Connect with us

Politika

NAKON GAŠENJA ”OTVORENOG BALKANA”: Da li će ’’mali Momir’’ shvatiti da ga savezništvo sa Vučićem vodi na političku marginu?

Published

on

Piše: Balša Knežević

Velikosrpski projekat Aleksandra Vučića, ulazi u posljednju fazu propasti, a srpski autokrata, kao što već mjesecima najavljujemo, ostaje sam u svom svijetu kriminalnih, hegemonostičkih pretenzija usmjerenih na Region.

Prognoze Portala Aktuelno da će srpski autokrata i njegov velikodržavni projekat uskoro doživjeti konačnu propast, polako ali sigurno se realizuju, i sve je više znakova da Zapad sada već otvoreno, više ne računa na Vučićev režim.

Najnoviji dokaz da posljednja etapa vjekovnih velikosrpskih pretenzija, čiji je trenutni istureni reprezent Aleksandar Vučić doživljava propast, dolazi iz Ulcinja, u vidu izjave albanskog premijera Edija Rame koji je objelodanio informaciju o propasti velikodržavnog projekta Otvoreni Balkan.

Kao što je Portal Aktuelno najavio još prije godinu, projekat Otvoreni Balkan, što je samo sinonim za velikodržavni koncept ’’srpski svet’’, doživio je propast.

Edi Rama i Dritan Abazović: Samo da ti javim, onaj Otvoreni Balkan, to zaboravi

Kraj Vučićevog sna o Otvorenom Balkanu

Zvaničnu smrt ovog velikodržavnog eksperimenta stvorenog u genocidnoj fabrici velikosrpskih hegemonističkih centara i korumpiranih američkih diplomatskih krugova, proglasio je Rama koji je u subotu iz Ulcinja u intervjuu za Euronews Albanija, jasno poručio da je OB gotov.

Rama je novinaru koji ga je pitao o nastavku „Otvorenog Balkana”, odgovorio ’’da je ova inicijativa ispunila svoju misiju i da je pred nama Berlinski proces’’.

Rečenica izgovorena toliko jasno da bi je sigurno razumjela i dva najveća poltrona velikosrpskih centara među crnogorskim političarima navodno ’’prozapadne’’ orjentacije  – Jakov Milatović i rashodovani Dritan Abazović.

Nedvosmisleno je da Rama nije samoinicijativno dao izjavu kojom je označio kraj velikodržavnog projekta Otvoreni Balkan, već je bio ’’podstaknut’’ stavovima zapada, prije svih EU, koja se izrazito protivi ovoj velikodržavnoj inicijativi i čini sve da stimuliše Berlinski proces.

Otvoreni Balkan, koji se često i opravdano doživljava kao eufemizam za ’’srpski svet’’ je jedna od ključnih incijativa Aleksandra Vučića kojoj je cilj bio da se Regionu nametne kao alternativa za EU, gdje bi Srbija vodila glavnu riječ.

Aleksandar Vučić nakon Ramine izjave, Ilustracija

To je signal da je u praksi počela da se mijenja politika prema srpskom autokrati koji zapadu prodaje maglu o rješavanju kosovskog pitanja više od 10 godina.

Pređena crvena linija

Kako su kazali dobro upućeni diplomatski izvori Portala Aktuelno, crvena linija za zapad u odnosu na Vučića pređena je nakon nedavnih napada Srba na jedinice KFOR-a na sjeveru Kosova, kada je povrijeđeno više od 30 pripadnika ove međunarodne misije.

’’Zapad dobro zna da Srbi na Kosovu djeluju samo po nalogu Beograda i Aleksandra Vučića koji preko svojih krajnje kontroverznih ’nezvaničnih’ predstavnika duboko involviranih u kriminalne radnje podstiče nemire na sjeveru ove države kad god mu je to potrebno u dnevnopolitičke svrhe’’, kazali su naši izvori.

Nakon nereda na sjeveru Kosova zapad je pojačao pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Ono što možda javno nije saopšteno, ali je tada ’’zacementirano’’ u visokim zapadnim krugovima, je činjenica da je  Vučić i definitivno pušten niz vodu.

’’Ono što je Rama rekao o Otvorenom Balkanu je samo jedan od indikatora da je zapad konačno digao ruke od srpskog autokrate’’, navode naši izvori.

Vučić otvoreno stao uz Putina

Vučić ’’pomaže’’ zapadu da ga se odrekne

Osim nedavnih nereda na Kosovu, Vučić i sam pomaže zapadu da se odluči da ga pušti niz vodu. To je, kako kažu naši diplomatski izvori, postalo očigledno u nedavnom gostovanju Vučića na TV Pink, kada je komentarisao akciju Wagnera u Rusiji koju su mnogi okarakterisali kao pokušaj puča.

Srpski autokrata je tom prilikom iznio tri teze kojima je podržao Putina i stavio do znanja kakvo je spoljnopolitičko opredjeljenje Srbije.

’’Prema mišljenju Vučića, ruski predsjednik Vladimir Putin je svojom ’odlučnom izjavom i čvrstim stavom, lično sve ovo zaustavio, inače niko ne bi mogao da zaustavi (Wagner)’. On je time javno ishvalio i pružio podršku poljuljanom ruskom diktatoru’’, navode naši izvori.

Kristofer Hil: Da li je obaviješten da je njegov ”prijatelj” Vučić rashodovan?

Zatim je iznio  tezu da iza pobune Wagnera stoji zapad, što, kako napominju naši izvori, nije pomenula ni najtvrdokornija ruska propaganda.

’’Vučić je zatim otvoreno podržao agresiju na Ukrajinu time što je rekao da Rusija treba proglasiti rat uz napomenu da ’ako ne vodiš rat onda ne možeš da ga dobiješ’. Više nego otvorena poruka o tome na čijoj su strani Vučić i njegov režim’’, navode naši izvori.

Da li su sa presudom Vučiću upoznati Milatović i Hil?

Izvori Portala Aktuelno smatraju da je sve ovo što je nabrojano jasan signal da je ’’presuda Vučiću već donesena’’ kako u Briselu tako i Vašingtonu i Londonu. Pitanje je da li su pojedine diplomate i crnogorski političari toga svjesni.

’’Vašington je presudio srpskom autokrati, ali sa time očigledno nijesu još uvijek upoznati ni Vučić, ali ni njegov američki zaštitnik, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil koji ga doživljava kao sopstveni resurs za sprovođenje diplomatskih poduhvata koji odudaraju od zvanične politike Vašingtona’’, rekli su naši izvori.

Da li Milatovića čeka Abazovićeva sudbina

Takođe, o ’’presudi’’ Vučiću očigledno nijesu obaviješteni ni pojedini crnogorski najviši zvaničnici.

’’I pored svega što se odvija aktuelni crnogorski predsjednik Jakov Milatović i dalje podržava Otvoreni Balkan što govori o njegovoj političkoj kratkovidosti. Milatović očigledno nije obavješten o tome što je zapad spremio za Vučića. On se, kao i Dritan Abazović koji je odavno rashodovan, orjentiše na Vučića, a ne na zapad jer ne naslućuje da svi oni koji se drže srpskog autokrate padaju zajedno sa njim’’, rekli su naši izvori.

Milatović, koji je najavio posjetu Vučiću sredinom jula, u javnosti je postao poznat kao ’’mali Momir’’, zbog svoje sve izraženije snishodljivosti i poltronstva u odnosu na zvanični Beograd.  Pitanje je da li će neiskusni crnogorski predsjednik na vrijeme shvatiti da je odabrao pogrešnog saveznika i odreći ga se  prije nego što ode na marginu, gdje ga čeka sudbina Dritana Abazovića – izolovanog od zapada bez podrške birača, pred vratima političkog otpada.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije