Connect with us

Politika

Milatović: Imamo najbrže rastuću ekonomiju u Evropi; Bojanić: Oslobodili smo se političkog zapošljavanja

Published

on

“Obezbijedili smo preko 1,3 miliona vakcina, vakcinisano je 60 odsto punoljetnih građana, obezbijeđene su nove kiseonične stanice, testirano šest puta više građana nego prošle godine, obezbijeđena je najbolja kovid terapija…”, istakla je Borovinić Bojović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je na današnjoj prezentaciji povodom godinu dana rada Vlade Crne Gore, da su zatekli nula vakcina i nula vakcinisanih građana, nizak stepen testiranja, neustavne spiskove o samoizolaciji, loš sistem zakazivanja pregleda, niske plate zdravstvenim radnicima…

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Vlada Crne Gore
“Obezbijedili smo preko 1,3 miliona vakcina, vakcinisano je 60 odsto punoljetnih građana, obezbijeđene su nove kiseonične stanice, testirano šest puta više građana nego prošle godine, obezbijeđena je najbolja kovid terapija…”, istakla je Borovinić Bojović na prezentaciji.

Ona je dodala da se radi na konačnom smanjenju cijene ljekova.

“Kapitalni budžet za zdravstvo u 2022. biće deset puta veći. Planirano je povećanje plata radnicima u zdravstvu 30 do 40 odsto. Rezultati nisu izostali. Žao mi je zbog frustracija i očiglednog prisjećanja na metode slanja u ćošak i gledanja u zid”, rekla je Borovinić Bojović.

Milatović: Crna Gora će i u 2022. rasti, oko 6,4 procenta

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je ekonomija prije godinu bila u dramatičnom stanju.

Milatović
Milatovićfoto: Vlada Crne Gore

“Imali smo pad od 15 odsto, što je jedan od najvećih u cijelom svijetu. Turistički sektor imao je pad od 87 procenata. Deficit budžeta je bio 11 procenata. Kriza je ogolila sve strukturne probleme. Danas smo nažalost zemlja koja ima svakog četvrtog stanovnika na ivici siromaštva i po tome smo prvi u Evropi. Prosječne zarade u prethodnih deset godina nisu se mrdnule, minimalna zarada povećala se za 30 eura, što je dovelo do egzodusa građana Crne Gore u zemlje Evropske unije (EU)”, istakao je Milatović.

On je dodao da je nakon užasno teške 2020, Ministarstvo koordiniralo dva paketa podrške građanima i privredi u iznosu od 320 miliona eura.

“Nakon akcenta na oporavku turizma, za devet mjeseci imamo 700 miliona eura ostvarenih prihoda od turizma, što prevazilazi sva očekivanja. Ovo nam je omogućilo da pričamo o svim drugim ekonomskim politikama. Donijeli smo zakon o finansijskoj podršci radnicima u rudarsko-metalskom sektoru, koji već od naredne godine mogu računati na podršku od po 12.000 eura”, kazao je on.

Milatović je rekao da su imali uspješno predstavljanje na Expo u Dubaiju.

“Ove godine imamo najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, koja će rasti između 13 i 14 odsto. Crna Gora će i u 2022. rasti, oko 6,4 procenta. Za godinu rada Vlade, od dramatične situacije došli smo do poprilično bolje”, rekao je Milatović.

Injac: Budući koraci su nastavak modernizacije, unapređivanje stanja infrastrukture u vojnim objektima

Ministarka odbrane Olivera Injac poručila je da je u Ministarstvu odbrane bilo angažovano 114 lica po ugovoru o djelu.

Ona se na prezentaciji obratila video porukom.

Obraćanje Injac
Obraćanje Injacfoto: Vlada Crne Gore

“Izdaci su bili 598 hiljada eura. Sad je angažovano 26 lica po ugovoru o djelu. Radili smo na konsolidaciji finansija i popisu imovine. Ključne realizovane aktivnosti u prethodnoj godini su doprinos miru u svijetu, učešće u vojnim vježbama, modernizacija Vojske Crne Gore, reforma obavještajno bezbjednosnog sektora… Budući koraci su nastavak modernizacije, unapređivanje stanja infrastrukture u vojnim objektima, dalje rješavanje viškova ubojnih sredstava i zastarjele opreme”, poručila je Injac.

Bojanić: Imali smo nedostatak adekvatnog stručnog kadra zbog ranijeg partijskog zapošljavanja

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da su ih zadesili zaustavljeni radovi na auto-putu.

Bojanić
Bojanićfoto: Vlada Crne Gore

“Ušli smo u pregovore i uspjeli da izguramo i nastavimo ih, tako da je pitanje dana kad ćemo se voziti dionicom auto-puta. Sačekao nas je problem Montrenegro erlajnsa. Saznali smo dalje da je 20.000 radnih sati Termoelektrane bilo potrošeno. Imali smo neadekvatnu politiku izdavanja koncesija za male hidroelektrane (mHE). Onda je uslijedila nemogućnost plaćanja kredita EXIM banci od strane brodarskih kompanija. Na kraju, tu su bili zapuštenost i javašluk u kompanijama s većinskim državnim vlasništvom”, istakao je Bojanić.

On je dodao da su četiri mjeseca radili u kancelarijama u hotelu.

“Imali smo nedostatak adekvatnog stručnog kadra zbog ranijeg partijskog zapošljavanja. Oslobodili smo Ministarstvo političkog zapošljavanja. Odgovorno tvrdim da nijedno lice nije primljeno i otpušteno u Ministarstvu zbog političkog aktivizma. Zaustavljene su kontroverzne javne nabavke – ostvarene uštede od preko milion na godišnjem nivou. Tek nas očekuje pravi posao u vezi avio-kompanije ToMontenegro, da bi dostigli potreban nivo avio-dostupnosti. Započeli smo istražno bušenje u potrazi za naftom i gasom. Mogu da podijelim optimistične vijesti – jako smo blizu rezervoaru”, rekao je Bojanić.

On je kazao da su uspostavljeni novi odnosi u željezničkim preduzećima.

“Montecargo i Luka Bar su sa Srbija Kargom i Rudnikom Bor sklopili značajan ugovor o prevozu bakarnog sulfata. U saradnji s energetskom zajednicom razmatramo rješenja za Termoelektranu (TE) Pljevlja. Osiguraćemo da Crna Gora ne ostane bez stabilnog izvora energije. Radi se na rekonstrukciji pruge. Nastavljamo borbu protiv korupcije. Nismo stali. Ne postoji više tolerancija na korupciju. Vjerujem da je ovo tek početak u oporavku ekonomije”, kazao je Bojanić.

Radulović: Ideju članstva u EU podržava 75 odsto građana, dok članstvo u NATO sada podržava 67 odsto građana

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je u video poruci poručio da je Evropska komisija (EK) pohvalila spoljnu politiku Crne Gore.

Radulović
Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

“Imamo stoprocentnu usklađenost sa spoljnom politikom EU. Ideju članstva u EU podržava 75 odsto građana, dok članstvo u NATO sada podržava 67 odsto građana. Jačanje ekonomske diplomatije biće jedan od prioriteta. S našom diplomatsko-konzularnom mrežom učestvovali smo u obezbjeđivanju vakcina. Naš cilj je da budemo dio EU”, rekao je Radulović.

Kordić: Podrška članstvu u EU, oko 75 odsto, je održana i to je poruka građana

Glavna pregovaračica Zorka Kordić, kazala je da je visoka podrška članstvu u EU, koja je oko 75 odsto, je održana i to je poruka građana.

Kordić
Kordićfoto: Printscreen

“Proces pristupanja je politički i umnogome zavisi od država članica, ali je za nas kompleksan tehnički proces. Ne samo da je osnažena pregovaračka struktura, koja broji preko 860 članova,već je to urađeno inkluzivno. Održavali smo koordinacije sa svim šefovima radnih grupa. Zanalizirajući revidiranu metodologiju pregovora, imenovali smo šest pregovarača za šest tematskih klastera. Pripremili smo 33 mape puta za poglavlja, analizirali preko 6.000 akata EU. Osnažen je politički dijalog s državama članicama. Obavili smo rundu bilateralnih konsultacija s nekim državama članicama. Pripremljen je program IPA 2021. u vrijednosti od 32,5 miliona eura. Takođe, spreman je i program IPA 2022. u vrijednosti od 70 miliona eura”, kazala je Kordić.

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    07.12.2021. at 14:16

    …jeli ovo moguce…!???

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije