Connect with us

Politika

Od 30. SEPTEMBRA PROŠLE GODINE Agreman stigao, Đukanović ignoriše

Published

on

Šef države optužio Vladu da je zatražila agreman bez njegove saglasnosti da bi izvršila pritisak na njega da se usaglasi s njenim predlogom kandidata

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je da podrži Filipa Ivanovića za ambasadora pri Svetoj stolici, uprkos tome što mu je odobren agreman za tu funkciju – saznaju “Vijesti”.

Ivanoviću je 30. septembra prošle godine, notom Državnog sekretarijata Svete stolice, dat agreman.

Prema nezvaničnim informacijama lista, premijer Zdravko Krivokapić je krajem godine obavijestio Đukanovića o prispjeloj noti, zatraživši njegovu saglasnost za postavljenje Ivanovića.

Međutim, šef države je u odgovoru Krivokapiću, u koji su “Vijesti” imale uvid, optužio Vladu da je dovela u pitanje međunarodni ugled države time što je zatražila agreman bez njegove saglasnosti, poručivši da je to učinila da bi izvršila pritisak na njega da se usaglasi s njenim predlogom kandidata.

Đukanović je istakao da ambasador pri Svetoj stolici mora biti iskusan profesionalni diplomata.

Ivanović je profesor Univerziteta “Donja Gorica” (UDG), čiji je Đukanović suvlasnik.

Prvi ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici bio je ugledni profesor Antun Sbutega, kojem je to bila i prva ambasadorska dužnost. Posljednji, Miodrag Vlahović – koga je nova Vlada povukla sa tog mjesta.

Predsjednik države osporavao je niz kandidata za ambasadore, među kojima je i Ivanović, a koje je Vlada, na predlog Ministarstva vanjskih poslova (MVP), podržala još početkom juna.

On je tada pozivao Vladu da obustavi zahtjeve za agremane, obavještavajući nadležne organe u više država da svaki kandidat o kojem su informisani ne uživa njegovu saglasnost.

Đukanović je u međuvremenu dao saglasnost za neke od kandidata koji su mu prethodno bili sporni.

Prema Ustavu, šef države postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava na predlog Vlade i uz mišljenje skupštinskog odbora nadležnog za međunarodne odnose.

Filip Ivanović je rođen 1986. godine u Podgorici. Diplomirao je i magistrirao na Univerzitetu u Bolonji, a doktorirao na Norveškom univerzitetu u Trondhajmu.

Radio je na Univerzitetu u Levenu (Belgija) i Van Lir institutu u Jerusalimu, a usavršavao se na Univerzitetu u Orhusu (Danska) i Norveškom institutu u Atini.

Govori engleski, italijanski i francuski jezik. Autor je dvije knjige na engleskom jeziku. Docent je na UDG-ju i direktor Centra za helenske studije. Član je Centra mladih naučnika i umjetnika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Američkog filozofskog udruženja, Društva za promociju vizantologije, Britanskog društva za istoriju filozofije, a odnedavno i Kraljevskog istorijskog društva iz Londona.

Milo Đukanović juče je, kako je saopšteno, donio ukaze o postavljenju na dužnost novih crnogorskih ambasadora.

“Na osnovu člana 95 tačka 6 Ustava Crne Gore, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je ukaze o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore: u San Marinu – ambasadorka Milena Šofranac Ljubojević; Uzbekistanu – ambasador Milorad Šćepanović; i Savjetu Evrope – šefica Stalne misije Crne Gore, ambasadorka Božidarka Krunić“, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

1 Comment

1 Komentar

  1. smilja

    16.01.2022. at 14:36

    Lik je učio u inozemstvu. Naduven je od sopstvenog značaja. On može da predstavlja samo sebe zato što je egocentričan i narcisoidan. Bolje da sjedi na UDG tamo može da ih zasjenjuje svojim “znanjem”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije