Connect with us

Politika

Milatovićeva partija zavisi od Vučićeve milostinje

Published

on

Piše: Balša Knežević

Beznadežni politički diletant u ulozi predsjednika Crne Gore Jakov Milatović  prije par sedmica dao je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) i nakon toga poručio da ne želi da njegova ostavka u toj partiji opterećuje crnogorsku javnost.

S obzirom da se radi o trećerazrednom politički netalentovanom licu osuđenom da bude samo prolazna pojava koju su na površinu izbacile turbulencije zlog doba kroz koje država prolazi, javnost se nije mnogo ’’opteretila’’ njegovom ostavkom.

Spekulacije o budućem angažmanu bivšeg funkcionera PES-a odmah su počele i već dan nakon ostavke pojedini mediji kalkulisali su o tome kako Milatović kreće u poduhvat pravljenja političke partije.

Mali Momo, kako je poznat u javnosti zbog svoje naklonosti Beogradu i glorifikacije lika i djela Momira Bulatovića, i sam je u intervjuu jednom režimskom mediju koji je dao samo par dana nakon podnošenja ostavke, rekao da postoji mogućnost formiranja partije “ukoliko demokratski procesi u Crnoj Gori u narednom periodu to budu zahtijevali neće bježati od te odgovornosti”.

Jakov Milatović i njegov idol Momir Bulatović: Da li će mu poći za rukom da osnuje novi SNP?

Mali Momo već pravi infrastrukturu

Odavno je očigledno da je PES podijeljen na dvije frakcije – milatovićevsku i spajićevsku, pa je logično da se još mjesecima prije ostavke Milatovića spekulisalno da predsjednik Crne Gore ima u planu da od dijela funkcionera svoje bivše partije formira novu.

Milatović je već počeo kalkulacije i sakupljanje djelova PES-a u cilju konsolidacije svoje buduće partije – kontroliše rad danilovgradskog odbora PES-a, računa i na znatan dio podgoričkih resursa, kao i na neke odbore na sjeveru Crne Gore. Kada je u pitanju poslanički klub, koji je je javno stao uz Spajića, mali Momo očekuje i javnu podršku poslanica svetosavske orjentacije Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović. Uz sve ovo nije isključeno da mu se pridruži još poneki, momirovski nastrojeni funkcioner PES-a kome je politika izvornog SNP-a u srcu.

Kada je u pitanju politička podrška van PES-a tu nema mnogo tajni, jer Milatović kao izvorni SNP-ovac, privlači njemu ideološki slične marginalce. Pa se tako spekuliše da bi u njegovoj stranci mogli da se nađu bivši funkcioneri SNP-a –  Marko Kovač, Danijela Đurović, Miomir Vojinović i još poneki kadar slične ideološke provenijencije. Priča se i o mogućnosti da Kovač sa bivšim ministrom i bivšim esenpeovcem Aleksandrom Damjanovićem osnuje partiju pa da im se Milatović naknadno priključi.

Uz Spajića čitav poslanički klub osim Radinke i Jevrosime

Sve zavisi od Vučićeve milosti

Međutim, presudnu ulogu u formiranju eventualne Milatovićeve partije neće imati ni zdrava  infrastruktura, ni kadrovi, a ponajmanje političko umijeće i harizma anemičnog predsjednika države, već nalogodavci iz Beograda na čelu sa srpskim autokratom Aleksandrom Vučićem.

Ali i tu postoji problem, jer kako saznaje Portal Aktuelno iz diplomatskih izvora, Vučić nije voljan da finansira još jednu partiju koja brani srBstvo u Crnoj Gori, jer ih sada ima već i više nego u Srbiji!

’’Vučiću je dosadilo da uludo troši ogromne resurse na partije koje brane srBstvo u Crnoj Gori i koje imaju neku srpsku konotaciju, jer i pored stotina miliona koje su uložili posljednjih desetak godina, nije postignut ključni napredak u srbizaciji Crne Gore i njenoj integraciji u ’srpski svet’. To će pokazati i rezultati popisa čije projekcije srpska BIA već ima. One govore da će Crnogorci opet biti ubjedljiva većina, ali i da je jedini način da broj Srba bude donekle izjednačen sa brojem Crnogoraca da se izvrši brutalna krađa, slična onoj koja je izvršena na posljednjim izborima u Srbiji’’, rekli su naši izvori.

Stoga je jasno zašto Vučić i njegov režim imaju sve manje želje da ulažu u projekat srbizacije Crne Gore koji je osuđen na propast.

Jakov Milatović i Aleksandar Vučić: Treba li srpskom autokrati novi Dritan?

’’Osim toga Vučićev režim mora da brine o izborima u Beogradu koji se ponavljaju, a tu postoji velika šansa da SNS izgubi srpsku prijestonicu, što bi bio početak kraja aktuelnog režima’’, rekli su naši izvori.

Ne želi novog Dritana?

Osim toga, Vučić već finansira Milatovićevog brata čija firma je, kako smo već pisali, sada i podizvođač za mnoge velike poslove koje radi Milenium grupa, inače Vučićeva glavna građevinska firma.

Sličan šablon Vučić je koristio kada je u pitanju njegov bivši glavni čovjek u Crnoj Gori, Dritan Abazović, čiji je brat Džihan otvorio kliniku sa partnerkom srpske premijerke Ane Brnabić. Klinika je ekspresno zatvorena nakon što je Abazović smijenjen sa premijerske funkcije.

Vođen iskustvom koje je imao sa Abazovićem, Vučić će sigurno biti oprezan. Jer Abazović je uspio da potpisivanjem takozvanog ’’temeljnog ugovora’’ sa SPC po nalogu Beograda uspori put Crne Gore ka EU, ali je brzo smijenjen i evropske integracije nijesu blokirane. Zato je režim u Beogradu veoma rezervisan sa Milatovićem i evnetualnom partijom, pogotovo što su u sopstvenim problemima do guše.

Jakov Milatović i Dritan Abazović: Aktuelni i bivši potrčko vlasti u Beogradu

Veliki poltronski potencijal

Međutim, treba se prisjetiti posjete Milatovića Beogradu u julu prošle godine kada je iskazao jaku sklonost da savija kičmu i snishodljivo poltroniše istrošenom srpskom autokrati.

Vučić i njegov režim sigurno su prepoznali tu ”momirovsku crtu” snishodljivosti u Milatoviću, koji se profilisao kao ”prvi poltron Beograda” i proksi ruskog malignog uticaja, zbog čega je, kako smo pisali, i podnio ostavku na sve funkcije u PES-u.

Ko zna, ako ovako nastavi, možda zasjeni i svog idola Momira Bulatovića, pa dobije odobrenje od centrale u Beogradu i stimulans iz Moskve za formiranje još jedne partije koja će se zalagati za odbranu srBstva po socijal-demagoškom, snp-ovskom modelu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije