Connect with us

Politika

OPOZICIJA: Od Ustavnog suda tražili provjeru zakonitosti odluka Skupštine

Published

on

Opozicioni klubovi podnijeli tri predloga prema Ustavnom sudu: Danijel Živković

Šefovi opozicionih klubova u Skupštini Crne Gore i poslanik Genci Nimanbegu, koji je trenutno bez kluba, podnijeli su juče Ustavnom sudu tri predloga za ocjenu ustavnosti odluka donesenih na četvrtoj sjednici Skupštine Crne Gore, od 29. decembra 2020. godine.

“Vijestima” je iz Ustavnog suda odgovoreno da su poslanici podnijeli Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koja je u Službenom listu Crne Gore objavljena 30. decembra 2020.

Takođe i Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o imenovanju devet članova Državne izborne komisije, kao i Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine.

I te dvije odluke su objavljene u Službenom listu 30. decembra.

Odlukom o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koji čine predstavnici vlasti i opozicije, predviđeno je da Odbor najkasnije do 30. juna pripremi i dostavi Skupštini predloge propisa u vezi sa izborima.

Za članove DIK-a Skupština je imenovala Koču Đurišića, Dražena Medojevića, Milisava Ćorića, Vladimira Čađenovića, Natašu Pešić, Veru Mijatović, Nikolu Dedeića, Aleksandra Jovićevića i Harisa Mekića.

Član DPS-a Nikola Dedeić je na istoj sjednici imenovan za sekretara DIK-a.

Predloge US podnijeli su šef kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković, Socijaldemokrata – Ivan Brajović, kluba SDP i Albanske liste Raško Konjević, Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i Nimanbegu.

“Vijestima” je iz Ustavnog suda nezvančlno objašnjeno da predlozi za ocjenu ustavnost znače da oni direktno ulaze na dnevni red, nakon što se izjasni parlament o njima po zahtjevu Suda.

Kako je predlog stigao juče, još nije poznato ko će biti sudija izvjestilac koji će se obratiti Skupštini, a koja ima mjesec dana za izjašnjenje.

Odluke, čiju ustavnost spore poslanici, potpisuje predsjednik Skupštine i njih ne može osporiti predsjednik države Milo Đukanović, koji je to učinio u vezi sa sedam zakona usvojenih na istoj sjednici.

Najjača opoziciona partija je dan nakon održavanja te sjednice saopštila da će uputiti inicijativu sudskim instancama kako bi ocijenili ustavnost odluka Skupštine.

Tada su saopštili da su za DPS sporne odluke o utvrđivanje kvoruma za tu sjednicu parlamenta, kao i verifikovanje mandata poslanici koalicije “Crno na bijelo” Suadi Zoronjić.

Naveli su da je za utvrđivanje kvoruma neophodno fizičko prisustvo 41 poslanika, a da je vlast imala samo 40 prisutnih. Poslanica Demokratskog fronta Maja Vukićević, koja je bila u izolaciji, u radu sjednice učestvovala je onlajn.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije