Connect with us

Politika

OPOZICIJA SA POPOM: Dijalog i kompromis ne smiju da imaju alternativu

Published

on

Foto: Forza

Predstavnici opozicije u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, Draginja Vuksanović-Stanković, Boris Mugoša, Amer Smailović i Genci Nimanbegu sastali su se sa šeficom delegacije Evropske unije Oanom Kristinom Popom, povodom napuštanja Odbora, jer nije, kako tvrde, postojala suštinska volja za dijalogom i kompromisom od strane parlamentarne većine

Povod za radni sastanak bio je napuštanje Odbora za sveobuhvarnu izbornu reformu od predstavnika opozicije, nakon glasanja o pridruženim članovima Odbora iz reda NVO-a, a zatim i akademske zajednice.

Kako napominju u saopštenju koje je potpisao lider Force Genci Nimanbegu, delegaciji EU je saopšteno da je prekid učešću u radu Odbora nastao kao odgovor članova Odbora iz reda opozicije na preglasavanje od strane parlamentarne većine, koji su tim potezima pokazali nedostatak suštinske volje za dijalogom i kompromisom.

“U pitanju je djelovanje u kojem je prisutan višak politizacije cijelog ovog procesa i pristup koji u prvi plan ima kriterijum političke poželjnosti, a ne kvalitet ponuđenih referenci. Time se pokazalo i da ne postoji politička volja da se unaprijedi povjerenje između različitih aktera na političkoj sceni u cilju poboljšanja izbornog zakonodavstva i povećanja povjerenja javnosti u izborni proces”, naglašava se u saopštenju.

Poslanici su naglasili i kompleksnost društveno-političkog ambijenta u kojem Vlada nema većinsku podršku Parlamenta, a u Parlamentu ne postoji kvorum za rad u plenumu.

Predstavnici opozicije su istakli da je neophodno da građanske i evropske snage u crnogorskom društvu nađu odgovor na urgentna pitanja unapređenja izbornog ambijenta, izbora VDT-a, sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i svih onih pitanja koja traže veći stepen saglasnosti političkih aktera, uključujući i razgovor oko potencijalnih vanrednih izbora.

Oni su osudili neprimjerene i anticivilizacijske napade na rukovodstvo Parlamenta u svijetlu izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, čime se vrši koordinisani atak na Parlament zbog činjenice da je napravio civilizacijski iskorak i donio Rezoluciju koja ima za cilj pomirenje u regionu i skidanje odgovornosti sa bilo kojeg naroda za brutalna zlodjela koje su neki pojedinci izvršili.

U tom smislu, predstavnici opozicije su kritikovali izjavu premijera nakon izlglasavanja Rezolucije, koja je korak unazad u prihvatanju civilizacijskih vrijednosti i afirmaciji evropskih standarda.

Oana Popa saopštila je da Evropska unija sa pažnjom prati aktuelne procese i ohrabruje političke aktere na konstruktivnost i saradnju. Ambasadorka Popa je naglasila da proces evropskih integracija treba da bude iznad partijskih interesa i da proevropske snage treba da sarađuju na ključnim reformama iz evropske agende kako bi omogućili dalji napredak Crne Gore na putu ka EU.

“Na kraju, poslanici su izrazili spremnost da se pokrene sveobuhvatni dijalog sa ciljem postizanja neophodnog kompromisa oko suštinskog ispunjavanja obaveza na putu EU integracija, kao jedini pravac kojim građanska, multietnicka, sekularna i antifašistička Crne Gore treba da se kreće”, navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije