Povežite se sa nama

Politika

LOKALNI IZBORI U TRI OPŠTINE: URA, “E viva” i Ratko Mladić

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Treba se bojati da je značajan dio biračkog tijela na svim nivoima fluidan i identitetski konfuzan, da je prosječni glasač neznaveni kalkulant za koga ne postoji jasan državni interes, ni svijest o tome ko će ga na najbolji način sprovoditi. Ispostavilo se da mu je bitnije opredjeljenje za neku stranku, nego za državu i njen identitet

Nedostajalo je samo da u izbornom štabu URA-e na Cetinju počnu da skandiraju “Belveder”, “Belveder”, pa da se na jednom mjestu očita sva konfuzija koja vlada na političkoj sceni Crne Gore. Ipak, umjesto da skandiranjem upute izvinjenje onima koji su barikade postavili njima i njihovoj politici saradnje sa Srpskim svetom, Uraši su slavljem na Cetinju zapravo sebi dali oduška zbog izbornog ishoda u Mojkovcu.

Tamo su, za razliku od Cetinja gdje su dobili skoro 400 glasova manje nego 30. avgusta 2020., popravili izborni rezultat i vjerovatno će ponovo činiti vlast sa onima koji su juče skandirali ratnom zločincu osuđenom za genocid – Ratku Mladiću.

Neko će reći samo da je to samo – politika.

Isti oni (URA) koji su dali legitimitet najjačoj do sada asimilatorskoj invaziji na Crnu Goru, na Cetinju skandiraju: “E viva Montenegro”. I još se zore da je njihova politika, nastavak politike Liberalnog saveza. Predstavljaju se kao crnogorska stranka, a zaustavili su hod Crne Gore ka Evropskoj uniji, otjerali investitore, dostavili na Cetinje popove Crkve Srbije, pa još samo nedostaje da im Evropa prizna da su oni emancipatorski potencijal Crne Gore.

Eviva Ratko Mladić! ”Prirodni partneri” URA-e u Mojkovcu

Izdaja je, kada je cetinjska URA u pitanju, za neke izdignuta na pijedestal vrline.

Ipak, priča o Uri i njenom izbornom rezultatu, više je priča o prosječnom crnogorskom glasaču. Jer, ako na Cetinju gdje su u političkoj ponudi postojale sve nijanse viđenja Cetinja i Crne Gore, neko odabere Uru, onda je to znak da nešto ne štima u većinskom poimanju onoga što je najbolje za Crnu Goru. I da nijesu baš svi Crnogorci za građansku, sekularnu, multietničku, antifašističku Crnu Goru. Te vrijednosti, vidjeli smo u protekloj godini, URA – ne baštini.

Ako se svega 400 Cetinjana alavertilo za godinu i kusur i shvatilo da je izdaja vlastite države način političke borbe za bolju Crnu Goru, onda je to za brigu. Treba se bojati da je značajan dio biračkog tijela na svim nivoima fluidan i identitetski konfuzan, da je prosječni glasač neznaveni kalkulant za koga ne postoji jasan državni interes, ni svijest o tome ko će ga na najbolji način sprovoditi. Ispostavilo se da mu je bitnije opredjeljenje za neku stranku, nego za državu i njen identitet.

Lokalni izbori u Crnoj Gori – pokazalo se to juče – sve su, samo ne priča o komunalnim temama. Zato je zbirni rezultat stranaka vladajuće većine sa državnog nivoa, na Cetinju ipak indikativan: naime, 2017. oni su zbirno imali 3.088 glasova, u avgustu lani 2.909, a juče 2.010!

Najzadovoljniji SDP i Demokrate

Glasanje na Cetinju, ipak, nije odraz javnog mišljenja koje je preovlađujuće u Crnoj Gori. Ono je samo indikator kretanja političkih procesa u određenom pravcu. Prevashodno, pokazalo se da glasači u Crnoj Gori vole kada im se ponudi alternativa. Tako je SDP u Prijestonici narastao za 1300 glasova. Značajno – i u Petnjici. Dobro je prošla i nova stranka “djece premijera” Krivokapića – sa dva mandata. Stara garda LSCG na Cetinju je dobila tri mandata.

Sa glasačkog mjesta na Cetinju

Priča o alternativi i glasačima željnih promjena, seže još u vremena Pokrata za promjene, Pozitivne Crne Gore, sve do Ure, koji su kao novina na političkoj sceni, imali dobru podršku glasača. To što su sve tri stranke kasnije iznevjerile one koji su ih podržali, neka je druga priča.

Tek, jučerašnjim izbornim rezultatima ponajviše mogu biti zadovoljni SDP i Demokrate. Svi ostali, bilježe pad. Recimo, u tri opštine gdje se juče glasalo, DPS je 30. avgusta lani imao zbirno 9.998 glasova, juče – 7424. Značajno je pao i Demokratski front, kao i Socijademokrate. Lošije je porošla i URA nego prije 15 mjeseci: sa zbirno 1567, došla je na 1325, iako je vlast na državnom nivou i raspolaže državnim resursima.

Interesantno je još nešto: ako se gleda rezultat stranaka koje se deklarišu kao crnogorske, onda zbir njihovih glasova seže do 67 odsto. No, opet je pitanje mogu li tri opštine koje su bile tradicionalno uporište DPS-a, biti dobar pokazatelj kretanja ukupne izborne volje građana.

Dok je Petnjica ponovo ubjedljivo poklonila povjerenje DPS-u, Mojkovac je pokazao da je nastup u jednoj koloni, baš kao u martu u Nikšiću, potvrdio snagu DPS-a, ali ih uskratio za pobjedničko slavlje.

URA, Mladićev tradicionlni saveznik

Da je DPS u Mojkovcu najjača politička snaga, znalo se i prije izbora. No, činjenica da u političkoj ponudi nije bilo drugih crnogorskih stranaka, nije davala izglede za uspjeh jer se znalo da procjene govore o otprilike 45 odsto podrške. Izostalo je iz neobjašnjenih razloga učešće u kampanji bivšeg premijera Duška Markovića, pa je uprkos dobrom radu na terenu, ponovljen nikšićki scenario.

Demokratski front, kao najjača snaga lokalne opozicije, najavio je koalicionu saradnju “sa tradicionalnim partnerima”, pa se očekuje da u lokalnom parlamentu vlast formiraju koalicioni partneri sa državnog nivoa.

Andrija Mandić – Rajo: Proglasio pobjedu nad DPS-om koji je osvojio skoro duplo više glasova od njegove partije

No, Mojkovac ipak ne mora da bude završena priča. Naime, za većinu je dovoljno 16 mandata. DPS ima 14. Ali, dva mandata ima lista bliska premijeru Zdravku Krivokapiću ,,Ne damo Mojkovac”.

U pobjedničkoj euforiji, lider DF-a Andrija Mandić najavio je da će lokalna vlast u Mojkovcu biti uspostavljena na osnovu demokratskih standarda i principa i poručio:

– Ne trebaju nam nikakvi eksperimenti, treba nam ono što je narod odabrao – poručio je Mandić.

Njegova arogancija u nastupu i jasna aluzija na Krivokapićevo upravljanje Vladom na državnom nivou, mogli bi naljutiti premijera i “njegovu djecu”, koji bi sa DPS-om mogli formirati lokalnu vlast. Uostalom, ne bi to bio prvi put da Krivokapić koalira sa DPS-om.

No, to je ipak manje vjerovatna, iako matematički i logički moguća varijante za grad na Tari. Izglednija je ona koja proističe iz Mandićevog govora – da će vlast formirati “sa tradicionalnim partnerima”.

A tu Demokrate, URA i Ratko Mladić imaju neizostavnu ulogu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije