Connect with us

Politika

LIBERALNA PARTIJA TVRDI: Crna Gora pred ambisom, prijeti joj nestanak ljudskih prava!

Published

on

Popa i Krivokapić

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je novim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje su rađene u strogoj tajnosti i daleko od očiju demokratske javnosti, došla pred ambis zvani nestanak ljudskih prava, smatraju u Liberalnoj partiji (LP).

Lider liberala Andrija Popović u pismu ambasadorki Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oani Kristini Popi, kazao je da je taj Zakon u konspirativnoj proceduri, volšebno, bez poštovanje predviđenih procedura proguran i na brzinu utvrđen na sjednici Vlade i da ne ispunjava ni elementarne uslove koji su previđeni za donošenje zakonskih propisa ali ni preporuke Vencijanske komisije.

Iz LP-a su iskatli da nijesu pribavljena ni potrebna mišljenja državnih institucija i organa koji su obavezni da kroz svoje filtere propuste svaki podzakonski, a posebno zakonski propis.

“Krucijalna manjkavost u nepoštovanju procedure sadržana je u činjenici da ovakav Zakon nije dobio saglasnost Venecijanske komisije, niti je uvaženo njihovo mišljenje izrečeno u procesu donošenja zakona tokom prijethodne godine”, naveo je Popović u pismu Popi.

On je rekao da na silu izvršene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavljaju najgrublje kršenje ljudskih prava pravoslavnih Crnogoraca, jer oni, odnosno njihova Crnogorska pravoslavna crkva, nije ni konsultovana prilikom donošenja izmjena koje će na već duboko podijeljeno društvo uticati podjednako kao dodavanje ulja na vatru.

Popović je naveo da je tretman drugih vjerskih zajednica, Islamske i katoličke zajednice, bio je ponižavajući.

Popović je kazao da one nijesu dobile priliku da učestvuju u donošenju izmjena već su dovedene pred svršen čin čime se šalje loša poruka manjinskim narodima u Crnoj Gori.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije