Connect with us

Politika

LOKALNI IZBORI: DPS izgubio Mojkovac, odbranio Petnjicu, Cetinje crnogorskom bloku

Published

on

DPS je potvrdio primat najjače stranke u državi osvajajući u sve tri opštine pojedinačno preko 43 odsto glasova, ali je izgubio dio biračkog tijela koji se na Cetinju i Petnjici prelio ka SDP-u. Iznenađujući ulazak Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore, ali i Krivokapićeve liste riješio konačnog pobjednika u Mojkovcu

Demokratska partija socijalista nakon 16 godina izgubila je lokalnu vlast u Mojkovcu, u Petnjici je odbranila apsolutnu pobjedu, dok je na Cetinju, iako su dobili manje glasova nego što su očekivali, u lagodnoj poziciji da sa tradicionalnim koalicionim partnerima iz suverenističkog bloka, SDP-om i koalicijom SD i LP – formira vlast.

To je epilog lokalnih izbora u tri grada u kojima je DPS zadržao primat najjače stranke u državi, uz ozbiljno upozorenje u vidu gubitka vlasti u Mojkovcu i gubljenja dijela glasova u Petnjici i posebno na Cetinju.

Najzadovoljniji rezultatima lokalnog odmjeravanja snaga može da bude SDP Raška Konjevića, koji je porastao za više od 1.200 glasova na Cetinju i oko 70 odsto u Petnjici.

PORAZ DPS-a

Prema preliminarnim rezultatima koje su objavili DF i Demokrate, u Mojkovcu koalicija DPS-SD-LP je osvojila 43,89% ili 14 mandata, ,,Za budućnost Mojkovca“ predvođena DF-om 24,17 odsto ili sedam mandata, Demokrate 13,45 ili četiri mandata, Ujedinjena Crna Gora šest odsto ili dva mandata. Lista bliska premijeru Zdravku Krivokapiću ,,Ne damo Mojkovac“ 6,38 odsto ili dva mandata i Ura 6,11 i dva mandata.

DPS je imao dva procenta manje nego na parlamentarnim izborima, ali je izgubio vlast najviše zbog činjenice da su sve opozicione liste ušle u parlament uključujući i najveće iznenađenje – Ujedinjenu Crnu Goru koja je osvojila dva mandata. Rezultatom treba da bude zadovoljna i lista premijera Krivokapića, koja je osvojila takođe dva mandata.

Iako su zabilježili pad u odnosu na parlamentarne izbore, kada su imali čak 38 odsto, koalicija oko DF-a je sinoć u Mojkovcu prva proglasila pobjedu.

– Demokratska partija socijalista poražena je na izborima u Mojkovcu. Ovo je veliki trenutak za građane Mojkovca. DPS je poražen. Koalicija ,,Zajedno za budućnost Mojkovca“ obavještava da je ovdje došlo do promjene vlasti – kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

VLAST SA TRADICIONALNIM SAVEZNICIMA

On je novinarima u Mojkovcu kazao da će ta koalicija formirati vlast sa tradicionalnim partnerima.

– Ovaj grad će dobiti novog gradonačelnika, imamo posebnu čast da će to biti naš mladi političar koji je zaslužio podršku – Vesko Delić je novi gradonačelnik Mojkovca – rekao je Mandić.

Slavlje u Mojkovcu (Stevo Vasiljević/Pobjeda)

On je poručio da će vlast u Mojkovcu biti uspostavljena na osnovu demokratskih standarda i principa.

– Ne trebaju nam nikakvi eksperimenti, treba nam ono što je narod odabrao – poručio je Mandić.

Delić je naveo da će u ponedjeljak inicirati razgovore sa tradicionalnim koalicionim partnerima.

– To ćemo uraditi da ne bismo ušli u kalkulacije kao u prethodnom periodu – rekao je Delić.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da se poslije 16 godina ,,vlast vratila narodu“.

– Hobotnici je otkinut još jedan pipak. Sve redom gube i više nikad u Crnoj Gori neće biti nedemokratske vlasti –naveo je Joković.

On je rekao da se ,,narod oslobodio“.

– Krenulo se putem pridruživanja Crne Gore razvijenim demokratijama Evrope – kazao je Joković.

– Kraj Demokratske partije socijalista u Mojkovcu.

GP Ura je duplirala broj glasova.

– Čestitam građanima Mojkovca na odlučnosti da promijene lokalnu vlast – rekao je Dritan Abazović komentarišući rezultat u Mojkovcu.

Slavlje u Mojkovcu (Stevo Vasiljević/Pobjeda)

Nosilac izborne liste DPS-SD-LP Predrag Smolović potvrdio je u obraćanju novinarima da je ta koalicija osvojila 14 mandata u Mojkovcu.

– Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da smo nezadovoljni rezultatom. Ostajemo najveći politički subjekt u Mojkovcu sa 44 odsto osvojenih glasova, što nije malo i za bilo koju partiju je to ozbiljan rezultat – kazao je on.

Smolović je poručio da će pokušati u narednom periodu da kroz povećanje koalicionog kapaciteta oforme buduću vlast.

– Ostavljamo otvoren poziv onim partijama koje sa nama dijele iste vrijednosti i na isti način pristupaju građanskoj i evropskoj orijentaciji – zaključio je Smolović.

PRIJESTONICA CRNOGORSKOM BLOKU

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora na Cetinju, Demokratska partija socijalista osvojila je 42,43 odsto ili 14 mandata, Socijaldemokratska partija 23 odsto ili osam mandata, Ura 10 odsto ili četiri, Demokrate i Stara garda LSCG – po tri mandata, a SD-LP jedan mandat. Do jednog mandata eventualno može još DPS, kada se prebroje svi glasovi.

– Demokratska partija socijalista ostaje najjači politički subjekt na Cetinju i, prema preliminarnim podacima, na današnjim izborima osvojila je oko 43 odsto glasova – kazao je nosilac liste te partije Miloš Ražnatović.
On je novinarima na Cetinju rekao da će vjerovatno imati određeni pad u odnosu na njihova očekivanja.

Miloš Ražnatović (Ivana Božović/Pobjeda)

Ražnatović je rekao da očekuje da će DPS i u naredne četiri godine biti okosnica lokalne vlasti, kao što je to bio i u prethodne četiri godine.

– Očekujemo koalicionu vlast sa onim političkim subjektima koji dijele naše političke platforme i nadam se da ćemo imati u naredne četiri godine stabilnu vlast na Cetinju – naveo je Ražnatović.

Prema njegovim riječima, prirodni saveznici DPS-a, zajedno sa tom partijom, osvojili su oko 70 odsto glasova.

– Imali smo ambiciju da pokušamo da samostalno osvojimo vlast, to ovog puta nije uspjelo. Nadam se da ćemo sa našim prirodnim koalicionim partnerima imati uspješnu lokalnu upravu, koja će u naredne četiri godine raditi na zadovoljstvo svih građana Cetinja – kazao je Ražnatović.

RAST SDP-A

Razloga za zadovoljstvo u prijestonici ima SDP koja je imala izuzetno snažan rast.

– Socijaldemokratska partija osvojila je skoro tri puta više glasova u odnosu na prethodni saziv cetinjskog parlamenta – saopštio je nosilac liste te stranke Nikola Đurašković.

Kako je pojasnio, riječ je o rastu sa 900 na preko 2.200 glasova.

– To je nesumnjivo najveći rast među svim akterima današnjih izbora. Posebno se zahvaljujem građanima koji su dali poseban šmek našoj listi. SDP je pokazao da su interesi građana i Cetinja iznad partijskih interesa, dali smo prostor stručnim ljudima i pokazali da nam je cilj depolitizovana i kvalitetna gradska uprava – kazao je Đurašković.

Kazao je da je SDP bio na braniku antiratne Crne Gore 90-ih, izborio nezavisnost države i njen ulazak u NATO i bio na strani Crne Gore 5. septembra.

Funkcioneri i simpatizeri SDP-a su, uz pjesmu i baklje, slavili do kasno u noć izborni rezultat u prijestonici Cetinje.

Slavlje ispred štaba SDP-a (Ivana Božović/Pobjeda)

Slavlju su, između ostalih, prisustvovali lider SDP-a Raško Konjević, poslanica Draginja Vuksanović-Stanković, počasni predsjednik partije Ranko Krivokapić…

Uspjeh te stranke pozdravio je i predsjednik te stranke Raško Konjević na Tviteru navodeći da je riječ o sjajnom rezultatu.

Lider Demokrata Aleksa Bečić iz Mojkovca je poručio da njegova stranka zajedno sa partijama sa kojima tvori vlast na državnom nivou nastavlja da niže pobjede, dok, kako ističe, DPS nastavlja pad.

– Na Cetinju, četiri odbornička kluba koja su zastupala opoziciju osvojila su čak 18 mandata. Ako se svi budu držali onoga što su rekli i na Cetinju će DPS biti opozicija i prošlost – napomenuo je Bečić.

URA ZADOVOLJNA

Nosilac liste Građanskog pokreta Ura na izborima u prijestonici Slavko Janković kazao je da se nada da neće biti onih koji će izdati opozicione birače na Cetinju i da će konačno DPS poslati u prošlost.

Janković je novinarima na Cetinju rekao da je srećan što je predstavljao listu koja, kako je naveo, konačno može da kaže da je u 30-godišnjoj vladavini DPS-a srušila DPS.

– Poslije medijske hajke, linčeva, napada kriminalnih struktura, mi noćas možemo da kažemo da smo ponosni, da smo im pokazali da je naša kičma puno jača nego što je njihova – rekao je Janković.

On je istakao da su spremni da ostanu na braniku Crne Gore i da su to dokazali.

Lider Ure Dritan Abazović rekao je da je ta partija na izborima na Cetinju pokazala da je tvrda kao Lovćen.

– A DPS-u nek je srećan put u zaborav. Pored svega što se dešavalo, pored svih tvrdnji da ne smijemo doći na Cetinje, oni su doživjeli brodolom, a ovi ljudi ponosno, podignutom glavom, će uvijek šetati ovom čaršijom i stajati na braniku Crne Gore i Cetinja – naveo je Abazović.

DPS SIGURAN U PETNJICI

Predsjednik OIK Petnjica Erol Duraković saopštio je preliminarne rezultate lokalnih izbora u tom gradu prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila apsolutnu većinu.

DPS-u je na osnovu 100 odsto prebrojanog materijala pripalo 17 mandata, Bošnjačka stranka je osvojila šest mandata, a Stranka pravde i pomirenja tri.

Lista Socijaldemokrata osvojila je dva mandata, a SDP jedan. Lista Demokratske Crne Gore imaće dva odbornika u lokalnom parlamentu u Petnjici. Socijalistička narodna partija neće imati predstavika u Skupštini opštine Petnjica.

Eraković: DPS je pobjednik  lokalnih izbora u tri opštine

DPS je pobjednik lokalnih izbora u tri opštine – kazao je potpredsjednik ove partije Jevto Eraković na konferenciji za medije.

– Navikli smo da prisustvujemo različitim situacijama, a čini mi se da oni koji izgube proglašavaju pobjede. Partija koja slavi u Mojkovcu izgubila je više od 900 glasova u odnosu na prethodne izbore – naveo je Eraković.

DPS je, ističe, potvrdio dominaciju.

– Osvojili smo između 40 do 50 odsto glasova u svim opštinama. Ovi izbori oslikavaju Crnu Goru u malom. Ukoliko bi se posmatrao ukupan broj, osvojili smo 47 odsto od svih mandata – rekao je Eraković.

Koalicija koja čini vlast na državnom nivou je, dodaje, osvojila 19 mandata manje od njih.

– U Petnjici imamo apsolutnu vlast. Ostajemo otvoreni za saradnju sa građanskim partijama. Ista je situacija i na Cetinju – istakao je Eraković.

Eraković na konferenciji za medije (Borislav Višnjić/Pobjeda)

DPS kao pobjednik izbora u Mojkovcu, prema njegovim riječima, ostaje otvoren za saradnju sa strankama koje žele nešto drugačije u odnosu na ono što se moglo vidjeti u prethodnoj godini.

– Pokazali smo da i iz opozicije možemo da branimo Crnu Goru. I odbranili smo Crnu Goru. Ostajemo zadovoljni rezultatima i očekujemo detaljniju analizu narednih dana – kazao je Eraković.

Odgovarajuće na pitanje Pobjede u čemu vide razlog razlike nekih 10 odsto manje osvojenih glasova na Cetinju u odnosu na parlamentarne izbore, rekao je da će narednih dana analizirati rezultate.

– Ono što nam je važno je da je građansko, crnogorsko, proevropsko Cetinje ovog puta pokazalo jasnu sliku na koji način želi Crnu Goru. DPS je imala jasan odnos prema Cetinju, prema svim građanima Cetinja od prvog dana i tako će biti i ubuduće. Cetinjani su danas poslali jasnu poruku očuvanja Crne Gore i pravog, proevropskog kursa Crne Gore – zaključio je Eraković.

Demokrate podnijele pet krivičnih prijava u Mojkovcu, DPS poručio da izmišljaju incidente čim vide da gube

Izborni dan u Mojkovcu juče su obilježili i manji incidenti. Demokratska Crna Gora je ustvrdila da su u tom gradu biračko pravo iskoristili glasači iz drugih opština zbog čega su oni protiv pet osoba podnijeli pet krivičnih prijava.

Prijavili su, kako su saopštili, građane Kolašina – Mihaila Braunovića, Milana Drljevića, Šefka Tokovića, Almira Tokovića, te Fahrudina Bećirbašića iz Bijelog Polja. Demokrate tvrde da su oni podnijeli neistinite prijave prebivališta na adresama u Mojkovcu kako bi bili upisani u birački spisak i protivpravno glasali na izborima.

Iz DPS-a su poručili da Demokrate „po ustaljenoj praksi od izbora do izbora kada vide da gube krenu da dižu buku, provociraju i izmišljaju incidente“.

– Svjesni svog izvjesnog neuspjeha na izborima, umjesto da se zapitaju kuda ih je odvela kalkulantska politika, prazni narativ pun fraza i besmislica, oni se bave izmišljotinama i u to uvlače našu partiju. I ne samo to, nego i preuzimaju ulogu policije, tužioca i sudije, pa to djeluje još karikaturalnije – naveli su iz DPS-a.

Prethodno su iz Demokrata dostavili fotografije na kojima se vide Šefko i Almir Toković, Drljević i Braunović u blizini biračkog mjesta.

-To je ta čuvena DPS demokratičnost i ,,privrženost interesima države“, koja se najbolje ogleda u činjenici da njihovi aktivisti iz drugih opština imaju zadatak da „odbrane“ Mojkovac od izborne volje Mojkovčana – istakli su iz Demokrata.

Iz DPS-a su ocijenili da su ovo lažni navodi i poručili da ne žele da se bave njima.

– Pogotovo sada kada su svi državni organi u rukama, još nekoliko sedmica trajuće, parlamentarne većine – naveli su.

U Mojkovcu je juče, saopštili su iz Demokrata, priveden Goran Stanišić zvani Supica, zbog sumnje da je sa više drugih osoba učestvovao u kupovini ličnih karata za potrebe DPS-a.

Trobojka i skandiranje ratnom zločincu Ratku Mladiću

Ekipa Pobjede na terenu juče je u Mojkovcu usnimila i grupu mladića koji su ispred prostorija Demokratskog fronta, nakon što su zatvorena biračka mjesta, skandirali osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

>>>U Mojkovcu skandiranje “Ratko Mladić jedan je od nas”<<<

Oni su uzvikivali „Ratko Mladić je jedan od nas“, a istakli su i trobojku.

Mladići koji su skandirali (Stevo Vasiljević/Pobjeda)

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri opštine

Socijaldemokrate Crne Gore pozvale su, kako su kazale, sve istinske proevropske državotvorne partije da zajedno formiraju vlast u svim opštinama i pošalju jasnu poruku da evropska i evroatlantska Crna Gora nema aternativu.

– Zahvaljujemo svim građankama i građanima koji su dali glas SD-u na izborima na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu, čime su nam omogućili da i dalje budemo jedna od svega dvije partije koja ima odbornike u svim lokalnim samoupravama i potvrdili utemeljenost naše politike u svim krajevima Crne Gore – saopšteno je iz SD-a.

Navode da će nastaviti da pružaju važan doprinos „očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na različite načine ugrožava“.

– Vjerujemo da one partije koje su istinski za članstvo Crne Gore u EU neće ulaziti u koalicione aranžmane sa partijama koje svoj izborni rezultat slave uz pjesme o Ratku Mladiću, smatrajući ga herojem i moralnim uzorom – dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije