Connect with us

Politika

MEDOJEVIĆEVA INICIJATIVA PREMIJERU I DIREKTORU ANB: Procesuirajte Mila i Aca Đukanovića za pranje novca i druga krivična djela

Published

on

Foto: PzP

Nebojša Medojević,predsjednik Pokreta za promjene, uputio je javno pismo premijeru Zdravku Krivokapiću i direktoru ANB Dejanu Vukšiću o osnovama sumnje o vršenju teskih krivičnih djela Predsjednika Crne Gore.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Obraćam Vam se kao ključnim ljudima u Vladi koji su po Ustavu ovlašćeni da štite nacionalnu bezbjednost.

Naime, crnogorski mediji su objavili informaciju da je javni izvršitelj blokirao imovinu kompanije “Global Montenegro” i to zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata u Budvi. Jedan od dva suvlasnika firme je i Predsjednik Crne Gore Milo Djulanović.

Javni izvršitelj Aleksandar Bošković, kako donio je rješenje o izvršenju kojim se zabranjuje raspolaganje i teret je upisan 29. januara u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na devet parcela vlasništvo firme „Global Motenegro”.

Uvidom u spisak najvecih duznika sa blokiranim računima  prema posljednjem izvještaju Centralne banke Crne Gore račun „Global Montenegra” blokiran je na 12.456.821,8 eura.

KLASIČNA PREVARA , LAŽNI KREDIT I PRANJE NOVCA!!!

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premješten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”.

Firma Djukanovica uzima kredit od 5 mil Eur kod HYPO ALPE ADRIA BANKE da kupi zemlju u Potkošljunu -Budva.  Ne zna se šta je banka uzela kao garanciju. Zemljište u Potkošljun nije, jer je u trenutku odobravanja kredita to zemljište bilo u vlasništvu drugih lica, pa nije moglo biti založeno kao kolateral.

Izdavanje kredita bez valjane garancije predstavlja krivično djelo , za menadžment HAAB , ali i otvara pitanje osnovane sumnje da je i korisnik kredita imao motiv da dobije kredit , koji neće morati da vrati i da je menadzer banke propuštanjem da adekvatno obezbjedi kredit, oštetio banku , a donio nezakonitu i nepripadajuću dobit korisniku kredita.

Dobijenim kreditom od 5 mil Eur firma “Global Montenegro” kupuje zemljište u Budvi i unosi ga u svoje vlasništvo.

Imajući u vidu da je Djukanoviću prvo legao novac od kredita HAAB , prije nego što je on platio ugovorenu cijenu prethodnom vlasniku zemljišta, ovjerio kupoprodajni Ugovor i upisao “Global Montenegro” kao novog vlasnika, jasno je da u trenutku isplate kredita od strane HAAB prema “Global Montenegru” , banka nije imala valjanu garanciju , tj hipoteku na zemljište u Podkosljunu. U trenutku isplate kredita “Global Montengero” nije imao nikakvo zemljište u vlasništvu , upisano u knjigu nepoktetnosti, niti je na bilo koji drugi nacin obezbjedio garanciju za kredit od 5 mil EUR.

Ovo je vrlo vazna činjenica jer se ispostavilo da za 8 godina “Global Montenegro” nije platio ni centa glavnice ni kamate, a banka nije ni pokušavala da aktivira garanciju i naplati svoje potraživanje, što ukazuje na osnov sumnje da se radi o tzv “lažnom ili fiktivnom kreditu” . Fiktivni krediti su od strane Uprave za sprečavanje pranja novca prepoznati kao sumnjive transkacije povezane sa pranjem novca.

Imajuci u vidu da je “Global Montenegro” dobio od HAAB ovakav sumnjivi fiktivni kredit, postoji sumnja da su akteri ove transakcije prilagodjavali dokumentaciju, na način da su antidatirali, falsifikovali Ugovore o kreditu, Ugovor o garanciji i druga dokumenta neophodna za zaključenje kredita.

Nakon 12 godina dug Djukanovićeve firme  raste na preko 12 mil EURA. Za 12 godina HAAB banci nije plaćen ni cent ni kamate ni glavnice. Banka ne pokusava da uzme 20.000 kvadrata u Potkošljunu i da aktivira kolateral i trpi štetu . HAAB  ide u likvidaciju. Potraživanje preuzima faktoring kompanija HETA , koja je volšebno dobila preko 200 mil eur nekretnina kroz likvidaciju HAAB banke , a da za tu imovinu nije platila ni cent.

Radi se o nepokretnostima koje su fizička i pravna lica iz Crne Gore zalagali kao kolateral za dobijanje kredita kod HAAB.

Ovde je vrlo važno napomenuti da je proces likvidacije HAAB pratio i krivično pravni proces u kome je više izvršnih direktora i članova Borda ove banke osudjeno na zatvorske kazne, a Austrijski parlament je imao više saslušanja povodom ovog jednog od najvećih korupcionaških skandala u Austriji.

Veliki broj eminentnih novinara, analitičara , poslanika je čitavo vrijeme ove afere ukazivao na spregu bezbjednosnih službi, političara i mafije sa Balkana u kriminalnim aktivnostima, korupciji na visokom nivou i pranju novca.

Sprega Prve banke i HAAB je odavno poznata, veoma razgranata i duboka, pa se sa aspekta bankrskog poslovanja moglo govoriti o povezanim pravnim licima. U Bordu HAAB su uvijek bili visoki funkcioneri DPS , izmedju njih i Petar Ivanovic, savjetnik i čovjek od povjerenja Djukanovića. Izvršni direktor Prve Banke Tarik Telacevic, bio je izvršni direktor HAAB. Jedna ozbiljna istraga poslovne “saradnje” Prve banke i HAAB bi otkrila ozbiljne kriminalne sprege i transakcije koje su školski primjer sumnjivih transakcija i pranja novca.

Sprega izmedju HAAB i režima DPS i brace Djukanovic , najbolje se vidjela kroz logističku podršku prevari gradjana kroz kredite u švajcarskim francima. Više hiljada gradjana Crne Gore je bilo , uz saucesništvo države i Centralne banke, uvučeno u dužničko ropstvo i opljačkano kroz ovu prevarantsku šemu. Vise korisnika ovih toksičnih bankarskih proizvoda je izvršilo samoubistvo.

Novoformirana faktoring firma “HETA” je preuzela sve kolaterala HAAB u nepokretnostima koje su založili gradjani i firme u Crnoj Gori. Nejasna vlasnička struktura ove firme bila je osnov za sumnju da se radi o paravan firmi iza koje stoji Aco Djukanovic i Prva banka.

HETA je bila dužna da Centralnoj banci dostavi dokaz da je za preuzete nepoktetnosti od HAAB uplatila odredjeni procjenjeni iznos. Kroz sudske procese oštecenih korisnika kredita u švajcarskim francima dosao sam do dokaza i dokumenata koji dokazuju da HETA nije platila ni cent za imovinu koja je procjenjena na preko 200 mil eur.

Kada sam saznao ko su advokati koji zastupaju HETA i koji direktnom pogodbom nude vlasnicima nekretnina da otkupe svoje nekretnine koje su založili za kredite ( koje nijesu otplatili) po višestruko nižim cijenama od realne, samo da plate u kešu, sumnje da je stvarni vlasnik HETA  Aco Djukanovic bile su sve veće.

Kada je broj krivičnih prijava protiv HETA počeo da raste, a činjenica da je HETA kroz likvidaciju HAAB dobila imovinu vrijednu 200 mil EUR besplatno, stvarni vlasnici HETA odlučuju da transformisu ovu firmu , u cilju prikrivanja veza sa HAAB.

HETA se transformiše u novu kompaniju “HOLD CO” čiji je izvršni direkor Ivan Popović, šura Blaza Djukanovica.

Stvari postaju jasne. Stvarni vlasnici HETA , HOLD Co su članovi porodice Djukanović.

Tako da su Blažo i Aco Djukanović “zaplijenili” od Mila Djukanovića 20.000 kvadrata zemlje u Budvi. A ko je vratio onih 5 mliona EUR kredita HAAB banci . NIKO.

Nevidjena drskost, guranje prsta u oko novoj vlasti i ponižavanje države Crne Gore.

Dokazan fiktivni kredit i osnovana sumnja da je Milo Djukanovic pteko HAAB , sklapanjem fiktivnog kredita oprao 5 mil Eur novca porijeklom od kriminala.

HAAB likvidirana, kredit od 5 mil Eur nije vraćen, a zemljište od 20.000 kvadrata koje je sluzilo kao kolateral za kredit ostalo u porodici Djukanovic. Krug je zatvoren. Novac sumnjivog porijekla opran. Milo Djukanovic na kraju dobar 5 mil Eur plus 20.000 kvadrata.

Poštovana gospodo,

Premijer Krivokapić je više puta javno izjavio da u Crnoj Gori neće više biti privilegovanih pojedinaca.

Evo prilike da nova vlast, koju sam i ja i PzP podržali, pokaže i dokaže na djelu da Milo i Aco Djukanović nijesu nedodirljivi i privilegovani i da se protiv njih dvojice i drugih aktera ove kriminalne transakcije otvori istraga i da se podignu optuznice , jer su ovde stvari vrlo jasne indokazi su tu. Samo je pitanje postoji li politička volja da se braća Djukanović procesuiraju zbog krivičnih djela za koje postoji osnovana sumnja da su ih počinili.

Kad kažem krivična djela mislim na lažni kredit, prevare, falsifikovane sluzbene dokumentacije, odobravanje kredita bez pokrića, zloupotrebe sluzbenog položaja, korupcija, pranje para, organizovani kriminal. ”

Nebojša Medojević je izrazio nadu da će njegova inicijativa biti prihvaćena.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije