Connect with us

Politika

KOMITAMA I ČETI SAVA RASPOPOVIĆA: Odali počast crnogorskim herojima

Published

on

Foto: PKS

Članovi opštinskog odbora Patriotsko komitskog saveza –Nikšić, u znak sjećanja i poštovanja prema pripadnicima komitskog pokreta, položili su danas cvijeće na Spomenik komitama 1916.-1929.godine, kao i na mjestu u nikšićkom groblju, gdje se nalaze ostaci ubijene čete Sava Raspopovića, koji su stradali 28.decembra 1923.godine u mjestu Rubeža, potom sahranjeni u primarnu grobnicu kraj groblja, a kasnije bačeni u jamu na groblju, gdje i danas počivaju.

“Cvijeće su, u ime Crnogorske pravoslavne crkve, položili i vladika Boris Bojović sa potomcima vojvode Šaka Petrovića, a ovom simboličnom činu prisustvovali su i predsjednik Socijaldemokrata (SD) Dragan Zečević i predsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Markovićsaopšteno je iz Patriotsko komitskog saveza.

Vladika CPC Boris je kazao da je ovo spomenik ljudima koji su dali život za pravo, čast i slobodu Crne Gore i da 8.januar bude taj dan kada ćemo tradicionalno obilježiti njihovo stradanje.

Foto: PKS

Predsjednica Patriotsko komitskog saveza (PKS) Tatjana Knežević Perišić je istakla da nas je danas ponovo okupila bezuslovna ljubav, koju su crnogorski komiti, u tom teškom vremenu gubitka slavne države, pružili svojoj domovini, darujući joj ono najvrjednije-svoj život, a nama današnjima duboko poštovanje za taj čin, kojim se spasilo ime Crne Gore.

“Jelena Marković je, u ime LP Nikšić, dodala da je srećna što smo i ovim činom pokazali zajedništvo, koje će pobijediti tamu koja nam se nadvija nad gradom, dok je Dragan Zečević, ispred SD Nikšić, na grobu komita istakao da je obaveza svih nas da budeno dostojni potomci ove velike žrtve naših predaka. Miodrag Đoković, član OO PKS Nikšić je dodao da bi nam svima trebala biti obaveza da dostojno obilježimo ovo mjesto, kako bi i naša djeca znala dje leže slavni crnogorski vitezovi”, navodi se u saopštenju.

Foto: PKS

Komitsku četu, stradalu u okršaju sa žandarmerijom zloglasnog srpskog kapetana Milana Kalabića, sreskog načelnika Živka Kosovića i župana Milovana Džakovića, činili su : Savo Raspopović, Milutin – Mujo Bašović, Petar Zvicer, Miloš Kovačević, Jovo Krivokapić, , Golub Vujović, Krsto-Kićun Popović, Radovan Bigović i Stevo Božović.

“Tadašnji izvori tvrdili su da su ubijeni i Marko Raspopović i Majo Vujović, ali se to pokazalo netačnim, i najvjerovatnije se radi o Milošu i Andriji Pejoviću iz Bjelica. Neki izvori tvrde da su preostala dvojica mogli biti i Mile Miljanić iz Velimlja, Mihailo Dulović iz Gornje Morače, Golub Bigović iz Cuca ili Ilija Đukić. Tužna je činjenica da nijedna vlast poslije 1945.sa sigurnošću nije utvrdila o kojim se komitima radi, a kamoli da je uložila napor da se njihovo zemno mjesto na adekvatan način uredi”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije