Connect with us

Politika

NVO CRNOGORSKI OBRAZ: Premijer morao po kazni da poljubi zastavu svoje države

Published

on

Foto: gov.me/B.Ćupić

„Prema informacijama koje kruže krugovima bliskim aktuelnoj vlasti, ceremonija vezana za godišnjicu smrti Kralja Nikole je naprasno održana, u tajnosti i to dan nakon datuma godišnjice smrti Kralja Nikole. Uz konvoj službenih vozila, policije pod punom opremom za razbijanje demonstracija, suzavcem, šok bombama, upriličena je naizgled jedna prigodna manifestacija, sa zakašnjenjem od jednog dana”, kazali su iz NVO Crnogorski obraz.

„Svim poštovaocima crnogorske istorije, datum 1. mart poznat je kao dan kada je zadnji vladar Crne Gore umro u izgnanstvu, a danas, 2. marta održala se ceremonija koja je bila kaznena lekcija premijeru i njegovim saradnicima. Premijer je morao nevoljno da poljubi zvaničnu zastavu države čiji je premijer!”, navode iz ove organizacije.

Oni ističu da je uticaj zapada sve jači na prostoru zapadnog Balkana, te da iako nije bila planirana ceremonija uoči godišnjice 1. marta, ona se morala održati, kako su kazali, po cijenu ljubljenja zastave svoje države.

„Da, premijer je to uradio, po prvi put. Do tada je ljubio zastave drugih država, što zvanične, što nezvanične, a najviše je volio da ljubi zastave Republike Srbije u svim formatima”, kazali su oni.

Kako navode, jedino što je premijeru dato na slobodu je da sam aranžira vijenac koji je položio na grob Kralja Nikole.

„Kao što se moglo viđeti, vijenac je bio okićen lentama u tri boje, zvanične boje Republike Srbije. Toliko se moglo progledati kroz prste Premijeru, mada, nakon njegovog odlaska građani Cetinja su vijenac sa trobojkom zamijenili sa vijencem u crnenoj boji, boji koja dominira državnom zastavom Crne Gore.”

Pored primoravanja premijera da ljubi zastavu svoje države, kako su kazali, morala se intonirati i državna himna uz počasnu gardu.

Dodaju da je čitava ceremonija praćena negodovanjem građana Cetinja radi posjete premijera, koji je u toku prošle posjete rekao: „Da sam se ja pitao možda Crne Gore i ne bi bilo“.

„Kazna koju je premijer morao izvesti, dan nakon zvaničnog datuma za obilježavanje ceremonije, nije ništa drugo do uvođenje reda u razmahaloj državnoj administraciji. Sama činjenica da se sve odigravalo u tajnosti, govori o nevoljnosti Zdravka Krivokapića da posjeti Prijestonicu i još većem negodovanju da oda počast Kralju kojeg je proćerala ista politika na čijim korijenima je Zdravko došao kao premijer države. Nije bilo lako Premijeru ljubiti zastavu svoje države, ali kada se nešto mora, onda nije teško. Očekujemo sljedeće packe i smjernice sa zapada, kako bi se obuzdala velikosrpska Vlada u zanosu, a do tada pratimo čiju će zastavu da ljubi Zdravko”, zaključili su iz NVO Crnogorski obraz.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije