Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆ PISAO BEČIĆU: Skupština da zatraži od Vlade rebalans budžeta za 2020. godinu

Published

on

Ukoliko se ne uradi rebalans budžeta, završni račun će biti nezakonit: Medojević - Foto: RTCG

Poslanik u Skupštini Crne Gore i predsjednik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević predložio je da zakonodavni dom zatraži od Vlade rebalans budžeta za 2020. kao i da Državna revizorska institucija (DRI) da stručno mišljenje ne rebalans i provjeri zakonitost državnih obaveznica od 750 miliona eura. On je to kroz zvaničnu inicijativu uputio predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

“Imajući u vidu, da će Skupština Crne Gore u ovom mjesecu razmatrati Predlog budžeta za 2021. godinu koristim ovu priliku da predložim da se Skupština Crne Gore obrati Vladi sa zahtjevom da se prije rasprave o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2021 , obavi rasprava o Predlogu Zakona o rebalansu Budžeta Crne za 2020. godinu”, navodi Medojević u pismu Bečiću.

On smatra da je Vlada po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti obavezna da napravi rebalans budžeta za 2020. godinu jer projekcije iz rebalansa koji je ranije rađen nijesu bile dobre.

Medojević navodi da se Vladina projekcija iz rebalansa, da će prihodi od poreza biti 1,6 milijardi eura, pokazala neralnom jer su, kako dodaje, izvorni prihodi budžeta za prvih 10 mjeseci ove godine samo 1,3 milijarde eura.

“Tako je sa ovako velikim padom priliva od poreza (a posebno PDV) jasno da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom. Najveći pad je u naplati PDV-a gdje je rebalansom predviđeno da će u 2020. biti naplaćeno 616 miliona eura, a u prvih 10 mjeseci ove godine naplaćeno je samo 439 miliona eur”, navodi Medojević.

On je istakao da bez rebalansa budžeta za 2020. godinu, završni račun neće biti tačan, niti zakonit.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije