Connect with us

Politika

Nepodnošljiva lakoća podaništva

Published

on

piše: Željko Vukmirović

Lako je Milanu Kneževiću reći kako će ako bude premijer Crne Gore povući priznanje Kosova. Čak i prelako. Uostalom, ni u ovom izbornom ciklusu nema ništa od realizacije nekih posebnih maštarija, pa samim tim ni od pustih obećanja.

Zato, lako je bilo zakazati i raspravu o povlačenju priznanja Kosova za 11. jun u 20 časova. Nešto kao vijagra za poslije…Najlakše.

Lako Milančetu bilo i da zajedno s Andrijom Mandićem bez ustezanja i bez pogovora ode za Beograd i uputi bezrezervnu podršku srpskom autokrati. To je tek prelako. Što? Navučeni na konstantnu promociju crnogorske autokratije bez koje sada ne znaju ni što bi sa sobom, a ni od sebe, praktično i nisu imali nekog izbora.

Nije neka putešestvija. Iz sopstvene propasti u sebi blisku. To je tu, na svega pet stotina kilometara od Podgorice. Pri tome, biće totalno poistovjećeni sa srbijanskim narodom koji je tog dana takođe prešao nekoliko stotina kilometara da bi bio samo pokisli broj na Vučićevom skupu. O eventualnoj voljnosti, ni riječi.

Onda, lako je sada Milančetu da suočen sa neumitnim promjenama svoj spas pronađe u podilaženju vjerskim fanaticima i dramatičnom prizivanju crkvenih zvona uz čiju pomoć su se kao politička koalicija i dokopali svoje “dubinske” vlasti. Zato, potpuno je logično da požele da uz njihovu pomoć i opstanu. Tek tu nemaju naročitog  izbora. Prečica za prelako.

Lako je bilo i da se predstavi kao beskompromisni konzervativac i napravi otklon od tehno muzike i crnog Elton Džona, ni krivog ni dužnog. Bar je on, Milanče, samo za ruske medije tako brižljivo njegovao mit o  “konzervativnoj revoluciji” u Crnoj Gori još 2016. godine. Bio je definitivna preteča onog što će se stvarno dogoditi nekoliko godina kasnije u realizaciji litija i provali dogmi koje su unazadile Crnu Goru za sasvim izvjestan broj godina.

Sada je samo trebalo ponizno otići do Beograda i podanički se pokloniti liku i djelu srpskog predsjednika kojem i pripada veći dio autorizacije destabilizacije regiona.

A tek je to ispalo nepodnošljivo lako.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije