Connect with us

Politika

Krivokapić: Vlada dobila bezrezervnu podršku zbog isporučenih rezultata

Published

on

Vlada Crne Gore je isporučujući rezultate dobila bezrezevnu podršku za nastavak svog puta, kazao je premijer Zdravko Krivokapić koji se danas sastao sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.

– Rad ove Vlade predstavlja osvježenje za dosadašnje pristupe na evropskom putu. Ono što je najznačajnije je da imamo jasnu viziju ka budućnosti. Kao što je istaknuto u današnjim razgovorima cilj je da sačuvamo naše najveće bogatstvo – ljude koji će da budučnost grade na ovom prostoru. Za to nam treba ekonomski razvoj. Ponudili smo tri programa – “Evropa sad”, “Crna Gora odmah” i “Evropa ovdje” – rekao je Krivokapić i  najavio da će drugi i treći projekat biti predstavljeni narednih dana.

Prema njegovim riječima, te projekte je više prepoznala međunarodna zajednica nego domaća javnost.

– U današnjim razgvorima pohvaljen je stav iz ekspozea da je vlada odliučila da ima nultu toleranciju na korupciju. Iako je ovaj prostor bio prepoznat po korupciji i organizovanom kriminalu rezultati koje smo ostvarili ukazuju da možemo da budemo mjesto u kome nema korupcije, a da kriminal bude na nivou pristojnih država.

On je kazao da je tokom sastanka sa Eskobarom poručeno da je “ovo moderna Vlada, egal bilo kojoj zapadnoj”.

Kazao je da je sa američkom stranom dogovoren projekat jadransko-jonskog autoputa.

– Ako odradimo ta dva puta, Crna Gora će imati komunikaciju i sa srednom i sa zapadnom Evropom. Danas ako nemate moderne saobraćajnice nalazite se u podređenom položaju. Autoput Podgorica – Boljare bi trebao da bude u dogovoru sa Srbijom, završen najvjerovatnije do decembra 2027. U odnosu na ono što smo imali kao saznanja iz Brisela da Crna Gora sa dinamikom koju je napravila može da računa da će sva poglavlja da zatvori do 2024. godine, a da godinu kasnije postanemo članica.

Krizu izazvali političari, ne Vlada

Istakao je da je najveći problem vladavina prama, koja je stvar vlade i drugih institucija kako bi se završile obaveze prema EU u poglavlju 23.

Poručio je da krizu nije izazvala Vlada ili on, već politički lideri.

– Žao mi je što je dobar proces obustavljen voljom onih koji su odlučili da je bolje ići drugim putem. Đe vodi taj put? Da lićemo da iznevjerimo građani koji su kazali što žele, a što ne žele. Ako neko smatra da su građani bili nejasni onda je u velikom problemu. Znam da ne postoji građanin Crne Gore koji bi glasao protiv tri naša projekta.

On je pozavao sve na zajedničko djelovanje koje vidi kao jedinu šansu.

– Ne može ni vlada, ne može ni skupština, ne može bez pravosuđa. Ko nema dobru namjeru? Da li Vlada ili neko drugi, sami prosudite – dodao je premijer.

Tvrdi da je Eskobar iskazao jasan stav da je Vlada isporučila vidljive i dokazive rezultate.

– Ako neko tvrdi da se ova Vlada samo bavi crkvom, đe bi onda bili ovi rezultati u ekonomiji. Bavili smo se svakim mogućim problemom i gladali koji je realan put da Crna Gora krene u bolji život, bolju infrastrukturi i bolje zdravstvo i obrazovanje. Mi smo isporučili ono što smo mogli u realnim uslovima i sa velikim ograničenjima koja smo imali – naveo je on.

Da su imali bolju podršku, kako je kazao, rezultati bi bilo bolji.

– Ne možemo da kažemo da je korupcija koju je nametnuo prethodni režim i veza politike i kriminala dovela Crnu Goru u ovaj status.

Poručio je da neće dozboliti da dobri projekti propadnu zbog pojedinaca koji ne poštuju pravila.

Vlada uradila sve tokom pandemije

Upitan o tome da li se Vlada bavila zdravstvenom krizom, Krivokapić je kazao da svi iskazuju žaljenje za izgubljenim životima.

– Ako mislite da  nismo dovoljno radili, najbolje svjedoči uporedna praksa. Taj nivo smrtnosti koji je rezultat pandemije je približno isti kao u Sloveniji. Ni nauka nema odgovor zašto je to tako. Neko kaže da ako ste i malo gojazniji imate opasnost da završite u bolnici. Vlada je uradila sve, obezbijedila vakcine, predlagala mjere koje bi trebali svi mi da poštujemo.

Upitan da li je tačna izjava Edija Rame koji je kazao da je premijer Crne Gore kazao da bi naša zemlja naredne godine mogla biti članica EU, Krivokapić je “prepričao situaciju” i kazao da će se članstvo dogoditi sigurno 2024. godine i da će Crna Gora zamijeniti Veliku Britaniju.

Prema njegovim riječima, za usvajanje budžeta je bitniji kvalitet predloga nego političke moći.

– Taj predlog je za dobro svih građana i to se jasno vidi. Ne znam zašto bi neko imao razlog, sem svoje političke kampanje, da omete dobrobit svih građana.

Najavio je analizu rada ministara koja će ići “u nekoliko segmenata”.

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    11.11.2021. at 15:16

    Niko ne vidi rezultate sem
    SPC –usvajanjem onog sramnog zakona
    i ustolicenje onog NEDOSTOJNOG popa !
    TO moze biti ostvarivanje rezultata —
    ali samo rezultat po njemu —
    nastavak slijedi…vidjet ce oni –ne spavaju ni CRNOGORKE I
    CRNOGORCI –izaće ce im OVI rezultati
    kroz nos…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije