Connect with us

Politika

Nikolić: Reforme uspješne uz zajednički rad vlasti i opozicije

Published

on

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) osvojio je osam od 27 amandmana opozicije i pet od 12 amandmana evropskih parlamentaraca na Prijedlog deklaracije i preporuka POSP-a.

Usvojene amandmane podržala je većina članova POSP-a, a u konačni tekst Zajedničke deklaracije ući će samo oni koji dobiju većinsku podršku i crnogorskog i evropskog parlamenta.

DIJALOG IZVRŠNE I ZAKONODAVNE VLASTI

Kako je saopšteno Pobjedi, podršku u crnogorskom odboru dobio je amandman poslanika Demokratske partije socijalista kojim pozivaju na konstruktivan i inkluzivan politički dijalog izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se prevazišla polarizacija političke scene.

– Imajući u vidu neophodnost sveukupnog međupartijskog i društvenog konsenzusa o budućem članstvu Crne Gore u EU, kao i početni deficit u funkcionalnosti izvršne i zakonodavne vlasti, što je usporilo reforme, pozivamo na konstruktivan i inkluzivan politički dijalog izvršne i zakonodavne vlasti, kao i na posvećenost svih parlamentarnih stranaka kako bi se prevazišla trenutna polarizacija političke scene, ojačale državne institucije i poboljšao napredak Crne Gore na putu ka EU – glasi amandman DPS-a.

Usvojen je i amandman kojim je ova stranka tražila da se u deklaraciju doda nova tačka u kojoj se konstatuje da je Crna Gora na udaru hibridnih aktivnosti trećih strana.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić ocijenio je za Pobjedu da usvojeni amandmani govore da reforme na putu učlanjenja u EU mogu biti uspješne samo ako na njima rade zajedno vlasti i opozicija.

– Glavni naslov usaglašenih amandmana evropskih i crnogorskih parlamentaraca koji će postati sastavni dio deklaracije POSP-a govori o tome da reforme na putu učlanjenja u EU mogu biti uspješne jedino ukoliko na njima zajednički rade vlast i opozicija – istakao je Nikolić.

VLASTI NE SMETA MIJEŠANJE SRBIJE

Proces usvajanja amandmana ranije je komentarisao i generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović koji je kazao da je delegacija Evropskog parlamenta prihvatila njihove ključne amandmane koji se odnose na miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore i upliv Srpske pravoslavne crkve u političke procese.

– Evropski parlamentarci podržali su i naše amandmane koji se odnose na stav da imamo blokadu ukupnog sistema vlasti, nefunkcionalnost parlamenta, i da nakon 14 mjeseci od konstituisanja parlamenta nije otpočet dijalog vlasti i opozicije na temu deblokade pravosudnog sistema u kom smislu se poziva vrh parlamenta da hitno pokrene i ubrza razgovore između vlasti i opozicije kako bi se došlo do neophodnog konsenzusa – istakao je Vujović.

Ivan Vujović

Ali, naglasio je on, njihove prijedloge odbila je parlamentarna većina zbog čega oni neće biti dio zajedničke Deklaracije.

– Parlamentarnoj većini, za razliku od naših EU partnera, očigledno ne smeta miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore, kao ni uticaj SPC u političke procese u zemlji, što nije nikakvo iznenađenje imajući u vidu kako je i gdje ova vlast formirana, kao i činjenicu da se ubjedljivo najveći dio ove vlasti kontroliše iz Beograda ili iz vrha SPC – naveo je on.

Ustvrdio je da parlamentarnoj većini smeta poziv da se pokrenu i ubrzaju razgovori vlasti i opozicije oko pitanja deblokade pravosudnog sistema i postizanja kvalifikovane većine.

– SDP smatra da je jako ljekovito i korisno da se ova vlast, tj. njeni ključni konstituenti, do kraja i međunarodno razotkriju po pitanju naše evropske agende i puta ka EU. Otvoreno ili skriveno zastupanje platforme ,,srpskog sveta“, pod patronatom zvaničnog Beograda i SPC, koje baštini najveći dio vlasti, i na ovom primjeru je iskazano što je svakako dobro i korisno za utvrđivanje suštine politike ove vlasti, koja je konačno postala svima očigledna, i u zemlji i van nje – naglasio je.

AMANDMAN O IMENOVANJIMA U TS-u BEZ PODRŠKE

Poslanici parlamentarne većine, za razliku od poslanika Evropskog parlamenta, kako je kazao Boris Mugoša (SD), nijesu podržali ni amandman ove stranke kojim se poziva na široki politički konsenzus oko imenovanja članova Tužilačkog savjeta. Zbog toga, ni ovaj amandman neće biti dio Deklaracije.

Mugoša je podsjetio da je zahtjev za širokim konsenzusom oko imenovanja članova Tužilačkog savjeta naveden u posljednjem izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru.

Boris Mugoša

– Toliko o privrženosti određenih konstituenata parlamentarne većine evropskim integracijama. Izgleda da su evropski parlamentarci privrženiji evropskoj perspektivi Crne Gore od naših – istakao je Mugoša.

Podršku parlamentarne većine, dodao je, nije dobio ni amandman u kojem se izražava zabrinutost zbog epidemiološke situacije i ukazuje na potrebu da visoki funkcioneri primjerom pokažu važnost vakcinacije i poštovanja epidemioloških mjera, te pozivaju nadležni da intenziviraju kampanju za imunizaciju, sa posebnim fokusom na mlade.

Sa druge strane, usvojen je amandman Mugoše kojim je tražio da se u dijelu nacrta deklaracije gdje se konstatuje negativan uticaj pandemije korona virusa na crnogorsku ekonomiju koja zavisi od turizma doda dio u kojem se izražava zabrinutost zbog visoke stope nezaposlenosti, izražene nelikvidnosti privrede, povećanja konkurentnosti i značajnog rasta cijena životnih namirnica i goriva.

Poslanici su podržali i amandman SD kojim se poziva na adekvatnu primjenu zakona o partnerstvu lica istog pola, koja podrazumijeva i neophodnost usaglašavanja drugih zakona sa tim zakonom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije