Connect with us

Politika

LALIČIĆ: Izmjenama zakona o tužilaštvu otvoren udar na pravni sistem

Published

on

Jovanka Laličić

Izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva predstavljaju otvoreni udar na pravni sistem Crne Gore i na njen Ustav, koji sprovodi nova izvršna i zakonodavna vlast, ocijenila je danas poslanica Demokratske partije socijalista Jovanka Laličić.

Ukazala je da je Ustavom Crne Gore utvrđeno da je državno tužilaštvo jedinstven i samostalan državni organ, a funkcija državnog tužioca stalna.

„Ovakvo ustavno rješenje obezbjeđuje zaštitu ugleda, nezavisnosti i dostojanstvo svakog nosioca sudske i tužilačke funkcije čije vršenje ne može zavisiti od promjene vlasti. Međutim, nova parlamentarna većina predlaganjem izmjena zakona u ovim važnim oblastima i to po hitnom postupku bez široke i inkluzivne konsultacije ozbiljno dovodi u pitanje ostvarivanje upravo ovih ustavnih rješenja i u kontinuitetu sprovodi na djelu neskriveno pravno nasilje”, dodala je Laličić.

Prema njenim riječima, namjera da se ukine SDT i da se umjesto njega formira novo tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju sa gotovo istim nadležnostima, nije ništa drugo nego otvoreno sprovođenje revanšizma na djelu kako bi se nepodobni čelni ljudi SDT-a smijenili i na čelo tog organa doveli politički podobni koji će puko izvršavati naloge nove većine.

„Ovako ishitren i opasan potez koji nova parlamentarna većina sprovodi pod izgovorom da je ovo konkretan doprinos reformi pravosuđa je dva koraka nazad u ispunjavanju jasnih zahtjeva u oblastima 23 i 24 što samo može usporiti postupak zatvaranja ovih poglavlja i pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Uređivanje ovih važnih funkcija po želji i mjeri nove parlamentarne većine ozbiljno urušava princip vladavine prava i ozbiljno dovodi u pitanje pravnu sigurnost naših građana”, poručila je Laličić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije