Connect with us

Politika

Krivokapić: Crna Gora do sada nije imala bolju, kompetentniju i Vladu sa više znanja i umijeća nego što je trenutna

Published

on

Ako Crnu Goru u ovom trenutku demokratske tranzicije više brinu fotelje od konkretizacije koju će opsjetiti svaki građanin, neka je srećno”, rekao je Krivokapić

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da Crna Gora “do sada nije imala bolju, kompetentniju i Vladu sa više znanja i umijeća nego što je trenutna”.

On je u intervjuu za TV Nikšić kazao da je i ova Vlada sada manjinska i pita zašto bi ta nova manjinska bila bolja od postojeće.

“Zato što joj stalno lijepe etikete i proglašavaju je, iz svog ugla, na način da mi nijesmo pokazali umijeće, znanje i vještine. Ja vam tvrdim, a to će istorija da pokaže, da bolje, kompetentnije i Vlade više znanja i umijeća nijesmo do sada imali Vladu. Ako neko može da izdigne nivo kompetencije, znanja i umijeća, onda neka pokuša tako, ali ne da bi političkim apetitima obezbijedio fotelje koje su već unaprijed projektovane. Da li je ta manjinska, sa DPS-om, ili manjinska sa pozicijom, najmanje je važno. To je onda borba za fotelje. Ako Crnu Goru u ovom trenutku demokratske tranzicije više brinu fotelje od konkretizacije koju će opsjetiti svaki građanin, neka je srećno”, rekao je Krivokapić.

Dodao je da priča o manjinskoj vladi koju bi podržao DPS je povratak na staro.

“Ono što je karakteristika toga starog je iskazano vrlo jednostavno u svakom izvještaju Evropske komisije – to je politička korupcija koja nije dobila epilog. To znači da je neko trebalo da odgovara za to što se desilo. Te brojne političke korupcije traju od 1977. godine i permanentno se dešavaju do 30. avgusta”, rekao je Krivokapić.

Dodao je i da “pokušaj opozicije doživljava na isti način”.

“Opozicija želi da napravi politički marketing, pri čemu će da, kao što stalno radi sa pojedinim dijelom pozicije, da ocrni ovu Vladu, ovoga premijera jer je to politički marketing, pripreme za sljedeće izbore koji se dešavaju vjerovatno u Podgorici. Ja to tako doživljavam. Ne mogu da shvatim da poslije godinu dana može da se pojavi preletač tipa Draga Đurovića, Džakovića, Pajovića i da ne nabrajam sve ljude”, rekao je Krivokapić.

“Pitanje temeljnog ugovora dramatizovano bez ikakve potrebe i u Srbiji i u Crnoj Gori”

On je kazao da smatra da je pitanje Srpske pravoslavne crkve (SPC), odnosno Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) i eparhinja koje su na teritoriji Crne Gore riješeno zakonom o slobodi vjeroispovijesti i da je neposredno poslije toga prvi zadatak koji je dobio bišvi ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava bio rješavanje pitanja Temeljnog ugovora.

“Na isti način kako je to urađeno sa ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama poštujući Ustav i zakon. I to je tako krenulo. Kada prepuštite zadatak jednom stručnjaku vjerujete da je to urađeno po onim standardima i mjerilima koja su ustavna i zakonska kategorija Crne Gore, a onda poštovanje Zakona o slobodi vjeorispovijesti i elemenata ugovora koji su potpisani sa Svetom Stolicom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori. Taj proces je nažalost stalno bio pod lupom javnosti kao da crkva nije zaštićena i biće dodatno zaštićena Temeljnim ugovorom. Temeljni ugovor samo daje još jedan dodatni element neke zaštite i formiranje te komisije koja treba da brine o realiziaciji svih pitanja koja se tiču jedne religijske zajednice”, rekao je Krivokapić.

Dodao je da je to “toliko dramatizovano bez ikakve potrebe i u Srbiji i u Crnoj Gori”.

“I to je postala tema koja kao predstavlja neku tabu temu, a vjerujte svi elementi koje smo uradili i dostavili u zadnjoj verziji Patrijaršiji odnose se na to da je potpuno usaglašeno sa Ustavom, zakonom da je vođena dobra praksa onih prethodnih potpisanih ugovora i naravno da smo željeli da ispoštujemo ono što je najvažnije da ne ugrožavamo tim temeljinim ugovorom druge vjerske zajednice”, naveo je Krivopkapić‚.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije