Connect with us

Politika

ODBOR JEDNOGLASNO: Skinut imunitet Petru Ivanoviću

Published

on

Ivanović je u februaru saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda

Administrativni odbor jednoglasno je prihvatio predlog za skidanje imuniteta poslaniku Petru Ivanoviću. Za je glasalo svih deset prisutnih poslanika vlasti i opozicije.

Odbor nije usvojio Zahtjev za skidanje imuniteta poslanici Zdenki Popović i poslanicima Milanu Kneževiću, Milunu Zogoviću, Vladanu Raičeviću i Draganu Krapoviću.

Administrativni odbor počeo je raspravu o skidanju imuniteta poslaniku DPS-a i bivšem ministru i savjetniku predsjednika države Petru Ivanoviću, kao i jednom broju poslanika vladajuće većine, na zahtjev Tužilaštva.

Sjednici prisustvuje glavni specijalni tuzilac Milivoje Katnic, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić i predstavnici tuzilastava koji su podnijeli zahtjev za skidanje imuniteta poslanicima.

Ivanović je u februaru saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

SDT je tražilo i skidanje imuniteta poslaniku Demokrata Draganu Krapoviću zbog istrage u vezi dogadjaja u Budvi kada je DPS preuzeo rukovođenje Opštinom.

Na dnevom redu su i zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva Pljevlja za ukidanje imuniteta Zdenki Popović poslanici Demokrata. Protiv nje je ranije vođenja istraga jer je navodno kršila mjere protiv pandemije kada je na Žabljaku nosila humanitarnu pomoć jednoj starici.

Takođe će se raspravljati i o zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica za odobrenje krivičnog gonjenja protiv poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića i Milana Kneževića i zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić za odobrenje krivičnog gonjenja poslanika Pokreta za promjene Vladana Raičevića.

Administrativni odbor je na sjednicu pozvao glavnog specijalnog tužioca, kao i podnosioce zahtjeva da obrazlože navedene zahtjeve za odobrenje da se pokrene krivični postupak.

Predsjednik Odbora Milun Zogović objasnio je da ova sjednica nije ranije održana jer se čekalo da se stvore preduslovi, prvo se izmijenio Poslovnik a zatim su usvojene izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu kojima je propisana obaveza da tužioci prisustvuju sjednicama Odbora na poziv.

Tužilac Osnovnog tužilaštva Pljevlja Ivan Gačević obražlažući predlog za skidanje imuniteta poslanici Zdenki Popović rekao je da je protiv nje Odjeljenje bezbjednosti Žabljak podnijelo krivičnu prijavu zbog kršenja zdravstvenih mjera.

Kazao je da je ona i još nekoliko osoba dijelilo namirnice ugroženim osobama na Žabljaku u aprilu prošle godine bez odobrenja nadležnog Nacionalnig koordinacionog tijela.

Gačevic je kazao da su ostali, osim Popović, priznali krivično djelo i prema njima je preduzeta mjera odloženog krivičnog gonjena.

Popović, kako je kazao, nije na to pristala.

Burić je kazao da smatra da je zahtjev ODT Pljevlja osnovan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije