Connect with us

Politika

KONJEVIĆ: Netačno da su poslanici odali tajne podatke ANB-a

Published

on

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da nije tačna izjava premijera Zdravka Krivokapića da su neki članovi Odbora za bezbjednost i odbranu odali tajne podatke Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

On je, kako je saopšteno iz SDP-a, rekao da je v.d. direktora ANB-a Dejan Vukšić dostavio podatke kojima poslanici ne smiju da pristupe po Zakonu.

Krivokapić je ranije danas kazao da je podatak koji je otkrio Vukšić interni podatak ANB-a, a ne neke članice NATO saveza, i da je on nepravedno i neprofesionalno optužen od pojedinih poslanika, članova skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

“Žao mi je, gospodine Krivokapiću, poštujući prije svega vaše godine i akademsko zvanje, ali nema drugog načina niti riječi da Vam odgovorim osim da je Vaša današnja izjava – prosto laž”, rekao je Konjević u reagovanju.

On je naveo da poslanici nijesu odali tajne podatke nego obavijestili javnost da je direktor ANB-a dostavio tajne podatke kojima poslanici ne smiju da pristupe po Zakonu.

“Da je prekršio Zakon pokušao je da se ispravi u 20. minutu sjednice kada je poslao službenika da se taj “dokument” zamijeni. Ali bilo je, nažalost, kasno. “Dokument” koji vrvi od podataka koji se odnose na jednu obavještajnu agenciju jedne države članice NATO”, kazao je Konjević.

Kako je rekao, Zakon o tajnosti podataka član 26 stav 2 i 4 jasno kažu da se pristup tajnim podacima omogućava u srazmjeru potrebnom za obavljanje njihovih funkcija i da se tajni podaci drugih država ili međunarodnih organizacija ne mogu dostavljati nikome osim trojice predsjednika.

“I to je vaš direktor dobro znao jer je na prethodnoj sjednici 10. marta na moje pitanje odgovorio da ne može da mi odgovori jer se radi o podatku druge agencije i da kao poslanik na to nemam pravo po Zakonu”, naveo je Konjević.

On je podsjetio da je na sjednici 10. marta ukazao Vukšiću da ne dostavlja podatke, imena operativaca, trećih lica i slično jer, kako je naveo, to nije profesionalni standard.

“Taj odgovor i moja kritika postoje snimljeni jer se zatvorene sjednice snimaju a snimci čuvaju”, rekao je Konjević.

On je kazao da to nije neznanje nego namjera da se naruši ugled ANB-a i države dostavljanjem ad literam “dokumenta” sa sve potpisima.

“Ne znate Vi to nažalost, kao i mnoge druge stvari, da se podaci partnerske agencije ne mogu dostavljati čak ni drugim agencijama, a kamoli trećim licima bez saglasnosti te obavještajne agencije. Ti podaci su “vlasništvo” te agencije odnosno države”, rekao je Konjević.

On je pozvao Krivokapića da skine oznaku tajnosti sa tog “dokumenta”.

“Ili pokažite saglasnost da se podaci iz predmetnog “dokumenta” mogu dostavljati trećim stranama. Ako vi govorite istinu ja ću podnijeti ostavku na funkciju poslanika, a ako ja budem u pravu red je da Vi podnesete ostavku”, kazao je Konjević.

On je rekao da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, “inače koordinator službi bezbjednosti”, nakon sjednice Odbora, prije dva dana, izjavio da je Vukšić “napravio propust odavanjem tajnih podataka”.

“Ne prijetite tužilaštvom poslanicima jer pokazujete da ne razumijete šta je parlamentarna demokratija”, poručio je Konjević.

On je naveo da poslanici po Ustavu i zakonu kontrolišu i nadziru rad ANB-a.

“Dakle, naša upozorenja i sumnje da je počinjeno krivično djelo i kršenje zakona o tajnosti podataka je naš posao i dužnost na koji nas obavezuje Ustav i Zakon o parlamentarnom nadzoru sektora bezbjednosti”, kazao je Konjević.

On je rekao da Krivokapić pokazuje i kako vidi ulogu tužilaštva kao samostalnog organa.

“Da Vam može biti, Vi biste davali naloge tužilaštvu umjesto da smijenite Vukšića, što vam je nadležnost, i pokušate da umanjite barem malo ogromnu kompromitaciju Agencije i države pred NATO partnerima. Šta o vašem viđenju tužilaštva kažu međunarodni partneri jasno Vam je iz mišljenja Venecijanske komisije”, kazao je Konjević.

On je rekao da se lažima ne može sakriti istina.

“Kao što se vjerom ne mogu pomjerati brda, kao što se vjerom ne može liječiti korona”, zaključio je Konjević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije