Connect with us

Komentar

Formula za apostole

Published

on

piše: Željko Vukmirović

Zanimljiva je formulacija kojom je Velika Britanija sankcionisala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović – “zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države”.

Ovo, svakako, ohrabruje. Posebno građansku Crnu Goru suočenu sa efektima kleronacionalističke vlasti koja se pred evropskim neprepoznavanjem suštinskih balkanskih izvora svih nesreća uvalila u vođstvo države Crne Gore. Čak se nisu trudili ni da prikrivaju pokušaje. Ovi “naši” su istog časa sa preuzimanjem vlasti krenuli u – narušavanje legitimiteta i funkcionalnosti države. Iza sebe su ostavili samo rušilačke tragove koji su u priličnoj mjeri za svega godinu i po dana destabilizovali Crnu Goru. I politički i ekonomski i bezbjednosno. Od legitimiteta do tada nezavisne države koja je obezbjeđivala povjerenje Evrope i svijeta ostalo je samo sjećanje. U Crnoj Gori su sa dolaskom nove vlasti 30. avgusta 2020. godine promovisani partneri koji su puno toga i puno godina unazad ulagali u biznis urušavanja crnogorske države – Srbija i Rusija.

A onda su sankcije pokucale na komšijska vrata. I cijeli komšiluk je čuo to kucanje.

A svi oni diletanti koji su se primili na ekspertsko zvanje u Vladi Crne Gore mogli bi da se suoče sa svojim učincima. I istinskom redefinicijom – od Vlade stručnjaka i apostola do Vlade zlonamjernih i pogubljenih. Uz preciznu britansku formulaciju sankcionisanja “narušavanje legitimiteta i funkcionalnosti države”.

Tu baš i nema mjesta za uporne klerikalne prijetnje, ojađivanje državnog budžeta i slavljenja jedne invazije. Legitimitet i funkcionalnost nemaju veze s tim.

I eto ti prečice od jedne formulacije do – formule za apostole.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije