Povežite se sa nama

Komentar

KRIVOKAPIĆ NIJE NI PROČITAO USTAV: Premijer ne potpisuje interpelaciju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Ako se u Skupštini usvoji interpelacija za smjenu ministara Đorđa Radulovića, Aleksandra Stijovića i Vesne Bratić, tu odluku neću potpisati, jer mi nije obaveza da podržim predlog nekoga ko je radio protiv Crne Gore, o ma kom ministru se radilo”, poručio je danas premijer Krivokapić komentarišući moguće izglasavanje nepovjerenja u Skupštini nekima od njegovih ministara.

Očigledno je premijer pomiješao svoje, sa nadležnostima predsjednika države koji ukazom proglašava, ili odbija da potpiše zakone usvojene u parlamentu, pa mu se dopalo da licitira hoće li prihvatiti odluku zakonodavne vlasti koja je izglasala izbor i njega i njegove Vlade. Naime, Ustav ne pominje premijerovo prihvatanje ili odbijanje prihvatanja onoga što je parlament izglasao nakon interpelacije o povjerenju nekome od ministara. To ne piše u Ustavu ni kada su u pitanju nadležnosti Vlade.

Ono što stoji u članu 108 Ustava, u odjeljku Interpelacija, jeste da je može podnijeti najmanje 27 poslanika, da mora biti obrazložena, te da “Vlada dostavlja odgovor u roku od 30 dana od dana kada je primila interpelaciju”.

U Crnoj Gori ne postoji zakon o parlamentu, niti zakon o Vladi, koji bi detaljnije razradili ovu materiju, tako da neke nedoumice ipak ostaju. Recimo, Ustav ne precizira šta se dešava ukoliko Vlada u svom odgovoru na interpelaciju, ne prihvati rješenje koje je izglasano u parlamentu.

Ono što je, međutim, izvjesno jeste da odgovor na odluku Skupštine može dati jedino Vlada, a ne premijer samostalno. Ukoliko je nekome od ministara izglasano nepovjerenje, a odgovor Vlade je negativan, dovodi se, čak, u pitanje i dostojanstvo parlamenta. Jer, koja je svrha postojanja zakonodavne vlasti koja bira Vladu, ako Vlada može da odbije volju većine u tom istom parlamentu?

U takvoj situaciji, ukoliko bi premijer pokazao (neustavno) samovolju koju je danas najavio, jedini mogući slijed stvari bilo bi izglasvanje nepovjerenja kompletnoj Vladi.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije