Connect with us

Komentar

Nemojte ljudi, operisan sam!

Published

on

Piše: Balša Knežević

Putujuća grupa političkih glumaca-amatera umjetničkog naziva ”Za novi početak” uspjela je da potrese crnogorsku javnost i izazove žestoke reakcije nakon što je objavljen kontroverzni audio-uradak na kome navodno raspravljaju o kupovini glasova.

Prema navodima distributera kontroverznog snimka, u ’’umjetničkom’’ performansu učestvuju prekaljena imena crnogorske lakrdijaško-političke scene – lider URA-e i mandatar za sastav manjinske vlade Dritan Abazović i  predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka.

Na snimku se navodno čuje još par osoba među kojima je i mlada nada političke demagogije, Abazovićev i Đekin pulen – nosilac liste i kandidat za predsjednika Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

Kao što to obično biva kad ovakvi snimci dospiju u javnost, protagonisti manično ponavljaju fraze kako ’’je snimak montiran’’ kako se ’’radi o namještaljci’’, i da nadležni organi ispitaju predmetni slučaj da bi se ’’dokazala njihova nevinost’’.

Da u ovom uratku ima elemenata za osnovanu sumnju u kriminalno-koruptivne radnje govori i podatak da je ODT Ulcinj već pokrenuo istragu o ovom slučaju, dok je SDT najavio da će ’’objavljeni snimak biti ispitan u kontekstu eventualnog postojanja krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva’’.

Upali u matricu političke korupcije

U okviru istrage, osim autora ovog teksta, za sad su saslušani nosilac liste ’’Za novi početak’’ Omer Barjaktari, kao i lider Demokratske partije Fatmir Đeka i  Damir Asović, koji je navodno negirao da je snimao razgovor, ali je potvrdio da je bio u kontaktu sa osobama sa snimka.

S obzirom da je postupak u toku, portal Aktuelno neće unaprijed presuđivati, niti donositi preuranjene zaključke, iako su iz sadržaja snimka mnoge stvari jasne čak i pravnim i političkim laicima.

Međutim, afera ’’snimak – UL 2022’’, ako ne što drugo, predstavlja nesumnjivu indiciju da nakon izbora 30. avgusta 2020. godine stvari nijesu krenule nabolje, već da su takozvani ’’oslobodioci’’, po svemu sudeći, upali u uparloženu matricu političke korupcije i nepotizma za koje su revnosno optuživali bivšu vlast.

Kad već govorimo o korupciji i nepotizmu, moramo pomenuti najzvučnije ime novonastale afere – budućeg mandatara prelazne vlade Dritana Abazovića, koji još uvijek živi u balonu nedodirljivosti i političke omnipotencije pa nije bio kadar da se, do danas, odazove pravosudnim organima i da izjavu na okolnosti vezano za kontroverzni snimak iz Ulcinja.

Da li je hakovan ili operisan?

Iako o okolnostima ovog slučaja više ne treba diskutovati, već ostaviti nadležnim organima da rade svoj posao, mora se konstatovati da je čitava ova opskurna epizoda sa snimkom iz Ulcinja, pokazala jednu stvar – da se Dritan Abazović odlično uklopio u neočetničku, velikosrpsku demagošku matricu laži!

Dritane brate moj, samo kaži da si operisan!

’’Podnijeću krivičnu prijavu protiv NN lica koje je montiralo moj glas na audio snimku koji se pojavio u javnosti’’, saopštila je ’’kuja Vidosava’’ crnogorske političke scene (imenovao N.Redžić nap.a.), čime se svrstao u red ’’ugroženih’’ neočetnika i svetosavaca kojima je glavni izgovor kada su uhvaćeni u nepočinstvima, širenju govora mržnje i prijetnji da im je ’’namješteno’’ i da  su ’’hakovani’’.

Dritan, međutim, nije posegao za najjačim oružjem iz repertoara svetosavske patetike i kukavičkih pokušaja relativizacije sopstvenih nepočinstava, melanholičnom floskulom – ’’operisan sam’’, patentiranom od strane velikosrBskog viteza R.J. prilikom prošlogodišnje, ni malo slavne, posjete Kosovu.

Imaće vremena da iskoristi ’’tajno oružje’’ relativizacije

Međutim, mora se priznati da Vidosava Abazović do sad nije bila sklona da koristi tajno oružje svetosavske relativizacije odgovornosti za nepočinstva koje se svodi na floskule ’’operisan sam’’, ’’hakovan sam’’ ili ’’montirano mi je’’. Iako je, moraćemo priznati, imao mnogo situacija u kojima je trebalo i te kako da se pravda za svoja politička zlodjela.

Iskompleksirani ”mali duče” svojim neznanjem, mržnjom prema Crnoj Gori i političkim srljanjem od države je napravio klerofašističku srednjevjekovnu kasabu i stavio je na tanjir srpsko-ruske hegeomije, ugrozivši njen evropski put.

Svojski je potpomogao veleizdaju Crne Gore kada je njegova URA u noći između 28. i 29. decembra 2020. godine ozakonila pljačku crnogorske imovine od strane svetosavske sekte (SS) koja se vodi kao SPC, usvajanjem sramnog izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Dritan je bio spreman da 5. septembra prošle godina prolije krv Crnogoraca, koje je prethodno etiketirao kao ”ekstremiste”, ”plaćenike” i ”DPS kriminalce”.

Nije govorio da je ’’operisan’’ i da mu je ’’montirano’’ kad se pričalo o 21 milion eura mita. Takođe se nije ’’vadio’’ na operaciju i montažu kada se govorilo da ga određeen strukture ucjenjuju snimkom iz Skoplja, na kom su navodno zabilježene sumnjive (čitaj – koruptivne) radnje Abazovića.

Kuja Vidosava crnogorske političke scene, izdao svakoga sa kim je sarađivao: ”Kažem vam, montirali su mi nakon što sam operisan”

Nakon objavljivanja snimka iz Ulcinja, postalo je jasno da Abazović više nije relaksiran, već nasuprot tome – veoma je nervozan. Ne možemo ni pretpostaviti što će da radi i kakve će ’’operacije’’ ili ’’montaže’’ da izmišlja ako mu neki medij objavi snimak iz makedonske prijestonice… Takođe treba sa nestrpljenjem iščekivati ’’vađenje’’ budućeg mandatara ako počnu da kruže priče o njegovoj noćnoj vožnji sa jednim istaknutim službenikom BIA-e… Mada to i ne treba da iznenađuje s obziorm da se Dritan odavno povezuje sa ovom službom.

Kada svemu tome dodamo bratovu kliniku u Beogradu i onu koja se navodno gradi u Ulcinju, kao i veze sa srbijanskim tajnim službama, Dritan će morati dobro da se potrudi da dokaže da mu je sve to ”montirano”… Nakon operacije naravno.

’’Operisane’’ NVO i ambasade

Kada govorimo o snimcima navodne političke korupcije, ne možemo a da ne pomenemo čuvenu aferu ’’Snimak’’ iz 2013. godine koju je lansirala tadašnja propagandna ispostava KOS-a (Kontraobavještajna služba) ’’Dan’’, nakon što su im dostavleni audio-snimci sa sjednica DPS-a.

Tada se, narodski rečno, digla ’’kuka i motika’’ i ne danima već sedmicama i mjesecima DPS i njeni funkcioneri su bili na tapetu domaćih NVO, ambasada zapadnih zemalja, a čitav slučaj dospio je do evropskog parlamenta i Stejt departmenta SAD! Čak je skupštinski Odbor za antikorupciju vršio saslušavanja o ovom slučaju.

Iako su okolnosti slične, afera ’’Snimak Ulcinj 2022.’’ izazvala je sasvim suprotene reakcije, ili bolje rečno odsustvo reakcije. Za sad na ovaj slučaj potencijalne političke korupcije nije reagovao niko od dežurnih kritičara iz NVO sektora i zapadnih ambasada.

Najčuvenija granotoprežačica Vanja Ćalović i njen MANS ćute, Uljarevićka i CGO takođe, ali i gotovo svi ostali iz čuvenog NVO sektora. Nijesmo za sad čuli ni Biličika, ni Popu, Piculu, Rajnke, Medoks… Čitava ta ekipa dežurnih kritičara sa Zapada kao da je zanijemila što je njihov donedavni favorit, Dritan, gradžanin, Abazović, uhvaćen u potencijalnom aktu teške političke korupcije. Možda su samo pretplaćeni na kritiku DPS-a?

Vanja Ćalović: Osudila bih ja slučaj političke korupcije iz Ulcinja, ali sam operisana!

Ipak ih treba donekle razumjeti, jer možda ne žele da još uvijek rashoduju korisnog idiota koji im je potreban da sanira brljotine i izvadi Crnu Goru iz kaljuge kleronacionalističkog, anticivilizacijskog brloga u koji nas je isti taj zapad preko Abazovića gurno prije nešto više od godinu i po.

Nije više ’’relaksiran’’

I na kraju treba napomenuti da je čitava ova halabuka i trud oko navodne kupovine glasova ipak bila uzaludna za Dritana i njegovu koaliciju u Ulcinju, koja je ostala na 14 mandata koliko je osvojila 27. marta.

Stoga i ne čudi što je Dritan sinoć nakon proglašenja izbornih rezultata na jednom biračkom mjestu u Ulcinju, bio, blago rečeno, ’’nerelaksiran’’.

Prema informacijama do kojih je došao portal Aktuelno, nakon što je saznao da njegova koalicija nije osvojila toliko priželjkivani 15. mandat, Abazović je bio ’’van sebe’’, napustio je Ulcinj i otišao za Podgoricu. Da se malo ’’produva’’… Valjda.

Očekuje se da će Abazović uskoro, možda čak i danas biti saslušan u policiji u vezi sa audio-snimkom, koji prikazuje navodnu kupovinu glasova. Priča se i o skidanju imuniteta ako se nađu dokazi i originalni snimak. Sve u svemu, mnogo razloga za brigu, i veoma malo povoda za relaksiranost potencijalnog, budućeg mandatara prelazne vlade.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije