustracija i kompleksa koju individua u specifičnim slučajevima liječi patološkom ekstrovertnošću i ispoljavanjem lažne superiornosti kojom, po čistom automatizmu, nesvjesno prikriva sve svoje nedostatke.

Takvo lice ima sve prodispozicije da postane DŽIBER – termin koji u modernom slengu označava primitivca, sirovinu, neotesanog čovjeka, skorojevića spremnog da uloži nadljudske napore da bi sakrio komplekse i frustracije koje mu je u nasljeđe ostavila majka priroda, genetika ili sam Bog – manje je bitno.

Džiber nastoji da sve one rupe u moralno-intelektualnom sklopu svoje ličnosti popunjava demagogijom, lažima, providnim prevarama, šibicarskim trikovima.

Čak i kad je uhvaćen u očiglednoj prevari svim silama nastoji da je relativizuje, ismijava kritičare ili ih proglašava kriminalcima, koristi  zamjenu teza… Ili jednostavno uz teleći kez, bez imalo promišljanja, izbaci gomilu fraza i floskula iz svog govornog aparata i glupošću toliko zaprepasti sagovornike da njegove brljotine i trag licemjerja i laži ostaju u drugom, čak i u trećem planu.

Nesreća za državu nastaje kada takav jedan produkt biološko-socijalnog posrnuća, spletom nesrećnih okolnosti dođe na poziciju moći, pa čitavo društvo gleda da uklopi u parametre svog kratkovidog poimanja realnosti.

Bez ikakvih pretenzija da tvrdim da gore izloženi opis ima ikakve veze sa trenutnim predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, treba ipak napomenuti da je svojim posljednjim postupcima ovaj kudravi kuriozitet, sa platformom u cipelama i krastavcem u pantalonama, prevazišao veoma visoke standarde političke degutantnosti koje je postavila bivša vlada čiji je potpredsjednik bio.

Na prijemu koji je organizovao povodom Dana nezavisnosti grlio se i razmjenjivao poglede pune ljubavnog zanosa i senzualne dodire sa izvjesnim Rakonjcem – profesionalnim batinašem koji je prošle godine iskaljivao svoje frustracije nad Crnogorcima na Cetinju.

Istoga dana dokazao je zašto može da se uvrsti u kategoriju ”školski primjer džibera”, kada je tokom dočeka zvanica poručio princu Nikoli Petroviću da je ”trebalo da dođe na konju”. Ne treba sumnjati da je Abazoviću to bilo i te kako smiješno, ostatku Crne Gore vjerovatno žalosno…

Ovo je samo kontinutet javnih brljotina slučajnog premijera i nastavak njegovih bisera neukusa koje je skupljao kao potpredsjednik vlade Zdravka Krivokapića kada je govorio ”o dugoj ruci pravde”, ”pola Crne Gore koja ne spava mirno” i kada je glasovima njegove stranke ogromni dio teritorije poklonjen okupatorskoj svetosavskoj sekti.

Od kad je postao premijer u javnost počinju da isplivavaju nagovještaji mnogo ozbiljnijih brljotina i nepočinstava. To nijesu samo bezazleni ispadi, već optužbe za kolaboraciju sa čelnicima strane države i visokopozicioniranim pripadnikom tajne službe te države, u projektu tihe okupacije i asimilacije Crne Gore u velikodržavne projekte.

Portal Aktuelno već neko vrijeme piše o tajnim sastancima Abazovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sada već bivšim, prvim operativcem srpske Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Markom Parezanovićem.

Prvi ga je kao trofej vodao po elitnim beogradskim rezidencijama, hvaleći se pred odabranim zvanicama kako ga drži u šaci, dok je sa Parezanovićem imao samo tajnu političku aferu, što je uostalom u skladu sa opskurnim načinom djelovanja ovog prekaljenog obavještajca duboko upletenog u raznorazne mutne poslove.

Dritan ne odgovara na pitanja portala Aktuelno o ovim susretima, jer jednostavno nema što da odgovori osim da – slaže. Na kraju će nas vjerovatno po ko zna koji put proglasiti za kriminalce da bi jeftinim etiketiranjem izbjegao posljedice suočavanja sa sopstvenim nepočinstvima.

Ali situacija po Abazovića postaje mnogo ozbiljnija jer optužbe o kolaboraciji stižu i sa drugih adresa. Dritan ne odgovara ni na optužbe predsjednika Socijaldemokrata Damira Šehovića, koji je juče potvrdio pisanje portala Aktuleno o sastancima trenutnog premijera sa gore pomenutim dvojcem neumornih pregalaca na hegemonizaciji Crne Gore.

Međutim, u neku ruku Abazović je juče sastankom sa Vučićem na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu potvrdio da između njega i srpskog predsjednika postoji ”hemija” koja ne može da bude rezultat prvog sastanka.

Dritan je hvalio svog nalogodavca i prijatelja iz “Bokeljke”, kako ”ima volje da odnose sa Crnom Gorom digne na veći nivo”, a predsjednik Srbije je Abazovića pozvao da se pridruži sastanku inicijative “Otvoreni Balkan” u Ohridu 7. i 8. juna. Teško da će Dritan moći da odbije ponudu njegovog domaćina iz elitne rezidencije u Tolstojevoj 2a u Beogradu.

Jer, ipak je to ponuda koja se ne odbija.

Da bi utanačili posao i bili sigurni da će pripejd politički diletant podržati ovaj propali velikodržavni projekat, jedan od glavnih zagovornika ”Otvorenog Blakana” premijer Albanije Edi Rama odlučio je da Dritana kupi, omogućivši mu (direktno ili indirektno) ostvarenje jednog od njegovih dječačkih snova.

I dok je Abazović u Tirani gledao finale lige konferencija između Rome i Fejnorda, pobornici Otvorenog Balkana i svih velikodržavnih i hegemonističkih projekata u regionu, posebno Vučić, trljali su ruke i pomišljali kako su jeftino prošli u slučaju novog crnogorskog premijera. Od Otvorenog Balkana je i Zapad digao ruke, pa je to sad lični projekat Ace Vučića koji sebe vidi kao balkanskog cara.

Rama ga pozvao u Tiranu, a Dritan išao da o trošku građana ostvari dječačke snove!?

Čak ni opijeni politički diletant i vjerski ekstremista Zdravko Krivokapić nije prihvatao ovakav sumanuti hegemonistički projekat.

Ali je zato za njega zagrizao kupljeni premijer, osumnjičeni saradnik BIA-e, neopjevani kratki pendrek selektivne pravde, Dritan Abazović. Slučajni premijer će teško uspjeti u planovima koje je dogovarao na tajnim sastancima u Beogradu, ali je zato svojim nepromišljenim potezima sebi na čelo uspio da nalijepi etiketu – DŽIBER NA PRODAJU.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije