Connect with us

Politika

NIŠTA OD DANAŠNJIH KONSULTACIJA: Na poziv ministra Radulovića nije došao niko od pozvanih ambasadora

Published

on

Niko od ambasadora pozvanih na konsultacije kod ministra vanjskih poslova Crne Gore, Đorđa Radulovića, nije se danas pojavio, saznaje Portal Luča.

Protiv ambasadora koji nijesu opravdali nedolazak biće pokrenut disciplinski postupak, saopšteno je večeras iz MVP-a.

Kako saznaje Portal Luča, troje su opravdali nedolazak.

Na sajtu Ministarstva  vanjskih poslova juče je objavljen neuobičajena vijest:

„Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve diplomatsko-konzularne predstavnike da dođu u Crnu Goru do 18. januara zbog održavanja ambasadorskih konsultacija.

Napominjemo da se konsultacije održavaju od 18. januara, što u praksi znači da su ambasadori obavezni da do naznačenog datuma doputuju u Crnu Goru.

O tačnom terminu i formatu konsultacija javnost će biti blagovremeno obaviještena. Neodazivanje na konsultacije, bez opravdanog razloga, predstavlja težu povredu službene dužnosti“, navodi se u pozivu objavljenom na sajtu MVP-a.

Ministarstvo vanjskih poslova ranije je predložilo opoziv sedam ambasadora Crne Gore na službi u Vatikanu, Srbiji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bosni i Hercegovini, Italiji i Njemačkoj.

Predlog MVP-a o opozivu sedam crnogorskih ambasadora, shodno ustavnom ovlašćenju, odbio je da potpiše predsjednik Milo Đukanović, navodeći da u predlogu nije pruženo adekvatno obrazloženje za njihov opoziv.

Naš nekadašnji ambasador u Sloveniji i Kini Branko Perović kazao je danas gostujući u emisiji “Drugačija radio veza” na Radiju AntenaM da za ovakvo pozivanje ambasadora mora da postoji neki debeli razlog.

“Koji bi debeo razlog mogao da bude? Ozbiljna promjena spoljno političke strategije ili promjena u nekim drugim pravcima koje Vlada namjera da sprovede u međunarodnoj aktivnosti. Za takve primjere znam”, ukazuje Perović i dodaje:

“Kod nas je neobična situacija. Prvo je, preko medija, pozvano sedam ambasadora koje je Vlada opozvala pa su onda poziv dobili i svi ostali na sastanak, uz sugestiju da kupe kartu u jednom smjeru. Ja nisam čuo za takav slučaj, neobičan je i zato izuzetan. Moguće je da se iza toga kriju neke druge namjere”, ističe Perović.

Prije nego opozovete ambasadora, prvo bi ga trebalo pozvati na konsultacije, pojedinačne, nalažu to dobri maniri diplomatije, pojašnjava Perović.

U ovom aktuelnom slučaju, ambasadori su pozvani na kolektivne konsultacije po istom osnovu, što je Peroviću problematično.

Perović komentariše obrazloženje Vlade da su opozvani ambasadori radili protivno interesima države.

“Optužba da radite protiv svoje zemlje je teško dokaziva za poslove kojima se oni bave. Ja sam uvjeren da ambasadori prihvataju svaki postulat kojim će se nova Vlada, kako je najavila, voditi u svoj politici”, smatra Perović i akcentuje da postoje brojne nelogičnosti u vezi sa tim potezom Vlade.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije