Connect with us

Komentar

Ruski faktor u evropskoj vladi

Published

on

Piše: Andrej Nikolaidis

Socijalistička narodna partija, gle čuda, hoće u vlast.

Iznenađujuće, šokantno, članovi su njenog Glavnog odbora glasali da žele zaposlenja, ministarske i direktorske fotelje, limuzine, policijsku pratnju, pare za reprezentaciju, dakle besplatno ždranje i lokanje, besplatna putovanja u inostranstvo i sve ostale privilegije koje vlast donosi.

Ipak, kako je rekao prvi čovjek te partije, SNP će sve te žrtve podnijeti iz vjernosti svojim idealima, jer je odlučan da se njihovi programski ciljevi ostvare.

Prvi cilj SNP-a je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije. Šta bi, ako ne da udovolji crkvi, pa još crkvi druge države, i mogao biti najvažniji prioritet jedne navodno ljevičarske partije?

Drugi prioritet SNP-a je zakon o lustraciji. Pravo govoreći, SNP je posljednja partija koja bi mogla imati obraza da govori o tome: da je lustracija u Crnoj Gori sprovedena, SNP, kao partija najvjernijih pratilaca ratnog zločinca, ubice i tiranina Slobodana Miloševića ne bi ni postojala. No tako je to i tako je na neki način i pravedno: ko je trebao biti lustriran, sad bi da lustrira. Truli kompromisi i kukavičluk da se stvari na vrijeme i do kraja izvedu ovoj zemlji doći glave. SNP nije ni lustrirana ni reformisana partija, a sada će joj u ruke biti predana država Crna Gora.

Predsjednik SNP-a saopštava da bi ta partija, potom, vlast da iskoristi da očisti birački spisak – što je aufemizam za brisanje Albanaca i Bošnjaka iz njega, uz istovremeno upisivanje Srba. Za “meki” etnički inžinjering, dakle. A šta ste očekivali od partije Slobodana Miloševića, od političkog krila Sedmog bataljona?

I na koncu, SNP hoće Otvoreni Balkan – kompromisnu, plišanu verziju “Srpskog sveta”.

To su, veli Joković, uslovi SNP-a da uđe u vladu.

Nema evropske agende, evropskih integracija, nema socijalnih politika za bolji život građana.

I najvažnije… Eventualni najsnažniji konstituent buduće vlade odbija osuditi rusku agresiju na Ukrajinu. Koliko juče, Joković kaže: “SNP žali i apeluje da sva ratna dešavanja prestanu” Ma da. I želi da bude mir u svijetu, da ne bude više gladnih, da svi ljudi budu kao braća, da više nema bogatih i siromašnih, da svako dijete ima sretno djetinjstvo, da kolibri skuplja polen, ptice radosno pjevaju, da sve na svijetu bude kao u Diznijevim crtanim filmovima. Joković svima želi sve najbolje, jedino odbija osuditi rusku agresiju na Ukrajinu i ratne zločine protiv ukrajinskih građana.

Na direktno novinarsko pitanje da li smatra da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Joković je izbjegao odgovor. O tome će se, veli, SNP izjasniti “kada bude za to vrijeme”.

Jasno: za Jokovića agresija Rusije na Ukrajinu, razaranja civilnih ciljeva i ubijanje civila nisu trenutak za izjašnjavanje. On će se izjasniti kada Rusija, barem se on nada, agresiju uspješno okonča,

To je, dakle, genijalni plan: da nova vlada Crne Gore sjedi na dvije stolice? Dritan će stražnjicu spustiti na zapadnu, a Joković će svoje dupe blagodariti smjestiti u rusku? Ta šibicarsko-piljarska politika nije tek sramna i civilizacijski promašena, nego više ne može proći ni Beogradu. Toj politici je istekao rok trajanja. Ruskom faktoru nema mjesta u novoj vladi Crne Gore.

1 Comment

1 Komentar

  1. Fan Coil

    12.03.2022. at 21:00

    Andreju,Andreju….vrati se u svoj Ulcinj….prošetaj kroz one predivne maslinjake prema Valdanosu kroz koje si uvijek šetao,udahni malo čistog “ne zatrovanog” vazduha,batali ove pisanije…kome će? Ionako je ljudima dosta “ispiranja mozga”.
    Ljepše je (priznaj) raditi u prirodi predivnom Valdanosu,Ulcinju…Kručama???????

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije