Connect with us

Politika

Medojević: Crnoj Gori treba pomirenje

Published

on

Stabilnost Crne Gore mora biti zasnovana na prevazilaženju viševjekovnih identitetskih sporenja i sukoba između crnogorskih Crnogoraca i crnogorskih Srba i njihovom iskrenom i istinskom pomirenju. Politika Đukanovićevog režima kojom se skoro polovina populacije izoluje iz političkog života i etiketira kao neprijatelj države je kratkovida, avanturistička i može imati nesagledive posljedice po suverenitet i teritorijalni integritet države, kaže u razgovoru za „Politiku” Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene.

Već neko vrijeme pokušava se postizanje dogovora o rekonstrukciji vlade Zdravka Krivokapića…

Formiranje vlasti na principu antisrpske politike, pravljenjem tajnih dilova između režima i nekih nacionalističkih i separatističkih struktura samo radi očuvanja gole vlasti, nije u interesu dugoročne stabilnosti.

Šta bi vlast trebalo da učini?

Crna Gora mora sa svojim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerom Srbijom sklopiti sporazum o strateškom partnerstvu kojim će se definisati strateški nacionalni interesi dviju država i dogovoriti svi međusobni odnosi. Taj sporazum mora u potpunosti uvažiti multietnički karakter države Crne Gore i postignuti dogovor s manjinskim narodima o njihovoj punoj integraciji u državu Crnu Goru uz poštovanje najstrožih međunarodnih standarda kojima se štite prava manjina.

Završili ste tekst novog pakta za stabilnost Crne Gore…

Tek odlaskom Mila Đukanovića s političke scene stvorili bi se uslovi za početak dijaloga o novom paktu za stabilnost države Crne Gore. Pregovori o članstvu u EU predstavljaju snažan podsticaj političkim elitama u zemlji da počnu dijalog o budućnosti države i njenoj stabilnosti. Nažalost, zbog samih strukturnih problema i velike krize EU, ona je izgubila svoju ulogu generatora političkih, institucionalnih i ekonomskih reformi. Odgovornost za neophodne radikalne reforme je na našoj domaćoj političkoj eliti. Novi koncept stabilnosti trebalo bi da počiva na sistemu vrijednosti koji nije sporan nijednoj važnoj društvenoj strukturi u Crnoj Gori ili barem velikoj većini. On mora da počiva na dokazanim civilizacijskim vrijednostima moderne Evrope.

Na čemu se zasniva vaš novi koncept stabilnosti?

Stabilnost države mora se zasnivati na lojalnosti i osjećaju pripadnosti njenih građana. Sve političke partije moraju da prihvate i štite suverenost države i njen teritorijalni integritet. Nastavak predreferendumskih podjela nakon osamostaljivanja države Crne Gore ide u prilog jedino stabilnosti korumpiranog i kriminalizovanog režima.

Kako demokratizovati Crnu Goru?

Crna Gora mora odmah da počne s demontažom ostataka nedemokratskih totalitarnih mehanizama vladanja i sprovede pune i korjenite reforme političkog sistema, koji će se zasnivati na fer, slobodnim i demokratskim izborima. Najvažniji preduslov za demokratizaciju jeste mirna transformacija nedemokratskog režima i promjena vlasti nakon 75 godina totalitarizma i jednopartijskog monopola. Nova vlada sastavljena od političkih partija ujedinjenih na vrijednostima demokratske Evrope predstavlja garant posttotalitarne stabilnosti zemlje i očuvanja temeljnih vrijednosti.

Gdje je tu pravna država?

Stabilnost države zavisi od stabilnosti institucija i nivoa vladavine prava. Konsenzus oko članstva Crne Gore u EU i neophodnosti korenitih reformi u cilju ostvarivanja tog cilja je prvi dokaz da je dogovor o budućnosti države u Crnoj Gori moguć. Kroz pregovore o članstvu Crna Gora će morati da se radikalno mijenja kako bi bila demokratska i pravna država sa stabilnim institucijama zasnovanim na vladavini prava i sili zakona, a ne zakonu sile. U Crnoj Gori više nikad niko ne smije biti izvan i iznad zakona.

Šta država mora da uradi da bi obezbijedila građanima mir i stabilnost?

Mala država na Balkanu sa slabim vojnim i bezbjednosnim aparatom i nedovoljnim kapacitetima nije u stanju sama da garantuje mir i bezbjednost građana. Posebno kad je suočena s djelovanjem vrlo opasne kriminalne organizacije koja je jedna od najmoćnijih u svijetu. Kriminalna balkanska korporacija suočena s padom režima u Crnoj Gori, koji ju je do sada podržavao i štitio, neće prezati ni od radikalizacije političkih prilika i u Crnoj Gori i na Balkanu. S mafijom i njenim plaćenicima u institucijama države nema kohabitacije. Država mora da pobijedi mafiju, čime će povratiti izgubljeni autoritet i povjerenje građana. Šverc, pranje novca, korupcija, pljačkanje države moraju biti osuđeni kao neprihvatljivo ponašanje koje ugrožava mir i stabilnost u državi.

Ima li stabilne države bez održivog ekonomskog rasta?

Nema. Stoga je postizanje socijalnog pakta o održivom razvoju između političkih partija, sindikata, udruženja poslodavaca i civilnog sektora ključna pretpostavka prosperiteta države. Moramo vratiti nacionalno samopoštovanje i vjeru u sopstvene mogućnosti.

(Politika)

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    05.01.2022. at 08:58

    Medeni /nekad u časnom LSCG /
    treba li pomirenje –da smo svi odjednom četnici -kao ti !?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije