Connect with us

Politika

LUKOVAC: Srbija da preloži novog ambasadora, Đukanović Božoviću ne bi prihvatio akreditiv

Published

on

Bivši crnogorski ministar spoljnjih poslova Branko Lukovac izjavio je da je nemoguće da nova Vlada poništi odluku o protjerivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da Srbija treba da predloži novog ambasadora kojeg treba da prihvati predsjednik države Crne Gore:

“Ukoliko je Srbija ozbiljna država, ona neće ići sa kandidatom koji je već protjeran iz zemlje ili mu je otkazano gostoprimstvo. Drugo, on (Božović) je akreditovan kod šefa (crnogorske) države. Kandidat za ambasadora treba da preda svoje akreditive predsjedniku države, a sasvim je jasno da predsjednik Crne Gore ne bi prihvatio dosadašnjeg amabasadora. To je isključeno. Mislim da ne dolazi u obzir da Božović bude ponovo predložen na dužnost ambasadora Srbije u Crnoj Gori.”

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore je saopštilo da aktuelna Vlada neće povući svoju odluku, od 28. novembra, o proglašenju ambasadora Božovića personom non grata, konstatujući da se “ambasador Srbije u kontinuitetu miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, te mu je na to iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije