Connect with us

Politika

Mandićev poraz – vjetar u leđa Jakovu i ”suptilnijoj srpskoj struji”

Published

on

Piše: Balša Knežević

Prvi krug predsjedničkih izbora je završen juče, ali ćemo morati da sačekamo još dvije neđelje da bi dobili odgovor na pitanje ko će biti na čelu Crne Gore u narednih pet godina.

Po konačnim preliminarnim procjenama rezultata održanih predsjedničkih izbora, u drugi krug su ušli kandidati Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni predsjednik Milo Đukanović (35,3 odsto) i Pokreta Evropa sad Jakov Milatović (28,9 odsto), za koje će građani glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora koji su zakazani za 2. april.

Iako ćemo morati još da popričekamo da bi otkrili ko će pobijediti na predsjedničkim izborima, ”moralni pobjednik” je već poznat, a to je bez ikakve sumnje – jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

Najveći pokajnik na crnogorskoj političkoj sceni, poznat pod nadimkom Rajo, i pored veoma skupe i precizno osmišljene kampanje, otvorene podrške Beograda, jake partijske infrastrukture, naklonosti medija i velikosrpskih propagandista, osvojio je svega 19 odsto glasova.

Idemo onu našu staru – ”moralni pobednici”

Mandić koji je svoju kampanju zasnivao na političkoj metamorfozi iz četničkog vojvode u ”pomiritelja” i ljubitelja crnogorskog barjaka, osvojio je taman toliko glasova za još jedan u nizu beskonačnih poraza u njegovoj turbulentnoj političkoj karijeri. Ali kako to obično biva, među djelatnicima ”srpskog sveta” poraz nikad nije poraz, jer uvijek postoji izlazna strategija koja se svodi na omiljeni izraz srpskih propagandista – ”moralna pobeda”.

U skladu sa duhom velikosrpskih ”moralnih pobeda”, šef srpske diplomatije Ivica Dačić čestitao je sinoć Mandiću rezultat u prvom krugu predsjedničkih izbora, iako Vučićev favorit nije ušao u drugi krug.

„Srbi će u drugom krugu biti odlučujući faktor. Želim da čestitam Andriji Mandiću na ostvarenim rezultatima u ovako specifičnim uslovima“, rekao je Dačić.

E pa Rajo evo tebi orden za zasluge, a sad malo Jakova da poguramo

Ko zna koji po redu poraz  Mandića, i pored ogromne logističke podrške Beograda, najduže vođene dobro osmišljene kampanje i podrške medija, Dačić je ovakvom spin-izjavom, u skladu sa starom srpskom tradicijom, pretvorio u ”moralnu pobedu”. Time je Rajo zasluženo, nakon dugogodišnjeg niza poraza, s pravom zaslužio titulu ”vječitog moralnog pobednika”.

Ipak, kad se razgrne dimna zavjesa propagandističkih laži  okorelog djelatnika velikosrpske politike Ivice Dačića, postaje jasno da je 19. marta u Crnoj Gori poražena politika Aleksandra Vučića, a njegovim eksponentima iz Demokratskog fronta istekao je rok trajanja.

Mandiću čak nije pomogla ni pomiriteljska demagogija u koju ni on sam nije povjerovao i zbog koje je samo izgubio tvrdokorno jezgro neočetničkih i velikosrpskih glasača. S obzirom da su se direktni i indirektni politički pokrovitelj politike DF-a Vučić i Vladimir Putin poprilično zabavili o svom jadu na Kosovu, odnosno u Ukrajini, slobodno se može konstatovati da se era brutalne i neskrivene velikosrpske hegemonije u Crnoj Gori polako bliži kraju.

Sa druge strane, konačni poraz ”vječitog moralnog pobjednika” označio je uspon mlade demagoške nade Jakova Milatovića, koji još uvijek jaše na populističkom talasu vrijednom 450 eura po glasaču.

Umjesto da idemo po kuća’ i dijelimo po 100 eura, bolje da izdvojimo iz budžeta 450, pa poslije neka sve propane

Iz ove perspektive gledano, ne bi bilo uopšte začuđujuće da su Milatović i njegov partijski šef Milojko Spajić, po nalogu interesnih grupa koje se, za razliku od njih, razumiju u političke procese i mentalitet prosječnog glasača, planski zadužili državu da bi povećanjem plata finansirali svoj politički uspon. Jer djeluje sasvim logično da je neko posavjetovao mlade populiste iz Evrope sad, da umjesto da njihovi aktivisti u ”DPS stilu” dijele jednokratne pomoći po 100 eura, urade sve to đuture o trošku države i usput postanu heroji!

Milatovićev dobar rezultat ni malo ne čudi, jer je uz ”budžetsku kupovinu glasova” kao kandidat takozvane ‘druge srpske struje’ čiji su glavni predstavnici biznismen Dragan Šolak i njegov politički eksponent Dragan Đilas, imao punu podršku propagandne batine, tabloida ’’Vijesti’’ koju je Šolakova United Media nedavno kupila.

Epilog prvog kruga predsjedničkih izbora nagovijestio je novo doba u kojem se od brutalne velikosrpske retorike koju je zastupao Aleksandar Vučić i razni vulini, dačići i rakovići, polako prelazi na ”blažu varijantu” koju reprezentuje kandidat ”druge srpske struje” i korumpiranog stranog faktora.

Intelektualno limitirani, bezgranično sujetni Jakov Milatović je savršen kandidat bilo koje interesne grupe – bilo ona korumpirana zapadna, velikosrpska, ili kombinacija te dvije. Jedini cilj je svesti Crnu Goru na monetu za geopolitičko potkusurivanje, a Jakov je dovoljno neinteligentan i stoga i savršeni protagonista takve priče. S obzirom da mu je zvanični Beograd pomogao da iz igre izbaci svog partijskog šefa Spajića, Milatović postaje savršen nosilac novog, mnogo suptilnijeg djelovanja na hegemonizaciji Crne Gore.

Takvu priču će objeručke podržati i Aleksandar Vučić i takozvana SPC, sa sve Porfirijem i Joanikijem, koji su svjesni da im Mandić i brutalno političko srbovanje po Crnoj Gori više ne donosi očekivane rezultate. Zato je Rajo ekspresno pozvao da se u drugom krugu glasa za njegovog mladog kolegu po srpstvu – Milatovića.

Uz Milatovića, korumpirane zapadne interesne grupe i takozvanu ’’drugu srpsku struju’’, čija je agenda identična onoj Vučićevoj, samo suptilnija –  Mandić je prevaziđeni pion koji je zreo da ode u političku penziju. Nikakva priča o političkoj metamorfozi i lažnom pomirenju to neće promijeniti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije