Connect with us

Politika

Nikšićko SVETLO

Published

on

Piše: Goran Popović

Nikšićko pivo je valjda jedan od crnogorskih brendova, bez obzira na to ko je vlasnik pivare. Valjda i jeste još crnogorski brend, ali kao da neko, namjerno ili iz pukog neznanja, pokušava da ga ekavizira. Tako smo u posljednje vrijeme u prilici da nas svakodnevno bombarduju reklamama sa etiketom na staklenim bocama, ma i limenkama, gdje piše – Nikšićko SVETLO?! Baš  nezgrapno i nikako ne priliči crnogorskom brendu.

Da li je riječ o pokušaju „posrbljavanja“ crnogorskog brenda? Ako jeste onda treba znati da i srpski jezik ima svoju ijekavsku varijantu, koju su koristili i još koriste baš oni Srbi „sa dna kace“, pa ni njima ne bi smetalo da ispod Nikšićko stoji SVIJETLO, a ne SVETLO. Osim toga ekavica nije karakteristika samo srpskog jezika. Uzmimo, eto, zaleđe Zagreba gdje se govori čista ekavica, a i dobar dio starih Zagrebčana je koristi. Znate ono…“beži Jankec, beži Jankec…ne buš videl beli Zagreb grad“. Pa Slovenci, pa Makedonci…

Kako je krenulo sa ovim ugroženim Srbima, možda im se napravi još neki ustupak. Pa, recimo, promjenom državnih simbola, za koju je „otvoren“ i predsjednik Jakov bez prijestonice, umjesto „Oj svijetla majska zoro“ uskoro zapjevamo „Oj SVETLA majska zoro“. Kad može Nikšićko, što ne bi mogla i himna malo da se ekavizira. Tako da Srbi lakše dišu dok se ne makne i ključni stih koji im najviše smeta – „Da je vječna Crna Gora“.

Bez poltronisanja bradatim crnomantijašima nema funkcije

Predsjednik bez prijestonice Jakov pokazao je ovih dana da je baš na tom fonu, imenujući, pored ostalih, za svoje savjetnike Dejana Vukšića i Aleksandra Stijovića. Vukšić je poznat po tome što je za svog šefovanja u ANB, nakon što je tamo nezakonito izabran, razorio sistem državne bezbjednosti i ”otvorio” ga za srpske i ruske tajne službe, a Stijovićev ministarski doprinos razvoju poljoprivrede bilo je asfaltiranje puta do njegove kuće i štale u Andrijevici. Obojica su, kao i Jakov bez prijestonice, na političku scenu izmiljeli ispod mantija popova Crkve Srbije, i zajedno su radili na rastakanju svih civilizovanih vrijednosti na kojima je bila sazdana i počivala Crna Gora. Sad će, valjda, opet zajedno, da nastave taj prljavi posao.

I dok Jakov bez prijestonice kompletira tim za anticrnogorsko djelovanje u novom formatu, njegov partijski šef Spajić još ne zna kako će, ali sa kime će formirati novu vladu. Ali zato zna da će ta nova vlada (ako je ikad bude) ukinuti doprinose za penzijsko osiguranje, kao što je ona Krivokapićeva, baš na inicijativu Spajića, ukinula doprinose za zdravstvo.

Kakve će to posljedice imati niko ne zna, ali iskustvo sa zdravstvenim sistemom pokazuje mnogo loših strana. Mada, ima onaj vic koji na neki način promoviše Spajićev sistem finansiranja zdravstva. Ide ovako: Pacijentu je doktor nakon dužeg liječenja saopštio kako mu je ostalo još najviše šest mjeseci života. Kako se sasvim približio taj rok, a ispostavilo se da pacijent nema para da plati liječenje, doktor mu je – dao još šest mjeseci!

E sad, sa penzionerima će biti drugačije, znate već zašto. U svakom slučaju, sa ovima što nam kroje život nema SVETLE budućnosti…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije