Connect with us

Politika

Milojko Spajić – posljednje poglavlje diplomatskog srljanja Eskobara na Zapadnom Balkanu

Published

on

Piše: Balša Knežević

Kada je prije nešto više od dvije  i po godine zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar preuzeo funkciju izaslanika američkog State Departmenta za Zapadni Balkan, mnogi su se ponadali da će američka politika biti ključni faktor stabilizacije regiona.

Očekivala se odlučna podrška prozapadnim političkim snagama i  beskompromisna borba protiv malignog djelovanja velikosrpskog nacionalizma generisanog od strane režima srpskog autorkate Aleksandra Vućića, ali i  zaustavljanje napora Moskve usmjerenih na destabilizaciju Zapadnog Balkana.

Ali ako sagledamo trenutno stanje, moramo po ko zna koji put konstatovati da je region zapadnog Balkana danas u mnogo goroj situaciji i stanju veće nestabilnosti nego što je bio prije nego su na scenu stupili Eskobar i siva eminencija regionalne diplomatije SAD ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Portal Aktuelno više puta je pisao da Eskobar i Hil predstavljaju ogromno razočarenje američke diplomatije, iako to nikad neće biti zvanično rečeno, kao i da su nakon dolaska Džejmsa O’Brajena na mjesto pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, ova dva diplomatska promašaja potpuno skrajnuta.

Kristofer Hil i Gabrijel Eskobar: Razočarenje američke diplomatije

Promocija Milojka

Eskobar je juče posjetio Crnu Goru gdje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima i relevantnim političkim subjektima, a centralni momenat njegove posjete desio se na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Milojkom Spajićem.

Eskobar je na pres konferenciji predstavio Spajića kao političko čudo, koje kada sredi Crnu Goru, može slobodno da dođe u Ujedinjene nacije i radi na projektu mira u svijetu. Američki diplomata je maltene naglasio da je Spajić resurs SAD, odnosno njegov lični resurs, poručivši da je ’’Vlada pod vođstvom Spajića već učinila ogromne korake’’.

Ako je do sad bilo nedoumica po čijim nalozima radi Spajić, onda je nakon posjete Eskobara postalo potpuno jasno da funkciji nedorasli premijer ima jedan ”kvalitet” koji se veoma sviđa trećerazrednim američkim diplomatama nažalost zaduženim za region – slijepu i bespogovornu poslušnost.

Iza hvalospjeva na račun Spajića krije se sasvim druga, čini se očajnička agenda posrnulog Eskobara, koji polako shvata da su njegovo vrijeme i karijera u Evropi pri kraju jer je uprskao sve za što je bio zadužen u okviru svoje misije na Zapadnom Balkanu.

Eskobar i njegov posljednji resurs Milojko Spajić

Vučić ga ”preveslao”, otvoreno radi protiv Bajdena

Kako su kazali diplomatski izvori Portala Aktuelno, neuspjeh Eskobara ogleda se u tome što je svo vrijeme svoje misije favorizovao srpskog autokratu Aleksandra Vučića i njegovo gušenje demokratije, izborne krađe, velikosrpsku hegemoniju u regionu… Ali i pored svih tih nečuvenih ustupaka, Vučić nije uradio ono što su Eskobar i diplomatska mreža SAD u regionu očekivali – stavio potpis na sporazum o normalizaciji (čitaj priznanju) odnosa sa Kosovom.

”Iako je Vučić faktički priznao Kosovo, i sve je tu na terenu gotovo, izostao je zvanični potpis, i to je neuspjeh Eskobara i Kristofera Hila kao predvodnika američke diplomatske mreže u regionu”, rekli su naši izvori.

Osim što Vučić nije stavio potpis na sporazum sa Kosovom, srpski autokrata je počeo da radi protiv Bajdenove administracije, što je još jedan žestok šamar Eskobaru i Vašingtonu.

Podsjetimo, kompanija Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, dobiće u zakup prostor bombardovanog Generalštaba u Beogradu, na 99 godina, bez naknade, i na tom mjestu će izgraditi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obilježje i muzej. Investicija je, kako se navodi, vrijedna 500 miliona dolara.

”Faktički time je Vučić već glasao za Trampa i otvoreno se ruga Bajdenovoj administraciji, a glavni krivci za to su Eskobar i Kristofer Hil”, rekli su naši izvori.

Spas traži u Spajiću

Osim podrške srpskom autokrati Vučiću i propalim velikodržavnim projektima, Vašington je razočaran jer je Eskobar direktno odgovoran za manjinsku podršku bivšeg DF-a Spajićevoj Vladi, ali i za to što je četnički vojvoda, velikosrbin koji otvoreno podržava režim u Kremlju Andrija Mandić, došao na čelo parlamenta.

Vučić se propisno posprdao sa američkim diplomatama

Eskobar je, kako smo već pisali, dao nalog Spajiću da prihvati manjinsku podršku bivšeg DF-a, dok je zvanično američka diplomatija imala drugačiji stav i kritikovala ulazak Mandića u Vladu, što sada i Eskobar čini.

Zbog svega ovoga Eskobaru i te kako gori pod nogama, a naši diplomatski izvori ističu da mu je Spajić zadnji resurs i svojevrsna slamka spasa.

”Svjestan da će da završi u ambasadi neke južnoameričke zemlje Eskobar pokušava na sve načine da spasi svoj položaj. Njegova taktika je da nađe nekoga na Balkanu i ‘proda priču’ u Vašingtonu da je to novi proamerički igrač, novi ‘mali Vučić’ i time dobije još koji mjesec ili godinu na Balkanu. Zato su Spajiću upućeni svi ovi hvalospjevi, jer kad ga je već Vučić prevario, Eskobar je u situaciji kada nema izbor i sigurno misli – daj što daš”, rekli su naši izvori.

Ispraćen sa Kosova

Eskobarovu situaciju dodatno pogoršava i to što je u Crnu Goru došao nakon što nije uspio da ubijedi premijera Kosova Aljbina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani dinara. Kurti je nonšalantno odbio Eskobara i stavio mu do znanja da je nebitan.

Stoga je jasno zašto Eskobar administraciji u Vašingtonu želi da ”proda” Spajića kao novog ”ključnog igrača” na Balkanu iako su skromni politički kapaciteti crnogorskog premijera svjetlosnim godinama daleko od onoga što je potrebno da bi zauzeo tu ulogu.

Kurti ispratio Eskobara sa Kosova uz indirektnu poruku da je nebitan

”Eskobar želi na brzinu da predstavi Spajića kao političko otkrovenje i računa da su sad izbori u SAD pa niko neće previše pažnje pridavati čitavoj stvari. Ali posrnuli američki diplomata zna da je Spajić krajnje limitiran i da nema kapaciteta da bude ni dostojan potrčko diplomatije SAD, a da ne govorimo glavni igrač na Balkanu. Sve to je Eskobarovo prodavanje magle”, rekli su naši izvori.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Eskobara i Spajića, govorilo se o EU integracijama kao nužnosti i jedinom putu Crne Gore. Ali ako se bude radilo onako kako je Eskobar navikao, Crna Gora neće uskoro ulaziti u EU. Jer američka diplomatija na Balkanu pokazala je da ne može da izađe na kraj sa Vučićem koji od 2012. godine, kad je došao na vlast, obećava potpisivanje normalizacije odnosa sa Kosovom.

Ako se budu pitali  Eskobar i ekipa koju je on u Crnoj Gori postavio na čelu sa Spajićem, Andrijom Mandićem, restlovima DF-a, kriptočetncima iz Demokrata, EU će za našu državu ostati samo misaona imenica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije