Connect with us

Politika

MARKOVIĆ: Nema stabilnosti i ozbiljne vlasti bez DPS-a

Published

on

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković saopštio je da inicijativa DF-a o skraćenju mandata parlamentu može biti podržana samo glasovima opozicije, čiju podršku ipak ne žele iz Fronta. Marković je ocijenio i da su vanredni izbori najzdraviji demokratski put za rješenje političke krize u Crnoj Gori. No, pitanje je kako doći do tih izbora. Napominje i da u Crnoj Gori ne može biti stabilnosti i ozbiljne vlasti bez DPS-a

Marković je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da ako se želi na izbore, onda je potrebno više povjerenja u izborni proces.

“I ako se skrati mandat parlamentu, i ako padne vlada po osnovu inicijative, vi morate imati prelaznu vladu koja će pripremiti te izbore”, pojasnio je Marković.

Inicijativa DPS-a legitimna

Smatra da su izbori najbolje rješenje i da se do njih može doći kroz dva modela: “Kroz vladu izbornog povjerenja (tehničku vladu) ili kroz manjinsku vladu. Oba modela su nam prihvatljiva. S tim da vlada izbornog povjerenja mora da uključi sve aktere i opozicije i vlasti, dok bi manjinska vlada mogla da uključi stranke opozicije i neke stranke vlasti, uz dominantnu podršku DPS-a”.

Inicijativa opozicije o izglasavanju nepovjerenja Vladi, kako je rekao, bila je legitimna.

Ponovna inicijativa, koju je za januar najavio potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković, moguća je pa će se u danima koji dolaze pokazati da li će do toga doći.

Marković je ocijenio da je provjera povjerenja Vladi u parlamentu u ovakvim okolnostima normalno demokratsko sredstvo. Podsjeća da je crnogorska vlada jedinstvena u svijetu po tome što nema podršku većine koja je izabrala.

Nazadujemo na EU putu

“Od 41 poslanika koji je glasao za Vladu, u ovom trenutku nema podršku više od 11 poslanika sopstvene većine. I imate 40 poslanika opozicije koji je ne podržavaju zbog rezultata. Jasno je da ona nema legitimitet. U demokratskom životu premijer je dužan da ponudi parlamentu da se glasa o njegovom povjerenju”, iskakao je Marković.

Smatra i da naša zemlja u posljednjih 30 godina nije prolazila težu društvenu, institucionlanu i političku krizu.

“Zbog toga svi moramo biti zabrinuti, kuda to ide Crna Gora i kakva je njena perspektiva. Za takvo stanje je odgovorna Vlada, vidimo da u ovih godinu nemamo nikakvog pomaka u bilo kojoj sferi društvenog života”, ocijenio je Marković.

Crna Gora je, kako je rekao, danas “najpodjeljenija od kad se bavimo politikom, a imamo ekonomski zastoj, obustavu investicija, gubitke radnih mjesta, pad životnog standarda…”

“Ne da stagniramo na EU putu, nego na tom putu nazadujemo što je potvrdio izvještaj Evropske komisije”, smatra bivši premijer.

Siguran da niko nije nudio nikakav novac

Komentarišući optuže premijera Zdravka Krivokapića o političkoj korupciji po pitanju izglasavanja nepovjerenja Vladi Crne Gore, Marković je rekao da je aktuelni premijer u posljednjih godinu poznat po aferama koje kreira i iznošenjem neistina.

“To je apsolutno netačno. Siguran sam da u današnjem parlamentu nema poslanika koji bi za bilo koji novac promijenio svoj politički stav i zbog novca glasao drugačije od onog što je pozicija njegove stranke pa i njega lično”, tvrdi Marković.

Siguran je, kako je rekao, da nikakav novac za kupovinu poslanika nije bio na stolu.

“Ako je to premijer rekao, sve institucije bi morale biti na nogama. Svi bi morali da utvrde ko je donio 20 miliona, ko je uzeo ili odbio 20 miliona eura”, istakao je Marković.

Budžet dio programa nove partije premijera

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Marković smatra da je on zapravo “dio političkog programa nove stranke u Crnoj Gori iza koje će stajati budući premijer i nekoliko njegovih ministara”.

“Jasno je da predlog budžeta ne počiva na realnim osnovama. Ne možete kreirati visoke plate, ne možete kreirati ozbiljna rasterećenja u privredi ako nemate realne izvore. Ne možete imati realne prihode u našim finansijama, ako imamo 30.000 manje radnih mjesta, ako nemamo nijednu novu investiciju”, smatra Marković, pitajući se ko će da stvara novu vrijednost.

Građani su, kaže, zaslužili veće zarade, ali je pitanje da li je to zasnovano na realnim osnovama jer to dugoročno ugrožava generacije koje dolaze.

“U odnosu na to vidjećemo se kako će se DPS odrediti prilikom glasanja”, istakao je Marković.

KAP se mora sačuvati

Kad je u pitanju kriza u KAP-u, Marković je rekao da je to najznačajnija djelatnost u crnogorskoj industriji sa 560 zaposlenih radnika i visokom prosječnom platom.

“On u svom reprolancu drži između 150 i 200 malih i srednjih preduzeća, na njega je oslonjena željeznica, KAP izvozi preko 130 miliona izvozda godišnje. Tamo je, otkad ih je preuzeo Uniprom, uloženo oko 80 miliona eura investicija”, podsjeća Marković.

Stoga se, kako je rekao, KAP mora sačuvati.

“Provjeravao sam, cijena struje za KAP nigdje u svijetu ne prelazi 30 eura, kod nas se plaća 45 eura, razumijem poziciju EPCG, ali tu moraju biti posebni odnosi. Mislim da ova vlada je morala uraditi sve da se obezbijedi proizvodnja”, istakao je Marković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije