Connect with us

Politika

KORDIĆ: Prekogranični programi saradnje pod jednim krovom

Published

on

Inicijative prekogranične saradnje, iako nijesu predviđene za rješavanje velikih sistemskih i ekonomskih izazova, svojom otvorenom platformom za razmjenu znanja i podrškom koju pružaju inovativnim projektima, podsticaj su za reformske procese i snaženje institucija.

To je poručeno na svečanom događaju kojim je u Prištini obilježeno otvaranje službenih prostorija za saradnike angažovane u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo, Kosovo-Sjeverna Makedonija i Albanija-Kosovo.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, glavna pregovaračica Zorka Kordić istakla je da upravo intenziviranje saradnje među institucijama i službenicima Zapadnog Balkana, a samim tim i njihova uspješna saradnja s institucijama Evropske unije, su jedan od najznačajnijih rezultata prekogranične saradnje.

“Vjerujem da njegovanjem ovakvih veza, u predstojećem finansijskom razdoblju IPA III možemo dodatno da doprinesemo prioritetima saradnje, kao i njenim vidljivim rezultatima na teritoriji svih država učesnica”, kazala je Kordić.

Ministar administracije lokalne uprave Kosovo Elbert Krasnići uvjeren da će koncept zajedničkog rada službenika u okviru više prekograničnih programa poslužiti kao uspješan model koji mogu da slijede i ostale zemlje regiona.

“Uvjereni smo da će nastavak međudržavne saradnje uz podršku Evropske unije donijeti nove rezultate, s razvojnom perspektivom i zagarantovanim uspjehom”, rekao je Krasnići.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije