Connect with us

Politika

NA POTEZU DEMOKRATE I DNP: „Oročenoj“ i „suspendovanoj“ podršci Vlade ističe vrijeme

Published

on

Nova „demokratija“ u Crnoj Gori donijela je i nove političke termine poput „oročene“ i „suspendovane“ podrške Vladi Milojka Spajića. Podršku izvršnoj vlasti „oročile“  su Demokrate, do kako su rekli, Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), a u maju podršku je “suspedovala” Demokratska narodna partija Milana Kneževića, tražeći ispunjenje niza zahtjeva do kraja juna.

Demokrate su se odlučile na “oročavanje” podrške, što u realnom životu ne znači ništa nakon burne sjednice Vlade, u martu ove godine, kada se raspravljalo o izboru vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je bio preglasan na toj sjednici, a zbog odluke Vlade je i tužio zbog “nezakonitog” postupanja.

Sumnje u kršenje zakona ipak nijesu bile dovoljne za ministra policije da podnese ostavku, kao ni za njegovog šefa, potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića i partijske kolege, takođe potpredsjednika Vlade Moma Koprivicu i ministra čak četiri resora Vladimira Martinovića. Vadeći se na IBAR, predsjedništvo Demokarata se odlučilo na oročenu podršku Vladi, a to oročavanje se nikako nje odnosilo na njihovo napuštanje funkcija, naprotiv. Fotelje su prigrlili još jače, nastavljajući da uhljebljavaju svoje ljude, pa čak i kontroverznog Vladimira Čađenovića koji se u periodu  “oročene” podrške iz fotelje izvršnog direktora CEDIS-a preselio u  još udobniju  fotelju predsjednika Odbora direktora iste kompanije, iako se istražni organi uveliko bave poslovanjem u vrijeme njegovog direktorovanja, zbog partijskog i nezakonitog zapošljavanja, višemilionskih tendera…

Demokrate – partija uhljeba, demagoga i oportunista kojima je suština bavljenja politikom zauzimanje fotelja i sticanje privilegija

IBAR zakoni u Skupštini su usvojeni, pred evropskim institucijama dobili smo najavu pozitivnog ishoda, pa su na potezu Demokrate. Kako su najavili, nakon usvajanja IBAR zakona će se  “sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma”. Poput svakog ”obećanja” koje daje ova politički anemična partija, koja na izborima dobija sve manje glasova, ni ova formulacija ne znači ništa. Ipak, zbog pretpostavke nevinosti, crnogorska javnost čeka da vidi šta će to oni da urade i do kada će “oročavanje” da traje.

SPORAZUM VEĆ PREKRŠEN?

A da imaju razloga odmah da ukinu podšku Vladi i napuste funckije, potvrdili su im iz Demokratske narodne partije. Ova stranka pod vođstvom najnovijeg Vučićevog prvog čovjeka Milana Kneževića nije “oročila” već “suspendovala” podršku, jer je, kako su istakli Vlada Crne Gore glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici  “ozbiljno urušila koalicioni Sporazum u kojem precizno piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri suzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela. Kršenje Sporazuma se posebno ogleda u narušavanju odnosa sa nama najbližom Republikom Srbijom i Republikom Srpskom. A istovremeno se favorizuju i unaprjeđuju odnosi sa tzv. Kosovom i Republikom Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda”, kazali su iz Predsjedništva DNP-a.

Preduslov da bi DNP, kako su saopštili, uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna. Predsjedništvo DNP-a je zaprijetilo Spajiću ”da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine”.

Milan Knžević: Silikonski pipun rika, ali neće obarat Vladu

Oni su, za razliku od konfuznih i uopštenih Demokrata, imali još konkretnih zahtjeva.

Ako bi bila izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, iz DNP-a navode da je neophodno “dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredijelilo da podrži vladu Milojka Spajića”.

Traže i ispunjenje zahtjeva koji bi Crnu Goru približili integraciji u ”srpski svet” – pokretanje ustavne inicijative o normiranju srpskog jezika kao službenog kao i da se predlože zakonska rješenja i međudržavni sporazumi o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom i da se Ustavom i zakonom normira trobojka kao narodna zastava.

Uz sve ovo, Kneževićev DNP je saopštio da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun.

JUN TEČE ČEKAJU SE REAKCIJE

Kako su IBAR zakoni usvojeni, a jun teče, javnost Crne Gore čeka najavljene reakcije. Ipak sve govori da je u pitanju ”čekanje Godoa” jer je očigledno da su partijama bliskije funkcije od principa. Demokratama posebno, a javna je tajna da su Momo Koprivica i Vladimir Martinović već jednom nogom u Pokretu Evropa sad. Prema pisanju medija, ova dva „funkcionera“ su se već nahvalili partijskim organima da neće napustiti Vladu ni po koju cijenu, pa čak ni zbog toga što njihov dojučerašnji partijski drug Danilo Šaranović smatra da je Vlada prekršila zakone, što bi kao ministar policije trebalo to da zna.

Vladimir Balvan Martinović i Momo Blekdžek Koprivica: Od ministarske fotelje neće moći da ih odvoje ni pajserom

Vladavina prava, principi i poštovanje zakona ne opterećuju mnogo Koprivicu i Martinovića, koji su poznati po nizu afera, od izmjena zakona o igrama na sreću, preko manipulacija i namještanja tendera do naprasnog povećanja imovinskih kartona. Opravdanje o dobijanju IBAR-a, pokazaće se, samo je bila kupovina vremena da se javnost zabavi drugim temama što bi dalo alibi Demokratama da nastave da obnašaju funkcije.

Ni od „suspenzije“ DNP-a se ne očekuje mnogo jer uskraćivanje podrške samo ove partije, a ne čitavog bivšeg Demokratskog fronta, ne znači mnogo za Vladu Crne Gore. Neki bi rekli da je ovo dobro odigrana manipulacija da se umiri srpsko biračko tijelo tako što će DNP reagovati, dok će njegov koalicioni drug Andrija Mandić ostati u fotelji prvog čovjeka Skupštine. Rezolucija o Srebrenici je mala stvar za tako veliku poziciju Mandića kome se oslačao kabinet, obezbjeđenje, službena auta i svi ostali državni resursi koje obilato koristi u državi za koju njegov šef iz Beograda Aleksandar Vučić kaže da je proglasila čitav srpski narod za genocidan. Po toj logici i Srbe iz Crne Gore čiji je predvodnik četnički vojvoda Mandić.

Sve ovo dokazuje da dugo iščekivani jun mjesec neće donijeti ništa novo. Floskule za zamajavanje javnosti će se nastaviti, a funkcije se neće napuštati. Jer ipak se trenutna vladajuća klika rukovodi maksimom – sve za vlast, a vlast ni za šta.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije