Connect with us

Komentar

U tri i deset za Jumu

Published

on

piše: Željko Vukmirović

Tako bi, otprilike, glasio aktuelni angažman SNP-a. U tri i deset za Jumu. I baš kao u tom vesternu za sva vremena, jedan od glavnih junaka bi trebalo da odgovara za grijehe iz prošlosti. Ili da stigne na zadnji voz…

SNP se u prošlosti nakupio grijehova. I onih Iz ’90 tih, a i onih kasnijih, iz vremena SRJ. Tek tu su blistali. Bilo je to korisno vrijeme za tu stranku. Vjerovatno da nema tadašnjeg uvaženijeg politačara SNP-a koji nije sebi zamio stan u Beogradu. Ili bar angažman kojim je sebi obezbijedio distancu od običnih smrtnika.

Izvolite, provjerite…

Sadašnji SNP je, pak, stranka ojađena za bar pet puta broja glasova. I to onih od kojih su nastale druge prosrpske stranke u Crnoj Gori. Sadašnji SNP se već dugo ispostavlja kao ikebana na stolu. Postaviš je kad dođu gosti, ide u zaborav kada odu. Samim tim, njeno spašavanje s učešćem u eventualnoj budućoj manjinskoj Vladi Crne Gore nije naročito iznenađenje. Još samo da se u hodu uredi osporavanje albanskih i bošnjačkih stranaka i relativan dio posla je odrađen. Plus ono sa srpskom crkvom. Bog da te vidi.

Istina je, stvarno, da je jedan od ondašnjih lidera SNP-a Predrag Bulatović 1999. godine, prepoznajući planove srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i njegovu viziju na insistiranju sukoba u Crnoj Gori i destabilizaciji regiona, rekao – ne. Neke bezazlenije i dugoročnije destabilizacije na meniju su se nešto kasnije ispostavile kao daleko prioritetnije. Otprilike, samo bez velikog sranja. Danas, Peđa Bulatović ima sasvim izvjesnu oštriju retoriku. Ništa od onog Peđe iz 1999. godine. Sada su tu pioni koji galamdžijski niotkuda preuzimaju ulogu favorita. A Peđa… samo drži glavu znad vode.

Sadašnji SNP se tek spašava zaborava. Iako je sve moglo i bez njih. Jer, baš kao u najboljoj tradiciji Demokrata koji su stasali pod njihovim krilom, ionako se ni oni nikada ne bi izjasnili o nečemu odlučno i konkretno. Bolje ovako, kao produžetak kalkulacija, usputnog muljanja. Do prve sljedeće prilike. Ili hvatanja zadnjeg voza…

I to ti je ta priča o SNP-u. U tri i deset za Jumu. Sa sve grijehovima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije