Connect with us

Komentar

RAT I(li) MIR: Proslavom ukrajinske tragedije na crnogorskim ulicama priziva se okupacija Crne Gore!

Published

on

Piše: Mirna Nikčević

Odlukom Savjeta ministara EU je zabranila slijetanje i prelijetanje svih vazduhoplova registrovanih u Rusiji nad nebom Evrope. To u praksi znači da ni jedan avion ili drugi vazduhoplov, bilo civilni, vojni, transportni ili turistički, neće moći da uđe u vazdušni prostor članica EU! Zabranu su od zemalja van EU takođe donijele Norveška, Island, kao i Albanija i Makedonija. Očekuje se da će odluku o zabrani preleta preko teritorije BiH donijeti visoki predstavnik EU, tokom dana ili narednih dana! Ovo je krajnje drakonska mjera koju je rijetko ko očekivao i u Rusiji, a i u EU jer je faktički ekvivalent totalnom trgovinskom embargu. Savjet ministara EU uveo je i mjeru isključenja  Rusije iz međunarodnog sistema plaćanja tj. SWIFT-a kao i  zabranu izdavanja viza svim ruskim državljanima. Ovako oštre mjere ne mogu se ni približno porediti sa  sankcijama uvedenim nakon ruske aneksije Krima 2014.godine. Tada se sankcijama EU pridružila i Crna Gora.

U parlamentarnoj većini skrojenoj nakon izbora 30. avgusta 2020, glavna ideja vodilja i kohezioni faktor među političkim činiocima, bilo je osporavanje takve odluke crnogorske vlasti, a u cilju odbrane ruskih interesa u državi i regionu. Šta će se sada desiti, s obzirom da Crna Gora trenutno ima strateški značaj za borbu NATO i EU protiv ruskog agresorskog režima?

Zašto je Crna Gora strateški važna?

Kako bi mjere EU imale puni efekat neophodno je potpuno prekinuti vazdušne veze Srbije sa Rusijom te onemogućiti transport ruskog naoružanja u Srbiju, onog naoružanja kojim režim Aleksandra Vučića tako glasno prijeti regionu, kroz režimski ‘Informer’, ‘Alo’, ‘Telegraf’, ‘Kurir’. Srbija sprovodi identičnu propagandu koju ovih dana sprovode Putinovi mediji. Pravi neprijatelje od svojih susjeda, žali za danima ratne slave i sanja o širenju granica.

Propaganda na nivou!

Pored toga, znamo da je zbog tzv. “zamora od proširenja” EU, Zapadni Balkan postao poprište interesa drugih globalnih aktera, Turske, Kine, a naročito Rusije. Srbija, genocidna tvorevina Republika Srpska, a nakon posljednjih opštih izbora i Crna Gora, sada su sigurna kuća za ruske špijune i tajkune. Pa su tako avioni ‘Antonov’, ‘Iljušin’ ili ‘Tupoljev’ koji dostavljaju ‘Pancire’, ‘Bukove’, i ‘MIG-29’ avione, razne tenkove, čuda kojima srpski vojni ministar Vulin i predsjednik Vučić paradiraju prorežimskim medijima, zveckaju oružjem i plaše prevashodno Kosovo, Crnu Goru i BiH!

Tu leži razlog strateške važnosti Crne Gore u ovom kriznom trenutku po bezbjednost regiona i Evrope. Jer, šta u evropskoj slagalici fali da bi se ukinula mogućnost monopola ruskog uticaja, da bi se osigurao mir na zapadnom Balkanu i konačno oslobodio malignog djelovanja Rusije? Fali samo Crna Gora!

Iako se crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova pridružilo sankcijama EU, mora se imati u vidu da, čak i ako pretpostavimo da su namjere MVP-a časne i nedvosmislene, sve sankcije Rusiji biće uzaludne ukoliko se sa političke scene ne uklone destruktivni elementi, a koji sada na crnogorskim ulicama “traže pravdu za bratsku Rusiju” i “brane narodnu volju”.

Pored toga, jedina država u kojoj se danas ruski agenti, biznismeni, lobisti, političari i mediji osjećaju bezbjednim i dobrodošlim je Srbija. A suvišno je podsjećati koliko je aktuelna Vlada Crne Gore, sada u tehničkom mandatu, neprijateljski nastrojena prema svakome ko se ne uklapa u projekat “Srpskog sveta”, tj. koliko se oslanja na podršku nalogodavaca iz Srbije, odnosno Rusije. Sada kada je izolovana od čitavog civilizovanog svijeta, Rusija ima soluciju da ojača i razgrana mrežu agentura u Srbiji, te da preko njene teritorije krene da rovari po Crnoj Gori i zajedno sa svojim plaćenicima sprovodi Putinovu agendu. Srbija je jedino parče neba i zemlje odakle Rusi mogu prići i ubrzati destabilizaciju Crne Gore, Kosova, BiH!

Ne smije se izgubiti iz vida činjenica da su po svim ključnim institucijama u Crnoj Gori instalirani kadrovi po volji premijera Zdravka Krivokapića, a kojeg je na premijersko mjesto dovela Crkva Srbije. Znajući ulogu beogradskog režima i SPC u inspirisanju i podgrijavanju sukoba diljem bivše Jugoslavije, pritisnuta fašističkom propagandom srpskih i ruskih režimskih medija, izložena ekspanzionističkim politikama i bezbjednosnim službama Beograda i Moskve, uz destruktivno ludilo koje dolazi iz Rusije, Crna Gora ima sve razloge da bude nespokojna.

Zato je neophodno preduzeti sve bezbjednosne mjere, i uz podršku zapadnih saveznika spriječiti ponavljanje scenarija iz 2016. Prosto je nemoguće osloboditi se strijepnje, ako nam je još u svježem sjećanju okupacija Krima 2014, i nakon dvije godine pokušaj državnog udara u Crnoj Gori čiji su protagonisti bili isti oni koji sada blokiraju rad Parlamenta, opstruiraju mogućnost da se razriješi politička kriza, a kojima je i onda i sad nalog za destrukciju, krvoproliće i rušenje pro NATO vlasti, upućen iz Kremlja.

Sankcije protiv agresorske propagande

Na osnovu aktuelnih poteza Zapada, te uvođenja viznog i trgovinskog embarga svim organizacijama, preduzećima, medijima i pojedincima koji su bliski Putinovom režimu, za očekivati je da će se pored mjera izolacije Rusije, uvesti i mjere izolacije Vučićeve Srbije i svih proruskih destruktivnih elemenata.

Ispostava srpske BIA-e kodnog naziva IN4S širi rusku propagandu u Crnoj Gori

Kako je EU sankcionisala i prekinula rad – ‘Russia Today’ i ‘Sputnjik’ propagandnim glasnogovornicima Kremlja, tako je neophodno preduzeti iste mjere glasnogovornicima Kremlja u Srbiji i u Crnoj Gori prevashodno ‘in4s’-u, ‘Informer’-u, ‘Alo’-u, ‘Kurir’-u, ‘Telegraf’-u i ‘Happy TV’!

A šta rade ruska ‘’pravoslavna braća’’ u Crnoj Gori?

Nije slučajno da baš ovih dana, dakle u danima ruske agresije na Ukrajinu, prosrpske i proruske snage organizuju proteste sa ciljem destabilizacije Crne Gore pod firmom ‘odbrane narodne volje’! Jasno je da će se Vlada Zdravka Krivokapića, koja je u tehničkom mandatupraviti luda i truditi se da odgodi primjenu  sankcija Rusiji, sa ciljem da Rusima kupi vrijeme, tj.da ruski tajkuni prebace dio novca u Crnu Goru i da im Crna Gora posluži kao poligon odakle će zaobilaziti sankcije EU.

Kada je Putin odriješio oružje i atakovao na jednu nezavisnu i suverenu zemlju, počele su blokade glavnih saobraćajnica u Crnoj Gori i proslava ukrajinske tragedije na crnogorskim ulicama, čime se zapravo slavi zamišljena i planirana okupacija Crne Gore od strane Crkve Srbije i njenih pomagača. Našom državom, članicom NATO-a komanduju ljudi odani i dužni Putinu i njegovim obavještajcima, obzirom da su novčane i sve druge naloge za svoje djelovanje i prilikom planiranja državnog udara 2016, a i u posljednjoj predizbornoj kampanji dobijali iz Rusije i njenog satelita Srbije.

Foto: Pobjeda/Stevo Vasiljević

Iz Crne Gore su slata upozorenja i Briselu i Vašingtonu, o opasnostima koje su donijele političke promjene u Crnoj Gori, nastale kao posljedica drastičnog miješanja Srbije u izborni proces putem hibridnog rata, uz pomoć mafijaške ispostave Srpske crkve u Crnoj Gori, a sve oslikano u tzv. protestnim litijama. Sada je slika jasnija, kada smo dobili rezultate “ekspertske” vladavine, Crna Gora se našla u institucionalnoj i političkoj krizi. Od ishoda te krize, od sastava buduće vlade, zavisiće dalja sudbina Crne Gore, ali i regiona…Da li ćemo se vratiti na evropski put ili izložiti opasnosti koje sobom nosi rušilački interes Rusije i Srbije?!

Ono što se zasigurno zna je da se ovako kadriranim institucijama ne može vjerovati! Samo tajni susret potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića sa ruskim obavještajcima u Danilovgradu prije par dana, nakon čega je, po njihovom nalogu zaključao parlament i blokirao njegov rad, dovoljno govori o namjerama ruskih političkih satelita.

Rusija ima vrlo konkretan interes u Crnoj Gori, a ima i domaće plaćene i neplaćene izvršioce: da udari na NATO iznutra s ciljem zauzimanja luke Bar odakle bi se vršilo raspoređivanje ruskih oružanih snaga na Balkan. Ruski tajkuni uplovljavaju već u naše luke, pa je tako juče jahta “Galactica Super Nova”, koja je navodno u vlasništvu ruskog milijardera Vagita Alekperova, uplovila u crnogorsku luku u Tivtu. Vagit Alekperov je predsjednik ruske naftne kompanije Lukoil, čije je bogatstvo FORBS procijenio na oko 20 milijardi dolara. 

Ako Crna Gora postane odredište u kome će Rusi zaobilaziti sankcije EU i SAD, onda to predstavlja veoma ozbiljnu prijetnju po državnu bezbjednost, ali i bezbjednost i budućnost regiona i Evrope.

Rusko političko tkivo u Crnoj Gori

Nužnost intervencije EU, NATO-a i SAD u cilju ubrzanja formiranja nove političke Vlade u Crnoj Gori

Jasno je da litijaške snage pod pokroviteljstvom ruske i srpske obavještajne agenture crkve Srbije pokušavaju kroz proteste za ‘odbranu narodne volje’ da izvrše zapravo državni udar sličan onom koji su isti oni uz podršku i nalog Rusije pokušali uoči izbora u oktobru 2016.  Takođe je jasno koliko je podrška i tolerisanje da takve snage dođu na vlast od strane pojedinih ambasada zapadnih zemalja bila kratkovida i štetna u ljeto 2020. I u ovim danima ruske agresije na Ukrajinu vidi se da režim Aleksandra Vučića u potpunosti stoji uz Rusiju, i koliki bezbjednosni rizik predstavlja Vučićev režim na zapadnom Balkanu, s obzirom na činjenicu da je Srbija prepuna ruskih agenata.

Zato je intervencija Zapada, prvenstveno SAD i NATO-a ovdje nužna i urgentnakako bi se ubrzalo formiranje nove, političke vlade koja će Crnu Goru vratiti na evropski put, osloboditi institucije, osigurati mir. Kao članica NATO-a, naša zemlja se mora zaštititi od destruktivnog djelovanja srpske i ruske ekspanzionističke politike. A zajedno sa ostalim članicama, mora učiniti sve kako bi se spriječio Beograd u eventualnom pokušaju izazivanja nemira, u Crnoj Gori, na Kosovu ili u BiH! Tražimo podršku zapadnih ambasada i evropskih prijestonica u zaustavljanju destruktivnih snaga i vraćanju Crne Gore na one pozicije koje su je činile stabilizacionim faktorom u regionu! Ulaskom Crne Gore u NATO u ogromnoj mjeri smo sačuvali mir, ali isključivo uz podršku naših partnera možemo biti sigurni da mir ostaje jedina moguća opcija na Zapadnom Balkanu!

Zajedničke strategije moraju biti  sprovedene što prije, u cilju sprječavanja scenarija u kojem bi Crna Gora i region postali žarište sukoba, koji bi doveo do stvaranja još jednog poligona za ruska djelovanja. Znamo scenariste, znamo glavne role. Evropska Crna Gora, ona koja glasno i jasno osuđuje agresiju na Ukrajinu, treba da bude režiser svoje sudbine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije